donderdag 2 juli 2015

HET BEGIN VAN HET EINDE VOOR DE EUROZONEHeel soms, net als je als niets meer verwacht, gebeurd er een wonder. Midden vorige week leek het er op dat de Griekse regering zou toegeven aan de eisen van de EU en de geldschieters, en een pak bezuinigingen accepteren die eerder als niet te verteren waren bestempeld. Plotseling was hervorming van het pensioenstelsel bespreekbaar en kon er ook met de BTW geschoven worden. Precies die punten waarvan Syriza steeds had gezegd dat ze niet zouden worden geaccepteerd. Het leek dus op een capitulatie en de kapitalistische media rapporteerde al smalend dat de Griekse regering niet opgewassen was geweest tegen de druk van het verzamelde Europese kapitaal en de intimidatie uit Washington. Men ging er al vanuit dat Tsipras gewoon zou tekenen.

Maar de financiële terroristen juichten te vroeg. De Griekse regering speelde het spel gewiekst en al snel bleek dat er nog helemaal niets was geaccepteerd. Daarop volgde ronde op ronde van koortsachtige onderhandelingen. Maar een oplossing leek alleen maar verder weg te raken. Intussen begon de tijd te dringen en was het merkbaar dat de EU en de geldhaaien steeds meer geïrriteerd raakten. Alle stoppen werden uit de kast getrokken en de dreigementen logen er niet om. Maar vrijdagavond laat vond de Griekse regering dat het mooi geweest was en men maakte bekend dat er een referendum zou worden gehouden over de voorstellen van de geldschieters. Dit referendum kreeg ook de steun van het parlement. Nu waren de rapen helemaal gaar. Stampvoetend gingen Dijsselbloem en andere graaiers voor de camera’s in Brussel te keer. Men voelde zich verraden, opgelicht en onderuit geschopt. Dit terwijl men het zo goed voor had met de Grieken. De blanke woede straalde van de gezichten af.

Maar de Griekse regering bleef bij het besluit en Tsipras maakte duidelijk dat de eisen van de geldschieters zo ingrijpend waren dat alleen het Griekse volk zelf hier een beslissing over kan nemen. Hij zei er gelijk bij dat hij zou adviseren om tegen de voorstellen van de EU te stemmen. Deze uitspraak leidde tot meer toevallen en oorlogstaal in Brussel. Niet alleen was men verbolgen dat de eisen niet waren geaccepteerd, veel erger was dat het Griekse volk om haar mening zou worden gevraagd. Voor de zogenaamde “democratische” EU leiders is er geen grotere gruwel dan dat de bevolking over de eigen toekomst mag beslissen. De bevolking mag wel de prijs van de bezuinigingen betalen en langzaam doodbloeden, maar meebeslissen zit er wat hun betreft niet in. Toch gaat dit nu gebeuren of Merkel en Co dit nu leuk vinden of niet.

Vooral de Duitsers zijn woedend en beschuldigen de Griekse regering van chantage. Dit terwijl ze zelf al maanden niet anders doen dan de Griekse regering en het Griekse volk chanteren. Merkel ziet haar hele snoeiharde bezuinigingsbeleid onderuitgehaald worden en dat kan ze niet verkroppen. Ze kan eenvoudig weg niet accepteren dat iemand niet naar haar luistert. Eerst was dat al met Poetin het geval en nu weer met Griekenland. Leren van haar fouten is er natuurlijk ook niet bij. De EU leiders hadden zich moeten realiseren dat er ooit een land zou opstaan en zeggen dat de dictaten van de Eurozone niet langer geaccepteerd worden. Een beleid dat is gebouwd op dreigementen en chantage wordt een keer onderuitgehaald. Dat is nu gebeurd en het is prachtig om te zien hoe al deze zogenaamde deskundigen zich geen raad weten en met knikkende knieën luisteren naar de verklaringen uit Athene.

De leiding van de Eurozone heeft Griekenland in deze positie gebracht en betaald hier nu een hoge prijs voor. Ook de bevolking betaald een hoge prijs, maar veel Grieken zeggen dat ze al niets meer te verliezen hebben. Het kan eigenlijk alleen maar beter worden. Maar voordat dit gebeurd zal er nog een tijd van chaos zijn. Op zich hoeft dit niet slecht te zijn want het wapen van de chaos wordt maar al te vaak onderschat. Hoe het verder gaat zullen we in de komende dagen te weten komen. Voor Griekenland is het nu belangrijk om een gesloten front tegen de geldschieters en de EU te vormen. Dit geldt zowel voor de regering als ook de bevolking. Misschien zal men de Eurozone verlaten en een nieuw begin maken als een onafhankelijk land. Misschien zullen er ook nieuwe bondgenoten opduiken. Dat alles moet nog duidelijk worden. Maar we kunnen al wel vaststellen dat de hele zaak op een debacle is uitgelopen voor de Europese leiders.

Zij dachten rustig verder te kunnen gaan met het uitzuigen van de volkeren van de Eurolanden. Dit terwijl ze zelf elke week met een torenhoog salaris naar huis gaan. Nu hebben ze eindelijk gezien dat hun spelletje niet altijd op gaat. Het kan zelfs het begin zijn van het einde voor de hele Eurozone. Men weet zelf immers niet hoe het nu verder moet. De verdragen zijn met zoveel arrogantie opgezet dat er niets in staat over de mogelijkheid dat een land de zone zou verlaten. Vandaar ook de verbijstering in Brussel en Berlijn. Het project begint af te brokkelen en dat is een goed teken voor ons allemaal.

Het spreekt vanzelf dat de Europese leiders alles zullen doen om de boel nog een beetje stabiel te houden. Ze zullen de beurzen niet te veel later kelderen en ze zullen naar buiten toe beweren dat de Eurozone niet in gevaar is. Maar achter gesloten deuren kun je het knikken van de knieën duidelijk horen. Voor het eerst is de Eurozone en het hele Euro project echt in gevaar. Niet door de Grieken, maar door de onverantwoordelijk bankiersmethoden van de Europese Unie. Het hele project hangt nu aan een zijden draadje en het is onmogelijk om te zeggen hoe groot de schade uiteindelijk zal zijn. Het begin van het einde van de Eurozone betekend voor ons allemaal het begin van zicht op een nieuwe toekomst. Daar zal nog wel wat tijd over heen gaan, maar de scheuren in de Euromuren zijn nu voor iedereen zichtbaar en de financiële terroristen doen hun uiterste best om het ware verhaal zo veel mogelijk verborgen te houden.

Wat de Griekse regering betreft; Syriza moet nu tonen dat de partij de uitdaging van het verlaten van de Eurozone aankan. Het referendum en de oproep tot een Nee stem zijn het begin. De spelletjes met de EU leiders moeten ophouden en de nieuwe voorstellen met concessies moeten weer van tafel. Deze voorstellen zullen alleen maar als een teken van zwakte worden gezien, en dat kan het volk nu niet gebruiken. Griekenland moet zich voorbereiden op een andere toekomst buiten de Europese Unie. Het kan het eerste land van velen worden als de sprong die Tsipras vorige week heeft gewaagd wordt door gezet. Of Syriza echt de kracht heeft en ook de politieke moed om tot het uiterste te gaan moeten we afwachten. Er zijn al stappen gezet die eerst onmogelijk leken, misschien wordt het vervolg nog meer spectaculair.  Wat men al heeft bereikt is dat de EU leiders het niet aan durven om Griekenland echt failliet te laten gaan. Voor de terugbetaling komt gewoon een nieuwe deadline over een week of 6. Dat is precies  het uitstel waar Tsipras om vroeg, maar dan via de achterdeur. Er komt geen nieuw geld, maar dat is beter zo. Dat zou alleen maar meer reden voor chantage zijn.  
 
De rest van Europa kijkt met ingehouden adem naar het hele tafereel en voor de meeste mensen is het nog steeds een conflict op afstand. Maar dat is een verkeerde kijk. We hebben allemaal te maken met de chantage en het financiële terrorisme van de Euro leiders en hun instellingen. Als we een vrij Europa willen, dat ook een rechtvaardig Europa is, moeten we af van de Euro, de Eurozone en de hele Europese Unie. Pas als deze hele criminele maffia op de vuilnisbelt van de geschiedenis belandt, kan er een echt Europa ontstaan. Een Europa van en voor de volkeren, en niet een Europa van de bankiers en andere financiële terroristen. Kortom; een Europa voor ons allemaal, en zonder twijfel een socialistisch Europa.