donderdag 7 april 2016

POLDERPOLITIEK; TUSSEN TERRORISME EN KIEZERSBEDROG



Er wordt wel eens gezegd dat een week een lange tijd is in de politiek, hoewel dit eigenlijk een voetbaluitspraak is. Toch hebben we in de afgelopen dagen gezien dat er een grote kern van waarheid in zit. Een beter voorbeeld dan minister van justitie en onveiligheid, Van de Steur, is er eigenlijk niet te vinden. Deze politieke kleuter heeft intussen zoveel bokken geschoten en mislukkingen gedekt dat het vast staat dat hij door een bepaalde onzichtbare kracht wordt beschermd. Of is het gewoon Rutte, die niet wil toegeven dat hij een malloot op dit “zware’ ministerie heeft gezet?

De meest recente episode in de langs reeks van mislukkingen van Van der Steur betreft een van de jihadterroristen, die zich in Brussel heeft opgeblazen. Het probleem begon toen Turkije beweerde deze terrorist naar Nederland en België te hebben uitgewezen, voorzien van een waarschuwings-sticker. Eerst beweerde België van niets te weten, en kort daarna gaf Nederland aan de man ook nooit gezien te hebben. Maar dit handen in onschuld wassen duurde maar kort. Na veel touwtrekken moest Van der Steur wel toegeven dat de bommenapostel wel degelijk naar Nederland was uitgezet. Alleen de waarschuwingsticker had men niet gezien. De Turken hielden echter vol, en al snel bleek dat ook de Belgen op een aantal vlakken geblunderd hadden.

FBI

Maar het werd nog erger. Van der Steur gaf uiteindelijk, onder veel druk, aan dat Nederland wel een waarschuwing over de man had gekregen, weliswaar niet van de Turken, maar van de FBI. Dat zou ook aan België zijn doorgegeven. België ontkende dit echter te midden van veel hysterisch heen en weer geruzie. En ja hoor, Van der Steur moest weer door het stof. De waarschuwing kwam niet van de FBI maar van de politie in New York. Meneer was betrapt op de zoveelste leugen en moest weer zijn excuses aanbieden. Hij zal zich voor dit laatste vergrijp nog voor de Tweede Kamer moeten verantwoorden, zoals altijd luid verkondigend dat hij niets fout heeft gedaan. Je zou zeggen dat de hakbijl nu wel op hem zal neerdalen. Maar het zou geen wonder zijn als de onbenullen in de Kamer hem opnieuw een kans geven. Tot de volgende ramp.

We kunnen intussen gerust het volgende vaststellen: of het nu gaat om de bonnetjesaffaire of de bestrijding van terrorisme; Van der Steur zit er altijd naast. Maar wat kun je verwachten van een figuur die zich altijd met een oranje stropdas vertoond in een misplaatste vorm van patriottisme. Of zou hij gewoon niet weten dat het Nederlands elftal niet naar het EK in Frankrijk gaat? Bij dit schetsfiguur is immers alles mogelijk. Heel Rutte II kan eigenlijk bij het grofvuil, maar de twee die er met kop en schouders boven uitsteken zijn Van Rijn en Van der Steur. Dat deze twee flutfiguren gewoon blijven zitten geeft aan hoe diep het niveau van de polderpolitiek is gezonken.

REFERENDUM

Nog voor we in gaan op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met de fascistische leiders van de Oekraïne, moeten we toch eerst even naar de campagne kijken die aan onze ogen voorbij is getrokken. We kunnen dan vaststellen dat het Ja kamp door de media en de politiek aan alle kanten is bevoordeeld. Ten eerste waren er gemeenten die met de stempassen een folder meestuurden die pro het verdrag was. Dat was nog nooit eerder het geval, en het geeft aan hoe wanhopig men op zoek was naar een Ja stem. Maar dat was nog lang niet alles; waarschuwingen over kinderarbeid in de Oekraïne werden van websites gehaald, de verschillende media stonden plotseling vol met verhalen over hoe de Oekraïne bezig is de corruptie aan te pakken, en alles wat met het Ja kamp te maken had kwam prominent in het NOS journaal.

Dat was ondermeer het geval met de Ja manifestatie op De Dam, waar de rat Koenders mocht vertellen hoe aardig zijn fascistische vriendjes in Kiev toch zijn. De schijnheiligheid straalde er van af. Ook Koenders staat op de nominatie voor de valbijl, maar als we naar het zootje ongeregeld kijken dat zich PvdA fractie noemt, moeten we vaststellen dat er eigenlijk ook niet veel beters is. Dat zegt meer dan genoeg, zowel over Koenders als over de PvdA.

Toch kwam er nog een kleine kink in de kabel. Uit de gelekte Panamapapieren bleek dat de Oekraïense leider Poroschenko een van de figuren is die zijn bij elkaar gestolen fortuin via een brievenbusfirma heeft opgescholen. Het stuk ongeluk werd bij name genoemd. Hij is ook niet de enige, want een hele volksstam Oekraïense politici komen in de lijst voor. Dat maakte dus een voortijdig einde aan de sprookjes over de corruptiebestrijding van de Kiev fascisten. Allemaal leugens om de kiezer tot een Ja stem te verleiden of van stemmen af te houden. Een opkomst van minder dan 30% zou immers het referendum ongeldig maken, en precies daar zat de elite met smacht op te wachten, want het Nee kamp bleef constant aan de leiding in de peilingen. Tot het einde bleef men hopen, maar gelukkig ter vergeefs.

UITSLAG

Tijdens het referendum stemde 61.1% tegen het verdrag en 38.1% voor. De opkomst was 32.2%, dit maakt de uitslag geldig.

Ondanks alle pogingen van de overheid en de media hebben de kiezers zich niet laten misleiden of intimideren. De stemming in het referendum kon eigenlijk niet duidelijker zijn. De cijfers zijn dodelijk voor Rutte en zijn eurokornuiten. Er bestaat geen twijfel aan dat dit een stevige nederlaag is voor de hele Nederlandse overheid en het complete EU project. Opnieuw is bewezen dat de bevolking met afwijzing en vijandigheid reageert als de mogelijkheid wordt geboden om over EU zaken te stemmen. Daarom ook zijn dit soort stemmingen zo schaars. De elite is allergisch als het gaat om de stem van de kiezers. Toch heeft dit duidelijk geen effect.

Zeker is dat de Nederlandse kiezers hebben laten zien dat niets moeten hebben van de Kiev fascisten, hun ongure moordbrigades en hun steunpilaren in Washington en Brussel. Dat is een belangrijk signaal, want het geeft aan dat veel mensen maar al te goed aanvoelen wanneer er iets fout zit. Dan helpen de mooie woorden van een stel stropdassen niet meer. Maar we moeten ook eerlijk zijn, de kans dat Rutte iets met de uitslag gaat doen is heel klein. Misschien komen er wat kleine veranderingen in het verdrag, of krijgt het een andere naam. We kennen de smerige streken van de elite om hun zin door te drijven maar al te goed. Als dit gebeurd doet het niets af aan deze geweldige overwinning, en zullen veel mensen de komende acties van de overheid op dit gebied aanvoelen als kiezersbedrog. De arrogantie van de macht kent nu eenmaal geen grenzen, maar maakt ook de kloof tussen de bevolking en de huidige politieke elite steeds wijder. Dat is een goede zaak die hoop voor de toekomst biedt.

Intussen blijft de Nederlandse politiek een interessant object voor ramptoeristen. Daarom sluiten we af men een uitspraak van de veel te vroeg overleden voetbalicoon, Johan Cruijff; “Je snapt het pas als je het zelf ziet.”