woensdag 31 juli 2019

HUISZOEKING! WAT NU?


Alle activisten en mensen met een mening die niet de gangbare is, krijgen er op een zeker moment mee te maken. Het kan lang of kort duren, maar de kans is groot dat op een dag de politie voor de deur staat. Omdat dit steeds vaker gebeurd, is het misschien we eens goed om te kijken hoe je kunt reageren als je met de politie te maken krijgt. We willen daarbij vooral ingaan op een thuisbezoek door de politie, omdat ook dit steeds vaker aan de orde is, ondermeer bij mensen die bij de Gele Hesjes actief zijn of waren. Het is toch meestal een overrompeling als het daadwerkelijk gebeurd, dus een beetje voorbereiding kan geen kwaad.

Er zijn verschillende varianten van politiebezoek. Het begint er meestal mee dat een paar wijkagentachtige typisch op een dag bij je aanbellen. Ze zullen je vertellen dat ze vermoeden dat je van plan bent om aan een bepaald soort actie deel te nemen. Of dat hen is opgevallen dat je in de sociale media veel schrijft over een onderwerp dat niet zo goed ligt. Je krijgt dan meestal het vaderlijk advies om je rustig te houden en van verdere activiteiten af te zien. Natuurlijk kunnen ze je niet dwingen, maar je moet er wel rekening houden dat voortzetting van je activiteiten tot consequenties kan leiden. Daarna zal men weer vertrekken. Het is een vorm van intimidatie om door het systeem ongewenste activiteiten te beperken. Deze figuren hoef je niet binnen te laten, hoewel ze dat wel altijd zullen proberen. Ze hebben niets tegen je in de hand, dus hoef je ze ook niet in je woning te laten. Blijf vriendelijk maar beslist, en bedank ze voor het advies. Laat nooit merken wat je van plan bent, het is altijd beter als ze in het ongewisse blijven.

Het bovenstaande is een milde variant van staatsintimidatie, want het kan ook gebeuren dat men daadwerkelijk huiszoeking komt doen. Dat zal altijd in de vroege ochtend gebeuren omdat de bedoeling is dat je het gevoel krijgt met een soort overval te maken te hebben. Meestal arriveren de ambtenaren ergens tussen 05.00 uur en 07.00 uur. Als je met een echte huiszoeking van meerdere ambtenaren wordt geconfronteerd, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerst; je bent niet rechteloos, al proberen ze je wel het idee te geven dat dit het geval is. Blijf vriendelijk, maar neem een besliste houding aan. Vraag als eerste wie de leiding heeft. Vervolgens; eis dat je het huiszoekingsbevel mag doorlezen. Dat is een recht wat men je niet mag weigeren. Laat de ambtenaren zich legitimeren en schrijf in ieder geval de naam op van de persoon die de leiding heeft.

Als dit gedaan is kan de daadwerkelijke doorzoeking beginnen. Maar eis wel dat je aanwezig bent. Ook dat is een recht. Als je alleen in de woning bent, betekend dit dat ze niet alle kamers gelijktijdig kunnen doorzoeken. Je kunt dan immers niet bijhouden wat ze uitspoken. Ze zullen zaken in beslag nemen, zoals computers, laptops, mobiele telefoons, camera’s en andere spullen. Dat kun je niet voorkomen, maar schrijf wel precies op wat ze meenemen, en laat ze de lijst ondertekenen. Dat kan later heel belangrijk zijn. Eis ook een kopie van het huiszoekingsbevel en het proces verbaal wat de heren zullen opstellen.

Vergeet ook niet dat je altijd het recht hebt om contact op te nemen met een advocaat. Ook tijdens de huiszoeking, al zal de politie zeggen dat dit niet het geval is. Je kunt er ook voor kiezen om met een advocaat te spreken als de ambtenaren weg zijn. Hoe dat vertrekken verloopt, hangt van de situatie af. Ze kunnen je mee nemen voor verhoor, maar het kan ook zijn dat ze eerst willen zien wat ze precies allemaal in beslag hebben genomen, en wat daar op staat. Dan wordt je later uitgenodigd voor een gesprek. Het is zeker aan te raden om in zo’n geval juridische bijstand mee te nemen.

Zo als we eerder zeiden is het beter om vriendelijk tegen de ambtenaren te zijn, maar houdt altijd je grenzen in de gaten. Ze zullen zeker proberen om je hier en daar in de val te lokken. Door de verwarring van het moment, kan dat snel een probleem worden. Denk dus goed na voor je reageert en laat je niets wijs maken. Meestal zullen ze weinig tegen je in de hand hebben, en hopen ze dat ze dingen tegen komen, of dingen te horen krijgen die ze kunnen gebruiken. Wakker en alert blijven dus. Hou ook goed bij of er schade wordt aangericht; sloten opengebroken, kasten beschadigd enzovoort. Vaak kun je daar schadevergoeding voor krijgen. Helaas maken ze ook heel veel chaos tijdens de doorzoeking. Daar kun je geen compensatie voor krijgen, opruimen later is de enige mogelijkheid.

Als de heren zijn vertrokken, en je besluit om een advocaat in te schakelen, komt alles wat je hebt genoteerd tijdens de inval goed van pas. De advocaat heeft dan een goede basis om mee te beginnen, en kan dan zelf meer informatie bij de autoriteiten opvragen. Hiervoor zal hij contact opnemen met de betrokken officier van justitie. De in beslag genomen apparaten ben je voorlopig kwijt. Ze mogen de spullen houden voor de duur van het onderzoek Dat kan dus lang duren, vooral als ze je nog een poosje dwars willen zitten, en daar moet je eigenlijk vanuit gaan. 

Het is vooral lastig als je mobiel plotseling weg is. Je bent dan immers ook al je contacten en andere informatie kwijt. Het is handig om deze gegevens ook elders te bewaren. Een telefoon verstoppen tijdens de huiszoeking is mogelijk, maar alleen dan als het toestel niet geregistreerd is. Heb je een abonnement weten ze er waarschijnlijk van en heeft verstoppen geen zin.  De politie kan je in sommige gevallen dwingen om je telefoon met de pincode of een vingerafdruk te openen. Ze moeten dan wel een gegronde reden hebben. Neem dit soort zaken altijd op met een advocaat.

Wachtwoorden op computers of laptops zijn voor de politie geen probleem. Ze kopiĆ«ren de harde schijf en hebben zo toegang tot al de informatie. Ook een wachtwoord kraken is voor hen geen moeite, maar vaak is dat niet nodig. Omdat de strijd in de komende tijd alleen maar harder zal worden, zal ook de repressie toenemen en bruter worden. Ze willen immers geen mensen meer met een andere mening dan de gangbare ideologie. Iedereen die kritiek heeft kan dus in het vizier van de staat komen. Dus zullen ook zaken als huiszoekingen vaker voorkomen. In verschillende landen is dat al het geval. Blijf standvastig, en laat je niet ontmoedigen, of zoals ze in Engeland zeggen: Don't let the bastards get you down.