donderdag 16 oktober 2014

VERDACHTIn de afgelopen week was er  een verrassende mededeling. Het Openbaar Ministerie(OM) is nu toch tot de conclusie gekomen dat Wilders als verdachte moet worden gezien, in verband met zijn “minder, minder Marokkanen” uitspraken. Het ministerie heeft blijkbaar besloten om toch maar iets te gaan doen met de vele aangiften die op de uitspraken volgden. Wilders is dus nu officieel verdachte en zal worden gehoord. Volgens het OM konden de uitspraken toch niet door de beugel. Om dit besluit te nemen heeft het OM een half jaar tijd nodig gehad. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen. Wilders reageerde als door een horzel gestoken, op zijn gebruikelijke hysterische manier. Hij beschuldigde er Rutte zelfs van dat hij bezig was om de PVV kapot te maken. Op zich was deze reactie te verwachten, Wilders nijgt naar hysterie, en zeker als hij denkt dat hij persoonlijk wordt aangevallen.

Toch is het de moeite waard om even stil te staan bij de beslissing van het OM, want er is duidelijk iets gebeurd binnen de overheid. Ten tijde van de vorige rechtszaak tegen Wilders deed het OM al het mogelijk om de zaak zo snel mogelijk te seponeren en in de doofpot te stoppen. Wilders moest uiteindelijk voor de rechter verschijnen omdat de aanklagers het OM dwongen om vervolging in te stellen. Zelfs tijdens de rechtszaak deed het OM alle mogelijke moeite om de zaak zo snel mogelijk te stoppen en Wilders vrij te pleiten. De intentie was duidelijk Wilders mocht zonder meer niet veroordeeld worden. Dat gebeurde dan ook niet, en de neofascist mocht de rechtszaal als een kraaiende haan verlaten. De overheid leek tevreden met het resultaat.

Toen de huidige aangiften allemaal werden opgenomen op politiebureaus in het hele land gebeurde dit op zo’n amateuristische wijze, dat het er op leek dat het OM de mensen gewoon even stoom liet afblazen om de aangifteformulieren vervolgens heel snel in de prullenbak te doen belanden. Zo ging er een half jaar voorbij en deze voorspelling leek uit te komen. Wilders ging vrolijk door met beledigen en provoceren en het OM zweeg in alle talen. Tot vorige week dan. Plotseling besloot men wel te moeten handelen. Er werd beweerd dat het zo lang had geduurd om dat alles juridisch goed moest worden nagetrokken. Dat is natuurlijk onzin want een beetje advocaat kon binnen een half uur zien dat Wilders dik over de schreef was gegaan en in het beklaagdenbankje thuishoort. Er moet dus een andere reden zijn voor de plotselinge ijver van het ministerie.

Het lijkt er op dat de overheid er achter is gekomen dat Wilders een provocatie plande die verstrekkende gevolgen kon hebben. Misschien iets met de jihadisten, maar het kan ook wat anders zijn. Blijkbaar is de overheid daar zo van geschrokken dat Wilders een waarschuwing moest krijgen. Immers, als je toch al als verdachte staat aangemerkt is het een stuk lastiger om een provocatie uit te voeren. Dan komt het neer op het ingooien van de eigen glazen. In de reactie van Wilders kon je hier iets van proeven. Hij vond het duidelijk verschrikkelijk dat hij in de boeien is gelegd. De kans is niet al te groot dat het echt tot een veroordeling zal komen. De overheid houdt Wilders al heel lang in reserve om een verdeel en heersspel met hem te spelen als de tijd daar voor rijp is. Ze zullen hun beschermeling niet zo maar bij het grof vuil zetten. Maar Wilders mag natuurlijk niet buiten de controle gaan vallen, en zijn eigen weg gaan. Dan zou hij een tweede Fortuyn worden, en daar zit men al helemaal niet op te wachten.

Het is interessant om te kijken hoe dit verder gaat. Heeft Wilders de waarschuwing begrepen en gaat hij weer netjes aan het lijntje lopen? Of slaat hij helemaal door, gaat mee in zijn eigen propaganda, en besluit de staat uit te dagen? Als hij voor het eerste kiest zal de aanklacht snel worden ingetrokken. Dan vindt men wel een juridisch excuus. Mocht Wilders voor de tweede optie kiezen komt hij op gevaarlijk terrein. Door zijn 24uurs bescherming ligt zijn leven immers in handen van die zelfde staat. Als hij echt tegen de stroom in gaat zwemmen kon het wel eens snel afgelopen zijn met hem. Voor de overheid is een bedrijfsongeval een fluitje van een cent. De PVV fuhrer heeft in ieder geval wel iets om over na te denken.

Als het om verdacht of niet verdacht gaat had ook Timmermans, de minister van buitenlands zaken, een duit in het zakje te doen in de afgelopen week. Tijdens een interview bij Pauw liet hij niet zonder trots uit zijn mond vallen dat een van de slachtoffers van de MH17 ramp een zuurstofkapje om zijn nek had gehad. Hij was trots omdat hij blijkbaar iets wist wat anderen nog niet wisten. Maar die trots kwam hem duur te staan. Het ging hier immers om veel meer dan een beetje insider informatie. Zijn onthulling gooide in een paar seconden de hele theorie omver dat het allemaal zo snel was gegaan met dat vliegtuig, dat de inzittenden er niets van hadden gemerkt. Voor de nabestaanden was die theorie een hele steun. Nu bleek dat er toch iemand lang genoeg bij kennis was geweest om niet alleen een zuurstofkapje te pakken, maar het ook nog om te doen. Weg theorie, en gelijktijdig ook weg de geloofwaardigheid van Timmermans en de hele Nederlandse regering. Natuurlijk bood hij de volgende dag excuses aan, maar toen was de geest eenmaal uit de fles, en die was er nooit meer in te krijgen.

Honderden nabestaanden grepen de telefoon om verhaal te halen en uit te vinden wat de Nederlandse regering nog meer weet, maar nooit heeft verteld. Een vereniging van nabestaanden van de MH17 begint nu een aanklacht tegen de Nederlandse staat. Een woordvoerder zei dat de maat nu vol was, het zuurstofkapje van Timmermans was de laatste druppel. De aanklacht en schadeclaim, waarin wordt gezegd dat de regering niet genoeg heeft gedaan om de veiligheid van de passagiers te garanderen, heeft een goede kans van slagen. Timmermans gaat de regering dus een aantal miljoenen kosten. Over zijn verdere loopbaan zullen we het maar niet hebben.
Maar het gaat nog verder. Het slippertje van Timmermans heeft de hele internationale theorie over de crash van de MH17 op zijn kop gegooid. Men was de hele zaak juist zo lekker in de doofpot aan het douwen. Niemand wilde meer iets weten, en de tijd was zeker een probaat middel om gras over de zaak te laten groeien. Zo zou de schuld van het Kiev leger nooit openbaar worden. En toen kwam Timmermans met zijn kapje en het hele, zo prachtig gesponnen verhaal, werd aan stukken gescheurd. Want als iemand lang genoeg heeft geleefd om deze handeling te verrichten is het vliegtuig veel minder snel naar beneden gekomen dan men steeds heeft beweerd.

Het past in de steeds meer terrein winnende theorie dat het Kiev leger met een BUK 1 de cockpit van het toestel heeft weggeschoten en dat daarna de Oekraïense SU-25, die in de buurt was, het genade schot heeft gegeven. Dat verklaart ook de vele ronde gaten in de wrakstukken. Er waren dus twee handelingen nodig om het vliegtuig neer te halen. Logisch dus dat er meer tijd was. Dit is nu hard te maken door de onthulling van Timmermans. Intussen heeft een groep hackers aangetoond dat de Kiev junta geheime informatie over het onderzoek heeft gekregen van de onderzoekers. Zo zou er een scherf zijn gevonden die wijst op een BUK 1 raket. De onderzoekers behandelen deze informatie als een waarschuwing. Immers de BUK M1 is de oude versie van het systeem dat alleen in de Oekraïne wordt gebruikt. Rusland gebruikt BUK M1-2 en BUK M2, wat de nieuwe versies zijn. De Oekraïne heeft deze oude BUK systemen zelf gemoderniseerd en daarmee kunnen de systemen minder stabiel worden. Fouten zijn dan snel gemaakt.
 
Tot nu toe was dit allemaal speculatie met hier en daar wat aanwijzingen die allemaal in de richting van Kiev wezen. Door de Timmermans onthulling wordt deze theorie langzaam maar zeker onderbouwd. Precies dat is het waar het Westen steeds zo bang voor is geweest. Dank zij Timmermans komt de ware schuldige steeds duidelijk in beeld. Zijn meesters in Washington zullen wel blij met hem zijn.