donderdag 23 januari 2014

Een sigaar uit eigen doosDe Nederlandse staat heeft een lange geschiedenis van uitbuiting als het gaat om de provincie Groningen. Of het nu ging om de landbouw of de industrie altijd verdween een groot deel van de opbrengst in het zwarte gat dat ook wel bekend staat als de schatkist. Voor Groningen en haar bewoners bleef weinig anders achter dan armoede en werkloosheid. Als de Groningers hier tegen protesteerden werd dit waar mogelijk onderdrukt. Niet dat ze er in geslaagd zijn om Groningen te breken, integendeel, maar ze hebben er wel hun best voor gedaan, de dieven en oplichters uit Den Haag.

Hetzelfde beeld en dezelfde tactieken zien we nu in de strijd om het aardgas. Zoals bekend zit de Groningse bodem vol met dit kostbare goedje en al jaren is de Nederlandse staat bezig om Groningen leeg te zuigen en de winsten in eigen zak te steken. Dit werd als een prima handel gezien tot aan het licht kwam dat het boren naar gas de bodem zo veranderde dat er aardschokken en zelfs aardbevingen ontstonden. Lang werd ontkend dat dit iets met het gas winnen te maken had en het leegpompen ging gewoon door. Op een zeker moment was er niet meer aan de feiten voorbij te gaan dat de aardbevingen en de schade die zij veroorzaakten wel degelijk op rekening van de gaswinning moesten komen. Maar ook toen werd er nog niets gedaan.

Huizen raakten beschadigd en onverkoopbaar, de bewoners waren eerst bezorgd en toen woedend. Uiteindelijk werd Groningen zo boos dat de Nederlandse regering gedwongen was om iets te ondernemen. Op vrijdag 17 januari zou dan eindelijk iets worden gedaan om de toestand in Groningen te verbeteren. Minister Kamp, het toonbeeld van schijnheiligheid, werd zelfs naar Groningen gestuurd om het goede nieuws persoonlijk over te brengen. Hij werd niet bepaald met open armen ontvangen, in feite hadden de Groningers die armen liever willen gebruiken om dit stuk VVD verdriet voorgoed te vermorzelen. Daar hadden ze geen ongelijk in want wat Kamp als doel had was niet het voorkomen van een ramp, maar veel meer het voorbereiden van een volgende ramp. In sommige gebieden zal de gaswinning met 80% worden teruggeschroefd, om verdere aardbevingen en meer schade te voorkomen. Of dit zal helpen is twijfelachtig want de schade ondergronds is eenmaal aangericht en niet meer goed te maken.

Daar komt nog bij dat de gaswinning in andere delen van Groningen flink zal worden opgevoerd. Een stevige aanloop dus naar meer schade in de toekomst. Verder krijgt Groningen ook nog 1.2 miljard euro om de schade te herstellen en het verlies van de waarde van huizen goed te maken. Kamp dacht dat hij met deze cheque kon pronken, maar dat ging niet door. Ten eerste is het bedrag veel te laag en als we het vergelijken met de gaswinsten die naar de Nederlandse staat zijn gegaan is het schijntje. Kamp had dus niets meer te bieden dan een gigantische sigaar uit eigen doos. De zoveelste die de Groningse bevolking is aangeboden. De provinciale hotemetoten zijn blij met het geld, en dat is ook geen wonder. Ze hebben voorlopig weer genoeg om aan het eten te blijven. Het is immers uit eerdere ervaringen bekend dat veel van dit soort bedragen niet gaan naar de doelen waar zo voor waren bestemd, maar in het ambtelijke apparaat blijven hangen. Geen wonder dus dat de CvdK, van der Berg, als een uitgelaten schooljongen reageerde. Hij zag de Haagse Euro’s glitteren, en daarmee was voor hem de kous af.

Intussen hebben de actievoerders besloten dat de protesten gewoon door gaan. En terecht. Er is niets verbetert en niets bereikt, dus is een uitbreiding van de protesten zeker gerechtvaardigd. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Misschien moet Groningen er gewoon over denken om de gaskraan een poosje helemaal dicht te draaien. Er is namelijk een prachtige mogelijkheid tot\ chantage. De Nederlandse staat heeft dikke gascontracten afgesloten met het buitenland en als men niet kan leveren zullen er grote boetes volgen. Dit nog af gezien van wat er met de economie gaat gebeuren als de gaswinsten plotseling uitblijven. Als Groningen echt besluit om de kraan voorlopig totaal dicht te draaien komen Rutte, Kamp en Samsom binnen niet al te lange tijd op handen en voeten naar Groningen gekropen en zullen om genade smeken. Pas dan zal de bevolking baas over de eigen regio zijn, en kan er een enorme overwinning geboekt worden.

Deze actie zou zeker legitiem zijn want Kamp heeft het advies van zijn eigen onderzoek naast zich neergelegd. Daar stond namelijk in dat er met 40% verminderd moest worden, en precies daar heeft de Nederlandse staat geen zin in. Of hiermee levens op het spel gezet worden kan het gespuis in Den Haag natuurlijk weinig schelen. Als de kassa maar rinkelt, laten ze onderzoeken en waarschuwingen zonder veel moeite in diepe laden verdwijnen. Kortom, Groningen heeft van Den Haag niets maar dan ook helemaal niets te verwachten. De enige optie is het lot in eigen handen nemen en de productie stil zetten.

Natuurlijk hoor je ook nu weer het oude liedje dat er geen alternatief is voor de gaswinning. Vooral bij de sociaal democraten staat dit wijsje altijd boven aan de hitparade. Maar die alternatieven zijn er natuurlijk wel. Investeer gewoon in duurzame energie, zoals water, wind en zon. Niet een beetje, maar met volledige inzet. Laat niemand beweren dat de techniek hiervoor niet voor handen is. We weten intussen beter. Er is niets op tegen om ook gas te winnen, als dit veilig gebeurt en vooral voor eigen gebruik. Jammer genoeg kan er in het kapitalisme nooit iets veilig gebeuren omdat het winstmotief dit niet toestaat. Er wordt nu al gekeken naar het winnen van schaliegas, terwijl dit een nog veel grotere bedreiging gaat vormen voor het milieu en dus ons allemaal.

Het moet dus duidelijk zijn dat de kapitalistische Nederlandse staat niet te vertrouwen is. Dat geldt voor de gaswinning, maar ook op heel veel andere terreinen. De strijd in Groningen is al begonnen en het zal niet lang meer duren voordat dit overal het geval is. We laten ons niet langer belazeren, niet door Rutte, niet door Samsom en ook niet door al die andere leugenaars die niets anders zijn dan trouwe dienaren van de heersende klasse. De knop moet gewoon om, beginnende met de gasknop.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik stem toch. Partij voor de Dieren! In elk geval niet nul zetels. By the way, zelfs de Volksrepubliek van Noord Korea is socialistisch en niet communistisch. Dus een revolutie van de straat, nou sorry, bedoelt kameraad Rood Vaandel zoiets als wat onlangs in Londen plaatsvond misschien? Begin dank zij jullie blog wel meer begrip te krijgen voor die verhoudingen in dat "gezellige" Groningen.

    BeantwoordenVerwijderen