donderdag 24 mei 2012

Laten we Griekenland alleen?

Er klinken stemmen in veel Europese landen die een zelfde geluid geven. Griekenland hoeft niet meer geholpen te worden. Er is genoeg geld gegeven en nu moeten ze het zelf maar uitzoeken. Volgens een peiling vindt 46% van de Nederlanders dit ook. Als of het de schuld van het Griekse volk is dat het land in de armoede is gestort. Het lijkt er op dat veel mensen zich niet realiseren hoe het Griekse volk getroffen is. Natuurlijk zullen velen zeggen dat het eigen schuld is. Maar dat is een leugen die wordt verspreid door het Europese kapitaal, met aan het hoofd het Duitse imperialisme, en haar media.

Niet de Grieken hebben voor deze problemen en de euro gekozen. Ze werden niets gevraagd, net zo min als de Nederlanders trouwens. De beslissingen werden genomen door de politieke en economische elites. De bevolking kwam hier niet aan te pas. Laten we niet om de feiten heen draaien. Voor 2008 hebben de banken en andere geldschieters monsterbedragen verdiend en leningen gegeven aan landen zoals Griekenland, terwijl het erg twijfelachtig was of dit geld zou worden terugbetaald. De winsten uit die tijd kwamen niet ten goed aan de burgers, maar verdwenen in de zakken van de aandeelhouders, de speculanten en de bestuurders van de banken. Zij gokten en wonnen.
Toen kwam de kredietcrisis en draaiden de winsten om naar verliezen. Normaal gesproken zouden de gokkers van het monopoliekapitaal nu hun gokschulden moeten betalen. Maar het systeem zit zo in elkaar dat dit niet gebeurde. De schulden, die torenhoog zijn, worden afgeschoven op de burgers. De resultaten van dit alles zien we nu. Wij mogen betalen voor de fouten van de geldhaaien. In de normale wereld zou je dat diefstal noemen, met gevangenisstraf als gevolg. Maar de woordvoerders van het systeem krijgen het steeds weer voor elkaar, dat de meeste burgers geloven dat het normaal is dat wij moeten dokken voor de fouten van de financiële parasieten.

Tenminste, dat was tot nu toe het geval. Nu beginnen mensen eindelijk wakker te worden. Ze zien de rekeningen opstapelen en komen er zelf niet meer uit, hoe hard ze ook werken. Anti-Europa sentimenten beginnen meer en meer kiezers te beïnvloeden. Dit tot grote schrik van de heersers. Hun nieuwe wapen is nu om de volkeren tegen elkaar op te zetten. Om te voorkomen dat de schuld wordt neergelegd waar hij thuis hoort, worden de volkeren aangezet om met een beschuldigende vinger naar elkaar te wijzen.
De Grieken zouden lui zijn en niet willen werken. Binnenkort zal hetzelfde worden gezegd over de Spanjaarden, de Portugezen en de Italianen. Verdeel en heers, er is geen spel dat de kapitalisten beter beheersen. Laten we niet in deze nieuwe valstrik trappen. We zien nu al hoe de volkeren in de meer stabiele landen verarmen, ook in Nederland. De bezuinigingen van de Kunduzcoalitie zijn nog maar het begin. Nu al worden veel mensen door de eigen bijdragen van de zorg uitgesloten, en de BTW verhoging is een indirecte belasting die ook de meest arme gezinnen treft.

En zoals gezegd; dit is nog maar het begin. In de zuidelijke landen is dit proces al veel verder gegaan. Het is dus logisch en toe te juichen dat de Grieken op linkse antisysteem partijen stemmen. Dat moeten ze ook zeker blijven doen. Hulp voor Griekenland betekent niet zo zeer meer geld geven. Veel belangrijker is het dat we ook hier de strijd met het systeem aanbinden. Het omverwerpen van de conservatieve agenda en uiteindelijk het hele systeem helpt Griekenland veel meer dan nog weer een financiële injectie. Dat laatste is mee gaan in de kapitalistische logica, en daar willen we juist van af.
De boodschap is dus duidelijk: hulp voor Griekenland is de strijd aanbinden met de financiële parasieten en hun repressieve vrienden. We moeten ons goed realiseren dat we dezelfde vijanden hebben. Die zitten niet alleen in Brussel, maar in de heersende elites van alle betrokken landen. De euro was een gok van het kapitalisme en verliezen is altijd onderdeel van iedere gok. Laten we er allemaal samen voor zorgen dat niet de volkeren de verliezer zijn maar de parasieten die voor de euro verantwoordelijk zijn. Dus ons leus blijft: organiseer en sla terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten