donderdag 16 februari 2017

BRITSE MOORDENAARS GEWEERD UIT DERRY

We weten al jaren dat de arrogantie van de imperialisten geen grenzen kent. Het gebeurt dan ook maar zelden dat ze verontschuldigingen aanbieden voor hun misdaden. En zelfs als ze dat doen is het meestal afgedwongen en niet gemeend. Maar soms gebeuren er dingen die zelfs nog verder gaan dan de gebruikelijke arrogantie. Dingen die aantonen dat imperialisten en kapitalisten geen gevoel kennen, en er in feite allergisch voor zijn. Een voorbeeld van dit misdadige gedrag zagen we in de afgelopen week in Derry, in het nog steeds door de Britten bezette Noorden van Ierland.

Een organisatie van Britse veteranen kondigde aan dat het van plan was om op zaterdag 4 maart een parade door de straten van Derry te houden. Het zou een soort propagandamars moeten worden met als doel een protest tegen het aanklagen van voormalige militairen die in het verleden misdaden hebben gepleegd in opdracht van de Britse overheid. Een aantal van dit soort zaken zijn in voorbereidingen en het zit de veteranen dwars dat ze blijkbaar niet meer zo maar met alles kunnen weg komen. Dat was in het verleden standaardpraktijk.

Het is al een belediging voor het Ierse volk dat voormalige bezetters en moordenaars door de Ierse straten willen marcheren, maar het feit dat men in Derry de straat op wilde geeft het niveau aan van deze figuren, die zich nog steeds nergens voor schamen. Vooral in Derry zijn er veel slachtoffers gevallen als gevolg van misdaden gepleegd door Britse militairen. Het hoogtepunt van deze beschamende geschiedenis was Bloody Sunday. In januari 1972 schoten soldaten van het Parachute Regiment 13 ongewapende burgers dood, die deelnamen aan een demonstratie voor burgerrechten. Een 14de slachtoffer overleed later aan zijn verwondingen. Er raakten ook een aantal mensen gewond.

Jarenlang heeft het Britse leger en de overheid beweerd dat de soldaten eerste beschoten waren door de IRA voordat zij het vuur openden. Iedereen in Derry wist dat dit een leugen was. Er was geen enkel bewijs dat er op de soldaten was geschoten en er raakte ook geen enkele militair gewond. Wapens werden er niet gevonden, en om het toch nog wat te laten lijken plaatsten militairen spijkerbommen op het lichaam van een van de slachtoffers. Voor deze moordpartij is nooit een soldaat aangeklaagd. Sterker nog, de officieren die betrokken waren werden gedecoreerd, en mochten promotie maken. Verschillende onderzoeken stelde de soldaten in het gelijk.

Pas een paar jaar geleden bracht een nieuw onderzoek de waarheid aan het licht over wat er die dag in Derry was gebeurd. Het uitgebrachte rapport bevestigde de versie van de mensen in Derry. Alle slachtoffers waren ongewapende burgers geweest. Iedereen die de schietpartij niet had overleeft en ook de andere aanwezigen werden gezuiverd. De Britse regering moest zich verontschuldigen, en deed dat ook. Maar de betrokken soldaten zijn nog steeds niet voor een rechtbank geweest. Het rapport maakt duidelijk dat de slachtoffers geen blaam trof, dus bevestigd dit dat de soldaten moorden hebben gepleegd. En moord verjaart niet. Er zijn nu wel pogingen om voormalige soldaten, die betrokken waren, ter verantwoording te roepen. Niet alleen wat betreft Bloody Sunday, maar ook voor andere moorden gepleegd in Derry, Belfast en andere plaatsten. Precies dat zit de zogenaamde veteranen dwars. Daarom ook kozen ze voor de grootste provocatie die ze konden bedenken; een mars door Derry, door de straten waar ze ooit ongestraft konden moorden.

Toen de plannen voor de mars vorige week bekend werden ging er een golf van verontwaardiging door Derry en de rest van het Noorden van Ierland. Meteen werd er actie ondernomen. De nieuwe Republikeinse revolutionaire partij Saoradh (Bevrijding) kondigde een tegendemonstratie aan. De partij maakte in een verklaring duidelijk dat duizenden mensen op de been zouden worden gebracht om de mars van de soldaten te stoppen en hun misdaden opnieuw duidelijk te maken. De tegendemonstratie zou beginnen bij Free Derry Corner, in de Bogside, en zou dwars door Derry gaan tot op de Diamond. Saoradh bestaat pas sinds september vorig jaar, maar de partij is sindsdien enorm gegroeid en was met een groot blok aanwezig op de Bloody Sunday herdenkingsmars in januari.

De Britse overheid en de veteranen moeten tot de conclusie zijn gekomen dat de partij haar voornemen zonder moeite kon uitvoeren, en dat de kans op grote ongeregeldheden ongetwijfeld aanwezig was. Eind vorige week maakte men dan ook bekend dat de moordenaars mars was afgezegd. De ongeveer 100 veteranen die mee wilde doen zullen niet naar Derry komen. Een rol zal ook gespeeld hebben dat er in maart verkiezingen in het Noorden van Ierland zijn en dat daardoor de spanning toch al aan het toenemen is.

Hoe dan ook; het afzeggen van de mars, die een prestige manifestatie moest worden, is een enorme overwinning voor de bevolking van Derry, en ook voor Saoradh. Het was al eerder duidelijk dat de Britse overheid bang is voor de nieuwe partij. Daarom ook is men steeds bezig met partijleden te intimideren, aan te vallen en hun huizen te doorzoeken. Dit maakt echter geen enkel verschil. Saoradh blijft groeien en heeft nu ook een jongerenafdeling. Nu is bewezen dat de partij zeker een verschil maakt. Dat zal nog meer mensen aantrekken die zien dat er eindelijk weer een organisatie is die werk maakt van de strijd voor een verenigd Ierland.


Saoradh is blij met de overwinning en het afzeggen van de mars. Maar de partij heeft duidelijk gemaakt dat er iedere dag Britse militairen in de Noord Ierse straten zijn die de taak hebben om de bezetting voort te zetten, en daar niet thuishoren. Volgens Saoradh kan alleen een verenigd Ierland een einde aan dit onrecht maken. Tussenoverwinningen alleen zijn niet voldoende. Ierland behoort aan het Ierse volk, en aan niemand anders.