donderdag 13 februari 2014

Hoe de ene leugen de andere najaagtHet is bekend dat ministers en staatsecretarissen de grootste leugenaars ter wereld zijn. Ze leven en werken in een systeem waar leugens tot de heilige waarheid zijn verheven en de waarheid als iets wordt gezien dat je alleen gebruikt als het niet anders kan en het mes op je keel wordt gezegd. De partijen liegen tijdens de verkiezingscampagnes, en vervolgens weer tijdens formatie onderhandelingen, waarop de regeringsleugens volgen. Kortom, er wordt constant gelogen en bedrogen op een manier die aan totale arrogantie grenst. Maar een ding kan al die leugenaars fataal zijn, en dat is liegen tegen de eigen soort.

Dat zien we nu weer gebeuren rond de minister van binnenlandse zaken, Ronald Plasterk. Wat is namelijk het geval? Vorig jaar werd bekend dat er 1.8 miljoen telefoongesprekken en andere communicatie in Nederland waren afgetapt en opgeslagen. Dit zou gedaan zijn door de Amerikaanse NSA. In feite niet zo veel bijzonders want deze aartsgluipers luisteren alles af en slaan ook alles op. Maar dat het in Nederland was gebeurd zorgde natuurlijk voor ophef en Plasterk moest hierop wel reageren. Op zich kwam dat wel uit, want Plasterk, die altijd al de indruk van een zacht eitje maakt, vindt het leuk om over de inlichtingendiensten, die onder zijn ministerie vallen, te vertellen. Hij heeft waarschijnlijk niets anders en kan zo toch nog een beetje belangrijk doen. In de vraaggesprekken in de media en in het parlement gaf hij toe dat de Amerikanen voor het tappen verantwoordelijk waren en dat dit niet kan zonder Nederlandse toestemming. Hij wilde niet direct kritiek geven, maar was wel benieuwd naar een EU onderzoek naar de Amerikaanse spionageactiviteiten.

Daar leek het bij te blijven, ware het niet dat een groep Nederlanders een rechtszaak begon om deze Amerikaanse inmenging aan de kaak te stellen. Dat werd een probleem want als dit openlijk voor de rechter zou komen, zouden de Amerikaanse meesters zeker niet blij zijn met de Nederlandse regering. Daar komt nog bij dat de inlichtingendiensten volledig in het openbaar besproken zouden worden. Dat mocht natuurlijk niet. Vorige week werd dan ook plotseling bekend gemaakt dat niet de Amerikanen, maar de AIVD en de militaire inlichtingendienst de gesprekken hadden afgetapt. Het waren dus de Nederlanders geweest, en omdat dit binnen de wet zou zijn werd de bodem onder de rechtszaak uitgeslagen. Er werd wel bijgezegd dat de informatie met de Amerikanen was gedeeld. Men kon immers niet ontkennen dat al de data in Amerikaanse handen was geweest. Op deze manier hoopte men de rechtszaak van de baan te krijgen, maar er ontstond meteen wel een ander probleem. Als het de Nederlanders waren geweest die hadden getapt, had Plasterk daar openlijk over staan liegen. Hij loog bij Nieuwsuur en hij loog bij Pauw & Witteman. Maar wat nog veel erger was, hij had in het parlement staan liegen, en dit nooit rechtgezet. Dit is een schending van de code van leugenaars en wordt in die kringen hoog opgenomen.

Plasterk moest nu uitleg geven en als hem dat niet op de juiste manier zou lukken, kon zijn politieke kop rollen. Ondanks een breed gedragen motie van wantrouwen overleefde Plasterk uiteindelijk, maar hij is wel zwaar beschadigd. Hij mag nog even op zijn post blijven, maar de poten van zijn stoel vertonen al diepe sporen van de zaag. Nu al was het bijna zo ver gekomen dat Plasterk de nek werd omgedraaid om een schadelijk rechtszaak van de baan te krijgen. Het is dus duidelijk dat zijn jas aan een zeer wankele spijker hangt. Nog een misstap en het is over en uit.

Tijdens de onthullingen om de rechtszaak te blokkeren werd ook nog gezegd dat er geen gesprekken tussen Nederlanders waren afgetapt, maar dat het ging om terrorismebestrijding en de veiligheid van militaire vredesmissies. Dit is totaal ongeloofwaardig, want zo als iemand terecht opmerkte, als er zoveel is getapt moeten er wel heel erg veel terroristen rondlopen. En ook de bewering over militaire missies raakt kant nog wal. De kans dat ook dit allemaal weer gelogen is, is levensgroot.

Immers, de NSA tapt over de hele wereld en luistert zelfs regeringsleiders af. Is er dan echt iemand die geloofd dat ze dat in Nederland niet doen? Hoe naïef denken ze wel dat we zijn. Dat hele verhaal over de Nederlandse diensten is van begin tot het einde gelogen om een legaal tintje te geven aan de achterbakse en onderhandse methoden van de Amerikaanse imperialisten die denken dat de wereld hu eigen speeltuin is. De Nederlandse poedel wil het baasje in Washington zo graag een plezier doen dat hier zelfs een lijpe minister als mogelijk slachtoffer voor werd ingezet. De befaamde zondebok, dus. Moeten we nu medelijden krijgen met Plasterk? Zeker niet. Deze slapjanus heeft met zo veel graagte opgeschept over zijn banden met de inlichtingendiensten dat een flink oplawaai zonder meer op zijn plaats was. Hij is er eigenlijk nog te goed van af gekomen.

Daarmee is echter het probleem nog steeds niet uit de wereld. Er wordt afgeluisterd en er wordt getapt. Er wordt opgeslagen en onderzoek gedaan. Hiervan zijn we allemaal het slachtoffer, en zeker niet alleen dat handje vol terroristen. Zij zijn alleen maar het excuus om de hele bevolking in kaart te brengen en bedreigingen voor het kapitalistische systeem tijdig te ontdekken en uit te schakelen. Vervolgens wordt over dit alles gelogen als er een klein tipje van de sluier wordt opgelicht. Want dat we nog maar een heel klein topje van een gigantische ijsberg hebben gezien moet intussen wel aan iedereen duidelijk zijn.

Toch zullen al deze methoden het systeem uiteindelijk niet redden. Er zijn veel methoden om het grote oog en de grote oren van Washington te omzeilen. Als de vlam echt in de pan slaat, en dat gaat op een zeker moment zonder meer gebeuren, zullen ook de “dirty tricks” de machthebbers niet meer redden. Integendeel, de kans is groot dat hun eigen wapens dan tegen hen gebruikt gaan worden. Ook wij kunnen aftappen, hacken en wissen. Er is nog nooit een mens geweest die iets heeft uitgevonden, wat niet door een ander mens ongedaan kan worden gemaakt. Daar moeten de aftappers maar eens goed over nadenken.

Laten we intussen niet in de leugens en de provocaties van de vijand trappen. Volg het op de voet, raak er niet van in paniek en doe er waar mogelijk je voordeel mee. En kijk intussen met plezier naar het politieke leugenspel waar de leugenaars elkaar opvreten. Aan hen is niets verloren, immers, de volgende generatie van leugenaars dient zich al weer aan. Ze mogen nog even spelen, tot wij de speeltuin straks overnemen. De klok tikt, en dat weten deze systeemdienaren beter dan wij. Daarom zien we ook de paniek in hun ogen. En precies dat, is een prachtig schouwspel.