maandag 30 april 2012

1 Mei; Onze dag!

De 1 mei heeft veel gezichten, van massademonstraties tot het rond delen van rode rozen of tulpen. Van rellen tot solidariteitsstakingen. Over de jaren hebben de autoriteiten veel gedaan om van de 1 Mei af te komen. Dit is nooit helemaal gelukt. Soms leek de traditie gestorven, om dan weer op te leven. ! Mei 2012 word gevierd te midden van een reusachtige crisis. Een crisis die de heersende klasse, zoals altijd, wil afwentelen op de werkende bevolking. Reden te meer dus om ook dit jaar weer de 1 mei als strijddag te zien. Een dag om op straat te laten zien waar je voor staat.

Voor de Tweede Wereld Oorlog hingen Socialisten en Communisten op 1 mei de Rode Vlag uit. Soms waren de vlaggen met bloemen versierd. Een prachtige traditie die we helaas nog maar weinig zien. Maar nog belangrijker is de kerngedachte van 1 Mei: de bevrijding van de werkende bevolking en de afschaffing van uitbuiting en onderdrukking. Hoe staat het daar intussen mee? Door strijdt is veel bereikt over de jaren en omdat de heersers angst hadden voor de Sovjet Unie kregen de arbeiders en wat beter leven.
Nu is de Sovjet unie als weer 20 jaar weg en veel verworvenheden zijn verloren gegaan of zelfs opgegeven. De huidige crisis maakt dat dit nu in versneld tempo gaat. Strijdorganisaties om hier een dam tegen op te werpen zijn er veel te weinig. Toch zal er een duidelijke streep getrokken moeten worden als we niet willen dat de toenemende armoede nog verder om zich heen grijpt. 1 Mei is de dag bij uitstek om deze strijd weer op te pakken. Gelukkig zien we dat er weer meer 1 Mei demonstraties worden georganiseerd, Het is allemaal nog klein, maar wel duidelijk  aanwezig. Het moet weer traditie worden dat de straten van ons zijn op deze dag.

1 mei moet weer het centrale punt worden voor verzet tegen de verslechteringen en de afbraak. 1 mei is geen nostalgie of museumstuk, maar een levend stuk verzet tegen de aanvallen op de levens van iedereen die niet tot de rijke bovenlaag behoort. Maak dus gebruik van onze dag om te laten zien dat we er nog steeds zijn en dat we het niet meer pikken. We hebben de kracht, we moeten alleen weer leren om die kracht te gebruiken. Niet alleen op 1 Mei, maar iedere dag. We hebben niet te verliezen, maar een wereld te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten