donderdag 27 februari 2014

De geest van de Februaristaking – hier en in de OekraïneDeze week herdenken we de Februaristaking van 1941. Tijdens deze staking, georganiseerd door de illegale Communistische Partij van Nederland (CPN), stonden de arbeiders van Amsterdam en veel andere plaatsen op tegen de Jodenvervolging en de onderdrukking van de Duitse bezetting. Het was een vuist in het gezicht van de bezetter en een actie die nergens anders tijdens de Nazitijd is herhaald. We kennen veel herdenkingen die verband houden met de Tweede Wereld Oorlog, en waar de leuzen meestal hetzelfde zijn: “Nooit meer oorlog”, “Nooit meer fascisme”, “Nooit meer Auchswitz”. Allemaal leuzen waar we achter kunnen staan, maar die helaas maar zelden in praktijk worden gebracht. Dit hoeft niet uitgelegd, iedereen met open ogen die om zich heen kijkt weet wat er wordt bedoeld.

De herdenking van de Februaristaking ging echter altijd verder dan de gemiddelde herdenking. De staking was een arbeidersactie waarbij de bobo’s van die tijd hun uiterste best deden om de staking te verhinderen. Als de kaders en de sympathisanten van de CPN niet keihard hadden doorgezet, was de staking er dan ook nooit gekomen. Bij de herdenking over de jaren die volgde speelde de bobo’s dan ook altijd een minimale rol. Ze werden getolereerd, maar het ging om de mensen die hadden gevochten, niet om diegenen die alleen maar tegen hadden gewerkt. De herdenking was dan ook altijd een volksherdenking waar niet alleen werd teruggekeken op de staking, maar waar ook naar de toekomst werd gekeken. Een toekomst die moest voortkomen uit een betere wereld. De staking was een politieke actie en de herdenking was dat ook.

Tijden veranderen en de mensen die de staking hebben gedragen zijn er voor het grootste deel niet meer. De bobo’s hebben nu de overhand, ook bij de herdenking. Als we kijken naar de krant van het herdenkingscomite zien we dat de CPN nauwelijks wordt genoemd. En als dit wel gebeurd is het niet lovend. We moeten ons sterk afvragen wat de dames en heren die zich nu bij de herdenking naar voren schuiven zelf gedaan zouden hebben als ze in 1941 hadden geleefd en de oproep hadden ontvangen om te staken. Waarschijnlijk zouden ze heel hard zijn weggelopen.

Ondanks dit alles is er nog een andere kant. Als we iedere jaar weer bij de Dokwerker komen en zien het beeld in de schijnwerpers staan, is de geest van de staking en de militanten die de staking hebben gedragen nog steeds voelbaar. Dan smelten de bobo’s weg in een onbetekende achtergrond en komen de beelden voor onze ogen van de arbeiders die de trams stil zetten en de kogels van de Grune Polizei probeerden te ontduiken. En ook de beelden van de razzia’s zien we weer voor ons. Hoe de Joodse mannen, die al maanden slag hadden geleverd met het tuig van de WA en de NSB, werden weggevoerd. Tegen die beelden was de staking gericht. Die geest van het niet accepteren van antisemitisme, racisme en onderdrukking, dat is de ware geest van de Februaristaking.

En precies die geest van verzet en niet toegeven, gesteund en gevoed door ideologie en gevoel voor rechtvaardigheid hebben we nog steeds nodig. Heel hard nodig zelfs. In de aanloop naar de herdenking hebben we de beelden uit de Oekraïne gezien. Wie zich door de westerse media heeft laten misleiden denkt misschien dat de figuren daar op het plein in Kiev strijden tegen onrecht. Het tegendeel is echter het geval. Het door fascisten aangevoerde gepeupel wil de macht, niet om de Oekraïne een betere toekomst te geven, maar om de weg vrij te maken voor het EU imperialisme aangevoerd door Duitsland.

De zogenaamde oppositieleiders ontketende het toomloze geweld nadat zijn op bezoek waren geweest bij Merkel. Zij hebben hun Duitse orders goed uitgevoerd. Net als de NSB ooit de Duitse orders hier uitvoerde. Er zullen zeker goedwillende mensen onder de betogers zijn die denken dat ze iets voor hun land doen. Maar in feite doen ze niets meer dan de fascisten aan de macht helpen. Het gaat er niet om of de president goed of slecht was. De man is niet van belang, het gaat om de krachten die achter het front van de protesten zitten. Er kan geen twijfel aan bestaan dat de hele opstand van begin tot het einde door de EU gestuurd is, met Merkel vooraan. Het Duitse imperialisme wil de macht in de Oekraïne, waarbij de gasleidingen geen onbelangrijke rol spelen.
Maar het gaat nog verder. Net als andere landen moet nu de Oekraïne geknecht worden door de EU demonen uit Brussel en moet de macht van de NAVO tot de grenzen van Rusland worden uitgebreid. Dat is de imperialistische agenda. De verliezers zullen uiteindelijk het volk zijn. Net als in Griekenland en andere landen zal er eerst veel geld worden ingepompt door de EU, wat later met hoge rente moet worden terugbetaald. Als daar dan geen geld voor is komt de misdadige Trojka weer tevoorschijn om beslag te leggen. Dat zijn de machten die door het gepeupel in Kiev worden binnen gehaald.

De gevaren zijn zelfs nog groter. Op het podium in Kiev zien we een volgevreten fascist openlijk verklaren dat hij zijn hele leven zal blijven vechten tegen Joden en Russen. We zien dat een lid van de fascistische Swoboda partij hoofd wordt van het openbaar ministerie in Kiev, en dat is nog maar het begin. Dit alles gebeurd met applaus van de EU leiders die in de Oekraïne weer een vette buit denken te hebben bemachtigd. Maar het is nog niet afgelopen. De zuid oostelijk delen van het land, waaronder het gebied van de mijnbouw, moeten van de fascisten in Kiev niets hebben. Ze hebben besloten om een eigen koers te varen en de fascisten buiten de deur te houden. Er is zelfs een nieuwe linkse afscheidingsbeweging ontstaan die zich het “Oostelijk Front” noemt. Het gevecht om de macht en tegen de Europese Unie is nog lang niet voorbij.

Niet alleen in de Oekraïne maar bijvoorbeeld ook in Hongarije zien we hoe de EU Jodenhaat en racisme inzet om verdeeldheid te zaaien onder het volk. Natuurlijk maken ze hieraan hun eigen handen niet vuil, maar laten hun beleid door anderen uitvoeren. Ook daar is weer een parallel met de politiek van de Nazi’s te trekken. Ook zij gebruikten het plaatselijke gepeupel om hun misdaden uit te voeren. Het is nu niet anders. Met het organiseren van de Februaristaking ontmaskerde de CPN de ware bedoelingen van de Duitse bezetters en opende vele ogen. Ook nu weer moeten we de leugens ontmaskeren van de EU leiders en hun slaafs volgende media. De politiek van de Europese Unie probeert Europa weer tot een continent van de haat te maken. Dat zullen we niet toelaten. Gelukkig is er nog de geest van de Februaristakers die ons hier in zijn voorgegaan, en een lichtend voorbeeld vormen. Precies die geest is niet te verslaan, niet hier, en ook niet in de Oekraïne.