donderdag 25 december 2014

DE VALSE SLANGAfgelopen week konden we weer eens getuigen zijn van een stukje politiek theater, een specialiteit van de Haagse elite, dat gelijktijdig opnieuw liet zien waarom zoveel mensen de politiek de rug toekeren. Het begon er allemaal mee dat 3 PvdA senatoren in de Eerste Kamer weigerde om voor de zorgwet van minister Schippers te stemmen. Zij weigerden omdat ze het niet eens zijn met het inperken van de vrije artsenkeuze waar Schippers (VVD) voor heeft gekozen om een miljard te bezuinigen. De wet werd dus afgewezen en leek in de prullenmand te verdwijnen. Op zich niets bijzonders, zou je zeggen, niet elke wet haalt het en volksvertegenwoordigers zijn er immers voor om slechte wetten af te wijzen. Ten minste in theorie.

Maar deze keer liep het heel anders. Schippers brulde dat ze zonder deze wet niet kon leven en begon met haar portefeuille te zwaaien. Zoals was te verwachten stond de VVD volledig achter haar. De PvdA had het vertrouwen geschonden, aldus de VVD, en het was nu aan de sociaal democraten om met een oplossing te komen. Gebeurde dit niet dan zou het kabinet vallen. Dit laatste werd niet zo gezegd, maar het dreigement lag zonder meer op tafel. Het was het begin van dagenlange geheime besprekingen op verschillende plekken in Den Haag, jachtige statements naar journalisten dat er niets te melden viel, en nog veel erger, de intimidatie van de 3 senatoren die hadden geweigerd om de wet te steunen. Een van de drie werd zelfs thuis bezocht door zijn zogenaamde collega Asscher, die hem duidelijk maakte dat het nu echt afgelopen moest zijn met deze onzinnige tegenstand. Dreigender kon het eigenlijk niet.

Nederland was getuige van de smerigste politieke verwikkelingen die maar denkbaar zijn en die goed de mentaliteit van het huidige zootje aangeven. Maar het zou allemaal nog erger worden. Donderdagavond sloten de PvdA en de VVD een nieuwe deal wat er op neer komt dat de oude wet opnieuw wordt ingediend met wat kleine veranderingen. De VVD eiste dat de 3 PvdA senatoren van te voren zouden zeggen dat ze de wet nu zouden steunen. Maar de 3 bleven recht op staan en weigerden. Ze wilden eerst de wet wel eens zien. Een juiste beslissing waarbij ook de intimidatie niet hielp. Ook de 3 slaafse oppositiepartijen, met D’66 voorop, weigerde het akkoord zo maar te steunen. Het is dus helemaal niet zeker dat de wet er door komt.

Maar daar heeft men iets op gevonden. Zowel de VVD als de PvdA verklaarde dat het plan toch doorgedrukt zal worden via een maatregel van bestuur, als de Eerste Kamer weer dwarsligt. Dit is misschien nog wel de meest zorgwekkende ontwikkeling van de hele zaak. Dit betekend immers dat een wet wordt doorgedrukt buiten het parlement om. Dit komt neer op regeren via decreet, een systeem waar fascistische dictators zich meestal van bedienen. Met deze maatregel dreigt nu dus het kabinet Rutte II, en hoewel er meteen protesten waren is het maar de vraag of de meeste mensen wel begrijpen wat dit betekend. De elite wil zich bedienen van een wapen wat de parlementaire democratie buitenspel zet. Erger kan het in feite niet.

Dat de PvdA hier aan meewerkt, is niet zo bijzonder. De partij zit in een diep dal en kan zich nu geen verkiezingen veroorloven. Dat zou de doodsteek kunnen zijn. Men hoopt in de komende twee jaar de kiezers terug te winnen, daar zijn cadeautjes voor nodig en die zijn er nu niet. Samsom begrijpt nog steeds niet dat er in het geheel geen cadeautjes zullen komen, omdat de VVD dat niet toestaat. Hij heeft ook niet door dat de kiezers niet gewoon zijn weggelopen, maar spugen op de partij die alles heeft verkwanseld en iedere belofte gebroken. Dus moddert hij door en volgt de VVD tot diep in het reactionaire moeras. Een moeras waar hij en zijn partij van politieke renegaten nooit meer uitkomen.

Dat de VVD bij decreet wil regeren betekend dat men eindelijk het ware gezicht laat zien. Onder de dunne camouflage van een democratische partij die van vrijheid houdt gaat een reactionaire organisatie schuil die volledig in dienst staat van het groot kapitaal. Precies daar komen we ook de ware reden tegen waarom de VVD de zorgwet met alle geweld wil doordrukken. Het gaat niet om de rechten van patiƫnten of het veilig stellen van de zorg voor de komende generaties. Naar dit soort dingen kijkt de VVD als andere mensen naar toiletpapier. Het gaat om de afspraken die met de zorgverzekeraars zijn gemaakt. Deze schatrijke uitbuiters zijn immers de ware vrienden van de VVD, je zou kunnen zeggen dat ze partners in crime zijn. Bij deze hele crisis ging het om deze afspraken, die al waren gemaakt lang voordat het politieke proces was afgesloten. Dit is de realiteit van de parlementaire democratie. De echte macht vinden we buiten het parlement, waar de elite de dienst uitmaakt. De parlementariƫrs volgen gewoon. Doen ze dat even niet, zoals de 3 PvdA senatoren, breekt de hel los. Dan worden alle middelen uit de kast gehaald om de plannen toch door te drukken.

De hele zaak heeft er ook toe geleid dat Rutte zijn ware gezicht heeft laten zien. Iedereen die het debat in de nachtelijke uren heeft gevolgd heeft Rutte als een valse slang achter de microfoon zien staan. Zijn giftanden in de aanslag om de belagers van hem af te houden. Hij weigerde uitleg te geven over wat er in de afgelopen week was gebeurd. De arrogantie straalde er van af. “Er was een probleem, dat hebben we opgelost”, was alles wat hij wilde zeggen. Je kreeg het gevoel dat daar een maffiabaas stond die in een paar woorden uitlegde hoe hij een tegenstander had laten liquideren. De kijkers zullen hun eigen conclusies hebben getrokken, en nog veel meer mensen zullen zich van de politiek afwenden. Ook omdat links geen enkel geloofwaardig alternatief kan aan bieden. De SP doet niet eens een poging meer.

Als conclusie kunnen we stellen dat je slangen over het algemeen onschadelijk maakt door ze net achter de kop te pakken en vervolgens de giftanden te trekken. Dan is het gevaar geweken en kan de tandeloze slang zich terugtrekken in zijn hol. Na het optreden van Rutte en consorten in de afgelopen week is het moment gekomen dat Nederland met haast een slangenbezweerder zoekt. De tijd dringt!