donderdag 30 mei 2013

Het aangeschoten wild van Rutte II

Het gaat er steeds meer op lijken dat het kabinet Rutte II langzaam aan in zwaar weer aan het terechtkomen is. Na een wat rustige periode dienen er zich steeds weer nieuwe brandjes aan. En vooral de gevallen van fraude vliegen de regering, en dan vooral de VVD om de oren. Het resultaat is dat er intussen behoorlijk wat aangeschoten wild in de regering zit. En dat aantal lijkt nog toe te nemen. Het begon al met minister Blok die op zijn knieën door de Haagse kamers moest kruipen om er toch nog maar een woningakkoord uit te slepen. Dat akkoord kwam er wel. Maar het leek totaal niet meer op de hervorming van de woningmarkt die in het regeerakkoord had gestaan. Van dat hele regeerakkoord is trouwens toch weinig over, maar dat is weer een ander verhaal.

Vervolgens kregen we staatssecretaris Weekers, ook een VVD’er, die niet had gemerkt dat criminele bendes arme Bulgaren hadden gebruikt om een miljoenenfraude met toeslagen uit te voeren. Nu is Weekers een arrogant smeerlapje die dacht dat hij gewoon zijn schouders kon ophalen en zeggen dat hij totaal van niets wist. En wat je niet weet kan ook niet je verantwoordelijkheid zijn, moet hij gedacht hebben. Jammer genoeg voor hem dacht de Kamer daar anders over en na veel touwgetrek werd hij gedwongen openlijk uitleg te geven. Er kwam zelfs een motie van wantrouwen. Die overleefde hij nog wel omdat de VVD en de PvdA achter hem bleven staan. Maar het is duidelijk dat zijn jas aan een wankele spijker hangt. Nog een klein foutje en hij kan zijn biezen pakken. Dat foutje zal zeker komen want arrogante smeerlapjes leren natuurlijk nooit iets. Ook niet van hun eigen fouten.
Verder was er ook nog staatssecretaris Teeven, iemand die toch al als een fascist overkomt, en hoe kan het ook anders, opnieuw een VVD ‘er. Hij deed niets om te voorkomen dat een Russische asielzoeker zelfmoord pleegde terwijl hij in vreemdelingendetentie zat. Wat het nog erger maakte is dat de man eigenlijk helemaal niet vast hoorde te zitten. Nu komt dat heel vaak voor, maar normaal gesproken kraait daar geen haan na. Maar deze Russische asielzoeker was een tegenstander van Putin en ook nog iemand met familieleden die wisten waar ze mee bezig zijn. Al snel bleek dus dat er een hele serie fouten waren gemaakt en dat Teeven daar persoonlijk verantwoordelijk voor was. Het is immers zijn dienst. Hij bood zijn excuses aan en zette meteen hervormingen in gang. Van dat laatste zal wel weinig terechtkomen want de hele vreemdelingendetentie en iedereen die daar bij betrokken is, is door en door verrot. Maar Teeven mocht toch blijven en zijn criminele carrière voorzetten. Of dat lang zal duren is de vraag, want de volgende crisis over de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam volgende al snel.

Ook hiervoor is Teeven verantwoordelijk. Dat hier minder bonje over komt is het gevolg van het feit dat de betrokken asielzoekers minder bekend zijn dan de Russische dissident, en Teeven er dus makkelijker op zijn kisten overheen kon lopen. Wat wel opviel was de ongelofelijke hypocrisie van veel kamerleden die deden als of ze voor het eerst van de misstanden in de vreemdelingendetentie hoorden. Het is al jaren bekend dat mensen in deze detentiecentra worden geslagen, geïntimideerd, vernederd en in isoleercellen gestopt als ze even protesteren. In de Nederlandse vreemdelingendetentie moet je meewerken aan je eigen ondergang, anders word het gewoon afgedwongen. Woordvoerders van justitie en de verschillende instellingen staan over wat er allemaal gebeurd gewoon openlijk te liegen voor de televisiecamera’s. Als het allemaal zo goed gaat, en mensen worden niet mishandeld, waarom is het dan nodig dat er gemaskerde bendes in deze centra aanwezig zijn die mensen tot van alles dwingen als ze niet willen meewerken met het systeem. Dit soort regime past natuurlijk perfect bij een figuur als Teeven. Hopelijk komt hij ooit zelf in een isoleercel terecht. Dan zullen we zien of hij daarna nog steeds zo arrogant is. Maar ook Teeven bleef dus op zijn post, en er was weer een manke staatssecretaris bij.

De volgende fraude. Kort geleden bleek dat ook in de zorg op grote schaal wordt gefraudeerd. Operaties en andere behandelingen die nooit zijn uitgevoerd worden wel in rekening gebracht. Hiervoor zijn specialisten, andere doktoren en zorginstellingen verantwoordelijk. Ook dit was al jaren bekend, maar er werd nooit iets aan gedaan. Immers de personen die hierbij betrokken zijn, zijn over het algemeen professionals die de zaken slim aanpakken. Dit soort figuren worden door ministers niet snel ter verantwoording geroepen. Nu het de spuigaten uit begon te lopen en er een campagne is gestart om de zorg transparanter te maken kwam er wel het een en ander aan het licht. Ook hier gaat het weer om miljoenen. En weer moest een VVD minister uitleggen hoe het zat. Dit keer minister van volksgezondheid Schippers. Ook zij beloofde beterschap, en overleefde een motie van wantrouwen. Maar de poten onder haar stoel beginnen ook al aardig te kraken.

Kortom, de VVD kan zich in de coalitie nog maar net staande houden. En dan te denken dat dit nog een rustige tijd is. Als het kabinet echt in de problemen komt zal er van dit soort bewindslieden weinig of niets meer over blijven. Rutte heeft dus nog maar heel weinig om over te lachen. Hij is constant bezig met over zijn schouder kijken om te zien wie van zijn kompanen nu weer in het gras dreigt te bijten. Hij verbergt dit achter de bewering dat zijn kabinet misschien wel de beste ooit is. Dat zegt natuurlijk het een en ander over de realiteitszin van de premier.

Tot nu toe komt de PvdA er vrij genadig van af. Maar er is natuurlijk wel een groot probleem over het wetsvoorstel om illegalen zonder papieren strafbaar te stellen. De partij zelf is hier tegen en het congres nam een motie aan die het wetsvoorstel schrapte. Maar Samsom zei meteen dat hij deze motie naast zich neer zou leggen uit respect voor de VVD. Over democratie gesproken. De onrust blijft intussen wel en de PvdA wil het wetsvoorstel nu humaner maken. Een onzinnig idee omdat het voorstel totaal niet humaan is en het ook nooit kan worden. Het is namelijk een principekwestie, en dat betekend dat een mens nooit illegaal kan zijn. Dat kan alleen in de ogen van fascisten en reactionairen. De PvdA houdt zich vast aan de bewering dat de wet er wel mag komen omdat hij toch nooit gebruikt zal worden. Dat is een gevaarlijk koers, want zelfs al zou dit kabinet de wet niet gebruiken, kunnen anderen dit wel doen. Het gaat er immers om wat er zwart op wit staat, niet om vage beloften die morgen gebroken kunnen worden. Over dit alles is dus het laatste woord nog niet gesproken.


De vraag of het kabinet de rit uit zal zitten is nog niet te beantwoorden. Men is kampioen in het vooruit schuiven en uitstellen, maar dat kan natuurlijk niet eeuwig doorgaan. Op een zeker moment zullen er op een aantal punten knopen moeten worden doorgehakt, en dan kan de zeepbel die Rutte II heet wel eens heel snel uit elkaar spatten. Het vraagteken boven het hoofd van Rutte wordt dus steeds maar groter. Voor dit moment is het een kwestie van wachten tot de pleuris uitbreekt, en als het dan begint te regenen kon het wel eens heel hard gaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten