woensdag 2 augustus 2017

VAKANTIE

We zitten weer midden in de vakantieperiode. Normaal gesproken is dat de tijd om wat gas terug te nemen, even een andere omgeving opzoeken, en eindelijk wat relaxen. Dat zijn de zaken die we in verband brengen met deze tijd van het jaar. Ooit was het ook zo dat de wereld een beetje leek stil te staan, in deze maanden. Maar die tijd is al heel lang voorbij. Als er nog zoiets bestaat als vakantiegevoel is er maar weinig van te merken. Ook de uitdrukking komkommertijd mag eigenlijk al lang naar het archief. Want als we om ons heen kijken, zien we dat de problemen en de vreemde ontwikkelingen echt niet stil staan. Sterker nog, ze lijken alleen maar toe te nemen.

Van vakantiestemming onder de supermachten is al helemaal niets te bespeuren. De Amerikanen zijn tot de onzalige conclusie gekomen dat het nodig is om nog meer sancties tegen Rusland in te voeren. Niet dat daar een reden voor is, maar de anti-Rusland stemming in Washington heeft ondertussen zulke groteske vormen aangenomen dat er ook geen reden meer nodig is. De oorlogslobby draait immers op volle toeren, en dan zijn sancties altijd een handige brandstof om de hetze gaande te houden, zolang men de tanks nog niet naar voren kan sturen. Voor Rusland zijn de sancties geen probleem, en een antwoord is niet uitgebleven. Ongeveer 755 Amerikaanse diplomaten en spionnen worden Rusland uitgezet en mogen terug naar de VS. Of ze dat als vakantie zien valt te betwijfelen. Maar het geeft wel weer aan dat alle plannen om de relatie tussen Rusland en Amerika te verbeteren niet alleen in de ijskast zijn gezet, maar dat er nu een ware vrieskast aan te pas is gekomen. Weer een stapje verder in de koude oorlog anno 2017.

Ook op andere tonelen is er geen sprake van vakantiegevoel. Noord Korea heeft weer een raket afgeschoten, wat weer tot veel gemor en gevloek in Washington heeft geleid. Men is zogenaamd enorm bang dat zo’n raket ooit de VS zal treffen. Onzin allemaal, de Amerikanen hebben zelf al duizenden raketten afgevuurd en getest. En, wat we nooit moeten vergeten, Amerika is het enige land ter wereld dat atoombommen op een ander land heeft gegooid. Dus waar komt dan het grootste gevaar vandaan? Stel dat een raket inderdaad Amerika zou treffen, dan mag Washington nog niet klagen als we zien hoeveel vernietiging ze zelf over de hele wereld hebben aangericht. Op een zekere dag komt boontje natuurlijk toch om zijn loontje.

Trump is intussen druk doende om Noord Korea en China te bedreigen. Hij vindt dat China niet genoeg doet om Noord Korea onder de duim te houden. Zijn bedreigingen komen meestal via Twitter, en we hebben uit goed geïnformeerde bron vernomen, dat alle vakanties bij Twitter zijn afgezegd omdat men anders de vele tweets van Trump niet meer kan verwerken. Eerdere Amerikaanse presidenten stuurde hordes diplomaten en ander omkruid de wereld rond om de Amerikaanse dreigementen uit te leggen. Trump heeft deze figuren niet nodig. Waarom ontelbare salarissen uitbetalen als Twitter altijd binnen handbereik is?

Ook Merkel kan maar moeilijk in vakantiestemming komen. Ten eerste staan in september de verkiezingen voor de deur. Ze lijkt niet echt veel concurrentie te hebben, maar je weet het maar nooit. Dat geldt des te meer als er steeds vaker wild geworden islamisten opduiken, die zonder pardon op onschuldige mensen insteken of inrijden. Zoals bijvoorbeeld de Palestijn die in een Hamburgse supermarkt met een mes de klanten te lijf ging. Door dat voorbijgangers de rollen omdraaiden werd hij uiteindelijk opgepakt. Maar daarmee kwamen ook weer een aantal feiten aan het licht die voor Merkel dodelijk kunnen zijn. De Palestijn was een afgewezen asielzoeker, die op vrije voeten was omdat hij geen papieren had. Men dacht dat er geen dreiging van hem uitging, hoewel bekend was dat hij radicaliseerde. Een vrouw die het drama overleefde vatte het in een zin samen; “U wordt bedankt Mevr. Merkel”. Er zijn nu veel vragen waarop heel Duitsland antwoord wil. Maar die vragen zal Merkel in haar vakantieverblijf zeker proberen te ontduiken.

In Nederland sleept de formatie zich nog steeds voort. De  onderhandelaars zijn nu 3 weken op vakantie. Deels omdat ze beweerden het nodig te hebben, en gelijktijdig omdat ze elkaar spuugzat waren. Geen wonder, de meeste kiezers zijn het stelletje zakkenvullers dat zich regeerders noemt al jaren zat. Als Rutte en zijn 3 mede bandieten terug zijn kunnen ze weer verder met hun plannen om ons te beroven en te bedriegen. Het zou dus beter zijn als ze op vakantie bleven. Het liefst voor de eeuwigheid. Niet dat het roven en bedriegen nu stil staat. Ook demissionaire rovers weten de weg naar onze zakken blindelings te vinden. En daarvoor worden ze door ons ook nog een keer betaald. Je kunt het eigenlijk niet gekker bedenken.

Om dit soort gedachten geen kans te geven, zitten we weer in een zomer vol met sport. Wielrennen, Vierdaagse, tennis en vrouwenvoetbal, alles is welkom om de ware problemen uit het nieuws te houden. Je zou dat valse vakantiegevoelens kunnen noemen. Oh ja, en dan zijn er ook nog mensen die naar Turkije op vakantie gaan. Dat kan echter alleen als je voor je vertrek je mond dichtnaait, of een gelofte van stilte aflegt. Immers een verkeerd woord over de bloedsultan Erdogan en je zit in de bak. Dat is niet overdreven, want een Amsterdammer zit op dit moment om precies deze reden in een Turkse gevangenis. Als je dus je zuurverdiende vakantiedagen niet in een stinkhol wil doorbrengen dat als Turkse gevangenis door het leven gaat, blijf je daar zo ver mogelijk uit de buurt. Het zal niet lang meer duren voordat er borden aan de Turkse grenzen staan met de tekst: “Betreden alleen op eigen risico”.


Als er iemand na dit alles toch nog op vakantie wil gaan, dan veel plezier en een fijne tijd gewenst. Maar houd de ogen wijd open, want zo lang het kapitalisme leeft zijn de rovers en bedriegers niet ver weg. Dat geldt trouwens ook bij thuiskomst.