donderdag 4 juni 2015

WERELDSPANNING TOT OP HET VOETBALVELDIn de afgelopen week stond de hele wereldpers op zijn kop. Journalisten en cameraploegen renden af en aan. Specialisten en deskundigen werden uit de kast gehaald en maar een verhaal domineerde dagenlang de krantenkoppen. Was er weer een nieuwe oorlog uitgebroken misschien? Was er een directe dreiging van aanslagen? Of was er misschien een grote natuurramp op til die ons allemaal naar het leven stond? Maar nee, niets van dat alles. Wat was er dan wel aan de hand? Binnen de wereld voetbalbond FIFA was corruptie ontdekt. Als een donderslag bij heldere hemel werd bekend gemaakt dat bij een inval in een duur hotel in Zurich 10 personen waren gearresteerd, waaronder 7 hoge FIFA functionarissen in verband met het aannemen van steekpenningen en andere relatiegeschenken.

Was dat dan alles? Was dit het wereldschokkende nieuws dat de hoofdsteden van de wereld op hun vesten deed schudden? Inderdaad, dat was eigenlijk alles. De hele hype, die zich een paar dagen voor het FIFA congres afspeelde, zou nog enigszins te begrijpen zijn geweest als de FIFA al die jaren een brandschoon dossier had gehad. Maar iedereen met maar een beetje interesse in voetbal, en hoe het spelletje wordt bestuurd, weet al jaren dat corruptie bij organisaties als de FIFA, de EUFA en het Olympisch Comité eerder uitzondering dan regel zijn. In een kapitalistisch maatschappij is dat niet onlogisch. De organisaties hebben grote toernooien aan te bieden, en veel steden willen die toernooien binnen hun poorten halen. Het is dus een erg voedingrijke bodem voor het uitwisselen van wat financiële voordelen, of, zo als het ook wel genoemd wordt, het smeren van de machine.

Kortom; de gebeurtenissen in Zurich waren niets nieuws onder de zon. Tenminste niet op de manier waarop het aan ons allemaal werd voorgeschoteld. Nu is het meestal wel zo dat er achter dit soort hypezaken hele andere dingen verscholen gaan, dus loont het de moeite om even verder te kijken dan de gemiddelde rioolkrantenkop. Wat was er nu precies aan de hand? De feiten spreken voor zich. Afgelopen vrijdag zou het congres van de FIFA in Zurich worden gehouden, inclusief de verkiezing van de voorzitter. De zittende voorzitter, de Zwitser Sepp Blatter, zit al 17 jaar op dezelfde stoel en had aangegeven dat hij dat nog eens 4 jaar wilde volhouden. Er was weliswaar een tegenkandidaat, maar die leek niet veel kans te maken. Blatter is een omstreden figuur. Hij is excentriek en machtsbelust en leeft in de vaste overtuiging dat niemand zijn klus beter kan opknappen dan hij. Hij wordt daar ook nog eens dik voor betaald en leeft met de rest van de FIFA top in luxe.

Op die manier maak je vijanden. Daar valt niet aan te ontkomen, en dat is maar goed ook. Of Blatter ook corrupt is weet niemand, maar dat hij van de corruptie binnen zijn organisatie af weet is een zekerheid. Een zekerheid is ook dat Blatter al veel te lang op zijn post zit en nodig aan vervanging toe is. Jammer genoeg lijkt er onder de vele voetbalbestuurders geen enkel persoon te bestaan, die deze rol kan en wil vervullen. Dat is echter iets voor de FIFA en de aangesloten bonden. Daar hoeft de buitenwereld zich niet mee te bemoeien. Toch is dat vorige week gebeurd, wat aangeeft dat er veel meer aan de hand is.

De inval in het hotel in Zurich werd gedaan door de Zwitserse autoriteiten. Maar ze deden dit op verzoek van de Amerikanen, die beweren al jaren onderzoek te doen naar de financiële zaken binnen de FIFA. Precies op dit punt begint het een rare situatie te worden. De Amerikanen hebben met voetbal totaal niets te maken. Hun eigen voetbalcompetitie heeft niet veel meer dan een amateur status, die alleen nog enigszins wordt opgefleurd door in de rest van de wereld uitgespeelde voormalige topvoetballers, die op deze manier proberen hun pensioen nog wat op te krikken. Daar komt nog bij dat de FIFA niet in Amerika geregistreerd staat en dat de gearresteerde personen geen Amerikanen zijn. Toch willen de Amerikanen hun uitlevering. Het gaat zelfs nog verder, want Amerikaanse journalisten waren van te voren getipt over de arrestaties, zodat zij alles prominent konden vastleggen. We kunnen er dus gerust van uit gaan dat deze hele show een ander doel had.

Het lijkt er op dat de Amerikanen er met de arrestaties op aan stuurden om de herverkiezing van Blatter te voorkomen. Dat is overigens niet gelukt, want Blatter werd wel degelijk herkozen en de tegenkandidaat trok zich terug. Dit betekend nog niet dat de zaak hiermee voorbij is want het onderzoek loopt nog door. Als Washington eenmaal een doelwit heeft gekozen wordt er niet zo snel weer los gelaten. Dit brengt ons tot de vraag wat de Amerikanen tegen Blatter hebben. Dat bleek een paar dagen na de inval.

In eerste instantie werd er gezegd dat de corruptiezaken vooral met de jaren 90 te maken hadden. Kort daarna werd gezegd dat het ook om de Wereld Cup van 2010 in Zuid Afrika ging. Tot op dat moment leek het nog steeds dat het waarlijk om corruptie ging. Toen kwamen er plotseling berichten dat de Wereld Cup van 2018 maar bij Rusland moest worden weggehaald, en de Engelse voetbalbond FA bood meteen aan het toernooi zelf te organiseren. Hiermee kwam de aap dan eindelijk uit de mouw. Het hele circus in Zurich was bedoeld om het toernooi van 2018 vanuit Rusland naar elders te verplaatsen. De Amerikanen waren al tijden bezig om Rusland als gastnatie te ondermijnen. Omdat dit maar niet lukte, en omdat het duidelijk was dat Blatter een verandering van gastnatie niet zou toestaan, werd de inval in Zurich in scene gezet. Groots opgezet, met draaiende Amerikaanse camera’s.

Tevergeefs zo leek het eerst, want Blatter behield zijn positie. Maar afgelopen dinsdag maakte de Zwitser toch bekend dat hij zich gaat terug trekken. Nog niet meteen, hij zal op een speciaal congres over uiterlijk 6 maanden zijn ontslag aanbieden. Hij kwam met de bekendmaking nadat er in de Amerikaanse pers beschuldigingen van corruptie waren geuit tegen zijn naaste medewerker. Er gaan ook geruchten dat de FBI intussen ook onderzoek doet naar Blatter zelf. Weer was het dus de Amerikaanse pers die de druk opvoerde, en de kans is groot dat Blatter doormiddel van Amerikaanse chantage tot ontslag is gedwongen. Dat is de typische handelwijze van het Amerikaanse systeem dat zelf met de dag meer corrupt wordt. De Amerikaanse autoriteiten doen intussen ook openlijk onderzoek naar het toekennen van de WK 2018 aan Rusland. Meer bewijs is dus niet nodig, om aan te tonen dat het opnieuw om een anti-Rusland campagne gaat.

Kort na de inval zei President Poetin al dat de Amerikanen met de problemen binnen de FIFA niets te maken hebben. Hij had weinig tijd nodig gehad om de ware aard van de Zurich operatie te doorzien. De Amerikanen kunnen het zelfs niet laten om voetbal als wapen tegen Rusland te gebruiken. Het is weer de oude kleingeestigheid van de Koude Oorlog. Hierbij is nooit een tekort aan trouwe dienaren, zo als nu weer de Engelse voetbalbond. Deze bond heeft zelfs gezegd dat de Europese bond, de UEFA, FIFA moet verlaten. Dit plan is nu niet meer nodig, nu Blatter vertrekt, en het zou waarschijnlijk toch zijn gestrand op de verdeeldheid onder de Europese voetbalbonden. Maar het bewijst wel weer dat er nooit een tekort aan kruipers is.

Nog even voor de duidelijkheid; dat er corruptie is bij de FIFA weet iedereen al jaren zonder dat er iets aan werd gedaan. Verder is Blatter zeker geen onbeschreven blad. Maar deze aanval had met deze zaken in feiten niets van doen, want het ware doelwit was opnieuw Rusland. Dit terwijl Rusland gewoon de regels heeft gevolgd voor de aanvraag van 2018 en de gearresteerde FIFA leden niets te maken hebben met het toekennen van het WK aan Rusland. Duidelijker kan het dus niet zijn, ondanks de hevige media manipulatie die het hele schouwspel blijft omringen. Of Rusland het WK 2018 kan behouden is nu onzeker, want als de Amerikanen geen bewijzen tegen Moskou vinden zullen ze die zeker zelf produceren. Rusland zal zich terecht verzetten, en zeker hard terug slaan als het WK toch wordt verplaatst.

Ter afsluiting kunnen we vaststellen dat President Poetin nu al op een effectieve manier heeft teruggeslagen. Niet alleen met betrekking tot deze aanval, maar ook wat betreft de Westerse lijst van Russische officials die Europa niet meer in mogen. Rusland heeft een lijst van 89 Westerse politici en militairen opgesteld die in Rusland niet meer welkom zijn. Er staan ook 3 Nederlandse Kamerleden op de lijst. De 3, Bontes ( ex-PVV), Servaes (PvdA) en van Baalen (VVD), zijn stuk voor stuk Rusland vijandig gezind en hebben dus op Russisch grondgebied niets te zoeken. Het inreisverbod leidde tot grote verontwaardiging bij Rutte, die in de Tweede Kamer als een snaterende eend protesteerde. Op zich mag hij nog niet klagen dat zijn rat op buitenlandse zaken, Koenders, niet op de lijst is gezet. Maar je weet maar nooit, lijsten hebben vaak de gewoonte van uitbreiding. Dat het westen nu als de beledigde onschuld tekeer gaat is het toppunt van hypocriet gedrag. Blijkbaar heeft geen van deze figuren gehoord van het gezegde dat wie kaatst de bal kan verwachten. President Poetin kent deze wijsheid duidelijk wel.