woensdag 20 juni 2012

Spaanse mijnwerkers op de barricaden

In het Spaanse Asturia gebied zijn meer dan 8000 mijnwerkers al enkele weken in staking. Zij protesteren tegen de plannen van de regering om de subsidies die naar de mijnbouwindustrie gaan drastisch te verminderen. Dit zal veel banen kosten en mijnen worden bedreigd met sluiting. De mijnwerkers pikken dit niet en blokkeren wegen en spoorlijnen om hun eisen kracht bij te zetten. Er zijn al verschillende veldslagen met de politie geweest, die zoals altijd optreedt het paramilitaire leger van de staat.

Maar de mijnwerkers laten zich niet snel afschrikken, en het gebied heeft een lange staat van dienst als het gaat om in opstand komen tegen de heersende klasse. De mijnwerkers, die regelmatig de straat op gaan, hebben steun ontvangen van de mijnwerkers in Wales, en een groep voormalige Britse mijnwerkers is op solidariteitsbezoek geweest. De staking wordt bijna doodgezwegen door de Europese media en meer aandacht is uiterst noodzakelijk.
Het conflict is het gevolg van de bezuinigingen opgelegd door Europa. Dit betekent dat de stakende mijnwerkers strijd voeren voor ons allemaal. Onze oproep is om dit bericht zoveel mogelijk door te sturen zodat de staking wereldwijd bekend wordt. Op die manier zal er druk ontstaan op der Spaanse overheid om de eisen van de mijnwerkers in te willigen en te stoppen met het politiegeweld tegen de stakers en hun familieleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten