donderdag 14 april 2016

PANAMAPAPERS; EEN NIEUW KONIJN UIT EEN DIEP ZWARTE HOEDDe westerse media slaan weer op tilt. Het lijkt er op dat men de ontdekking van de eeuw heeft gedaan. Plotseling heeft iedereen iets te zeggen over de zogenaamde Panamapapers. Over het algemeen moeten we heel wantrouwend zijn als er plotseling een soortgelijke storm opsteekt. Wat onderzoekwerk in de laatste dagen leert ons dat ook dit keer wantrouwen op zijn plaats is. Het lijkt er op dat de goochelaars in Washington een nieuw konijn uit de hoed hebben getoverd. Tijd dus voor een overzicht van de “onthullingen’ en hun nasleep.

Een paar weken geleden begonnen er al geruchten in de Russische media te verschijnen dat het westen bezig was met het opzetten van een nieuwe mediacampagne tegen President Poetin en Rusland in het algemeen. Niemand wist toe nog wat er precies aan zat te komen, maar het was al wel duidelijk dat het iets met mediaonthullingen te maken had. De geruchten bleken waar te zijn, want met veel trompetgeschal brachten de Europese media, met Duitsland voorop, de zogenaamde Panamapapers naar buiten. Deze documenten gaven details van investeringen in zogenaamde “offshore” firma’s, die worden gebruikt om belasting te ontduiken. Toch was deze onthulling niet zo schokkend als men graag had gezien.

Immers, het grote doel was President Poetin. Terwijl een aantal politieke leiders in de documenten werden genoemd ontbrak echter de naam van Poetin. Een tegenvaller die vervolgens door de westerse media werd genegeerd. Men maakte uren TV programma’s en schreef meters krantenberichten over Poetin en de Panamapapers, zonder hem ook maar bij benaderingen aan de documenten te kunnen linken. Men kwam niet verder dan dat wat getrouwen van Poetin betrokken zouden zijn. Een verhaal dus dat eigenlijk geen verhaal was. Na de onthullingen werd er in Moskou hard om de hele zaak gelachen. Er was immers weer een westerse aanval op Rusland jammerlijk mislukt.

Maar hoe zit het nu precies met dit nieuwe “lek’, en wie zitten er achter? De documenten werden gepubliceerd door een internationale groep van journalisten met een zwaartepunt in Duitsland. Zij zeggen dat ze de documenten kregen aangeboden door een onbekende bron. Na de achtergronden uitgebreid te hebben gecheckt besloten de journalisten te publiceren. Ze waren er van overtuigd dat de documenten echt waren en een belangrijk wapen in de strijd tegen de belastingontduiking. Panama stond toch al bekend als het grootste belastingparadijs op aarde, dus ging men er van uit iets goeds te doen met de openbaarmaking.

Intussen is er echter meer bekend over de bron van het lek. Volgens Wikileaks zouden de Amerikanen de documenten hebben gelekt. Er wordt ook regelmatig gezegd dat dit onder regie van de aartskapitalist George Soros is gebeurd. Hij zou daarvoor een van zijn vele stichtingen hebben gebruikt. Dit lijkt nog de meest logische verklaring, hoewel er nog geen directe bewijzen zijn. Maar het zou wel in overeenstemming zijn met de overige activiteiten van Soros. Onder de dekmantel van NGO’s en goede doelen stichtingen is hij al jaren bezig met de zogenaamde “kleurenrevoluties”, waarbij regeringen omver worden geworpen die de Amerikanen een doorn in het oog zijn. Het is bekend dat Soros ondermeer de Maidan coup in de Oekraïne heeft gefinancierd. Deze operatie, en nog vele anderen hebben aan duizenden, en misschien wel honderdduizenden mensen het leven gekost.

Het hoofddoel van Soros, en dus ook de Amerikaanse elite, is het omverwerpen van de regering in Rusland. Het is bekend dat hij ook in Moskou een kleurrevolutie aan het voorbereiden was. President Poetin heeft hem echter een stok tussen de benen gestoken door de Soros stichtingen in Rusland als staatsgevaarlijk en dus verboden te verklaren. De bejaarde crimineel Soros was hier woedend over en het is zeker dat hij zijn plannen om in Rusland in te grijpen niet heeft opgegeven. De Panamapapers kunnen dus heel makkelijk het volgende offensief in deze stille oorlog zijn. Alleen is de aanval niet echt geslaagd omdat Poetin niet aan de zogenaamde brievenbusfirma’s in Panama gelinkt kan worden. Soros zal dus nog wat anders moeten bedenken, maar veel kans van slagen heeft hij niet.

Poetin kent de smerige zaakjes van Soros als geen ander en heeft een aantal voorzorgsmaatregelen getroffen. Niet alleen zijn de Soros stichtingen het land uit gezet, ook wordt er een Nationale Garde opgericht om tegen Amerikaans gestuurde onrust te waken. We zien gelijksoortige voorbereidingen in Wit-Rusland, dat al heel lang een geliefd doelwit van het westen is. Moskou en Minsk houden de boel dus goed in de gaten, en als Soros het waagt om zijn renegaten naar het oosten te sturen om rotzooi te trappen zullen zij op graniet bijten.

Een ander opvallend detail betreffende de gelekte documenten is, dat er geen enkele Amerikaan of Amerikaanse firma wordt genoemd. Het is duidelijk dat, terwijl er volkstammen aan Europeanen op de lijst staan, de Amerikanen expres buiten schot zijn gehouden. Niemand geloofd immers dat er geen corrupte Amerikanen zijn. De VS staat bekend als het meest corrupte grote land op de wereld. Ook dit is een aanwijzing dat de Amerikanen de bron van het lek zijn. Ze gaan duidelijk niet hun eigen nest bevuilen. Die mogelijkheid hebben ze omdat lang niet alle documenten publiek zijn gemaakt. Dat gaat ook niet gebeuren. De Amerikaanse heilige huisjes blijven dus netjes beschermd.

Dat geldt niet voor hun Europese bondgenoten. De premier van IJsland moest ontslag nemen omdat hij in de documenten werd genoemd, en de Britse premier Cameron werd gedwongen zijn hele belasting aangifte publiek te maken nadat bekend werd dat zijn vader eigenaar was van een brievenbusfirma om zijn geld te verstoppen. Cameron beweerde eerste dat hij hier niets mee te maken had, maar toen de strop werd aangetrokken moest hij toegeven dat hij wel degelijk aandelen in de firma had die intussen zijn verkocht. Hij ontkend nog steeds belastingontduiking, maar de laatste steen hierover is nog niet boven. Er kan dus nog meer schade volgen.

Je kunt je afvragen waarom de Amerikanen hun eigen bondgenoten beschadigen terwijl hun ware doelwit toch Rusland is. Hiervoor zijn verschillende verklaringen aan te dragen. Ten eerste is Washington al tijden bezig om Europa te verzwakken. Deze hele controverse past precies in dat streven. Er ontstaat onrust en wantrouwen. Dat is precies wat de Amerikanen willen. Na de financiële crisis van 2008, het Griekenland debacle, de Maidan coup en de vluchtelingencrisis is dit de volgende stap. Ook deze keer wordt Duitsland weer gebruikt als tussenstation. Daar komt nog bij dat als de documenten alleen maar over Rusland waren gegaan het teveel zou opvallen. Er zou te veel een propagandasfeer om heen hebben gehangen. Dat kon natuurlijk niet, want dan was de hele inzet voor niets geweest.

Er is ook nog een ander punt dat niet onbelangrijk is. De Amerikaanse overheid is al jaren bezig om een eigen belastingparadijs op te zetten, dat door verschillende afscherm en geheimhoudingswetten geld naar de VS moet lokken. De Europeanen weten dit, maar durven er niets over te zeggen. Voor de Amerikanen zou het dus prima zijn als door de onthullingen Panama op de internationale zwarte lijst zou worden gezet. Ze hebben dan een belangrijke concurrent uitgeschakeld. Het mes snijdt dus aan vele kanten. Dat daarbij een aantal Europese bondgenoten in de goot belanden is voor Washington geen probleem. Waar gehakt wordt vallen immers spaanders.