donderdag 23 oktober 2014

CORRUPTAls het om corruptie gaat halen de meeste Nederlanders hun schouders op. Ze gaan er vanuit dat corruptie vooral iets is wat voorkomt in de zuidelijke landen van Europa en in andere werelddelen die als ver weg worden beschouwd. Er wordt bijna automatisch aangenomen dat er in Nederland zoveel regels zijn en dat de controle zo is georganiseerd dat er van corruptie nauwelijks sprake kan zijn. Dat is natuurlijk een onzinnige gedachtegang, want corruptie is een onkruid dat praktisch overal groeit en dat bijna niet uit te roeien is. Het verschil zit hem daar in dat Nederland een stuk beter is gebleken in het stilhouden van corruptie.

Maar intussen zien we dat ook dat niet meer opgaat. In de afgelopen week kwamen er twee verhalen naar voren die bewijzen dat corruptie niet alleen aanwezig is, maar dat het ook nog eens om grote sommen gaat. Eerst maakte de politie bekend dat er 5 medewerkers op non-actief waren gesteld om dat ze corrupte zaken hadden gedaan bij de aankoop van nieuwe politiewagens, communicatie apparatuur en andere attributen. Het gaat niet om een handjevol politiewagens, maar om duizenden bestemd voor het hele land. Wat voor bedrag deze figuren in eigen zak hebben gestoken is nog niet bekend, maar het zal zeker geen fooitje zijn geweest.

Een paar dagen later liet het ministerie van defensie weten dat er ook 3 leger functionarissen geschorst zijn, waaronder twee hoge officieren, omdat ze dik geld hadden verdiend aan de inkoop van nieuwe legervoertuigen. Ook hier ging het om een groot aantal. Beide gevallen worden nog onderzocht, maar er zijn wel geruchten dat vooral het Pon autobedrijf bij de corruptiegevallen betrokken is. Blijkbaar waren de geruchten er al veel langer, maar de overheid pakt niet snel haar eigen dienaren aan. Dan moet men wel eerst heel erg over de schreef gaan, wat in deze twee zaken ook duidelijk het geval is.

Als we het toch over corruptie hebben zijn er nog meer zaken die in het oog springen. Kijk maar naar Henk Krol, de “leider” van de 50Plus partij. Tijdens zijn werkzaamheden voor de Gaykrant maakte hij op verkeerde manieren gebruik van overheidssubsidies, en het lijkt er zelfs op dat hij het geld heeft gebruikt om de website van 50Plus to laten bouwen. De overheid wil dat geld natuurlijk terug, waarmee de stichting achter de intussen failliete Gaykrant een groot probleem heeft. Krol ontkent dat hij iets fout heeft gedaan, maar zijn schuldeisers hebben al wel vast beslag laten leggen op zijn twee huizen. Dit zelfde heerschap zit weer opnieuw in de Tweede Kamer, wat al aangeeft dat corruptie binnen het systeem niet als een al te grote misdaad wordt gezien.

Krol is volksvertegenwoordiger en intussen rommelt hij met zijn vingers in allerlei kassa’s. Dat zegt natuurlijk wel het een en ander. De enige is hij overigens niet want in Limburg zit een ex-VVD’er in een gemeenteraad waartegen een corruptieonderzoek loopt. Als een gewone burger zonder licht fiets volgt er een bekeuring, maar dit soort corrupte figuren kunnen gewoon blijven zitten en krijgen nog salaris bovendien. Natuurlijk roepen ze allemaal dat ze onschuldig zijn. Ze hebben nooit iets fout gedaan, tot wordt bewezen dat ze wel degelijk gewone ordinaire dieven zijn. Van enige integriteit is natuurlijk geen sprake. Dat valt van dit soort figuren ook nauwelijks te verwachten.

Overigens zien we veel van dezelfde dingen gebeuren bij de verschillende “goede doelen”. Nog maar kort geleden was de halve wereld bezig met de zogenaamde Ice Bucket Challenge, een onzinnig fenomeen, maar daar gaat het nu even niet om. Het doel was geld ophalen voor een stichting die zich inzet voor de slachtoffers van de A.L.S ziekte. Dat mensen met deze nare spierziekte hulp nodig hebben is een feit. Maar wat blijkt intussen? De penningmeester van de stichting heeft bijna 100.000 euro in zijn eigen zak gestoken. Hij sprak af het geld terug te geven, en dat deed hij deels ook. Maar later bleek dat hij dit geld weer ergens anders had gestolen. Van teruggeven was dus geen sprake meer. Daar heeft het halve land voor met koud water lopen smijten. Daar komt nog bij dat hij zeker niet de enige is, want bij steeds meer goede doelen komen vreemde praktijken aan het licht. Je zou bijna gaan denken dat alle accountants en andere controlepunten in een diepe slaap zijn gevallen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de daders meer geslepen zijn geworden, of dat de accountants al net zo corrupt zijn als hun cliƫnten.

Waar het op neer komt is dat corruptie een vast bestanddeel van het kapitalisme is. Winstbejag en uitbuiting maken de cirkel rond. Het mag in verschillende landen verschillende vormen aannemen, maar geen enkel kapitalistisch land kan aan corruptie ontsnappen. Dus ook Nederland niet. De kapitalisten zelf zien steekpenningen en andere corrupte praktijken als de smeerolie van het systeem. Zonder deze smeerolie loopt het systeem vast, zegt men achter gesloten deuren.

Daarnaast is er nog de geestelijke corruptie die steeds grotere vormen begint aan te nemen. Een klein voorbeeld; een voorstander van de hervorming van Zwarte Piet kreeg een dreigtweet waarin hij een landverrader werd genoemd. De tweet was afgesloten met de woorden: “Voor volk en vaderland, houzee”, de beruchte slagroep van de NSB. De schrijver maakt NSB propaganda en noemt iemand anders een landverrader, allemaal in dezelfde tweet. Hoe verknipt kun je zijn? Dit is maar een klein voorbeeld. Op de sites van kranten kun je onder veel artikelen de meest misselijk makend commentaren vinden. Racisme, vreemdelingenhaat, antisemitisme, persoonlijke beledigingen en bedreigingen, het komt allemaal regelmatig voorbij. De geestelijke corruptie is onderdeel van de vervreemding, dat op zijn beurt weer onderdeel van het kapitalistische systeem is.

Zo zien we hoe het kapitalisme, en dan vooral de Amerikaanse invloeden, de hele maatschappij stap voor stap naar de knoppen helpt. Economisch, politiek, maar ook geestelijk. Alleen verzet en persoonlijke weerbaarheid kunnen dit proces een halt toe roepen. In die strijd hebben we allemaal een rol te spelen. Corruptie bestrijden is gelijktijdig ook het kapitalisme bestrijden. Zo breken we de weg open naar het socialisme. Organiseer en sla terug!