donderdag 21 november 2013

BezigheidstherapieTot nu toe hebben wij ons niet beziggehouden met de discussie over Zwarte Piet. Niet omdat we het niet met de protesten eens zijn. Integendeel, iedereen met een beetje historisch besef kan zien dat achter de figuur Zwarte Piet racistische motieven schuil gaan. De protesten zijn dan ook volkomen terecht en lijken ook succesvol. Er zal binnenkort zeker het een en ander veranderen. De reden dat wij tot nu toe de discussie een beetje genegeerd hebben is dat er veel belangrijker zaken in dit land spelen dan het gedoe over een achterhaald figuur die onderdeel uitmaakt van een kindertraditie waar nog veel meer vreemde kanten aan zitten. Het feit alleen al dat Sinterklaas een katholieke bisschop voorstelt, bijvoorbeeld, terwijl we intussen weten dat je bisschoppen en andere kerkhotemetoten beter uit de buurt van kinderen kunt houden. Hij mag dan witte handschoenen dragen, maar dat betekend nog lang niet dat hij ook schone handen heeft. Dan is er nog de onzin dat hij uit Spanje komt. Terwijl algemeen bekend is dat de originele Sinterklaas uit Myra kwam. Myra hoort overigens vanouds aan de Armeniƫrs toe. De plaats is ingelijfd door Turkije, maar de Turkse staat legt wel op meer dingen de hand die van een ander zijn. Kortom, de hele Sinterklaas traditie deugd niet en is gebaseerd op feodale verzinsels.

Toch is deze discussie nu al maanden niet meer uit de media weg te branden. De Amsterdamse burgemeester van der Laan is al wekenlang nergens anders mee bezig. Het klopt dat hij niet de meest populaire burgemeester is die Mokum ooit heeft gehad. Veel Amsterdammers zien hem als een omhoog gevallen idioot die als de dood is voor bijna alles wat bij Amsterdam hoort, zoals het traditionele huldingen van Ajax op het Leidseplein. Van der Laan staat bekend als de kampioen van de vertrutting. Misschien hoopte hij met de Zwarte Piet discussie nog eer in te leggen. Misschien was het ook gewoon bezigheidstherapie, wie zal het weten. Feit is dat van der Laan het hele gedoe blijkbaar een verademing vond van wat er verder in de stad speelt. Had hij zijn tijd beter kunnen besteden? Zeker, de armoede in Amsterdam, net als in de rest van Nederland, neemt met de dag toe. De voedselbanken klagen geregeld dat ze de vraag niet meer aankunnen, en hebben nu zelfs kappers in gezet omdat veel mensen de reguliere kapper niet meer kunnen betalen.

Verder is de woningnood in de hoofdstad intussen zo groot dat je tien jaar moet wachten voor een sociale huurwoning. Dit terwijl er kilometers kantoorruimte leeg staan. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele leegstaande winkelpanden en een serie schandalen bij de woningbouw verenigingen waar de vonken van af spatten. De Amsterdamse sociale dienst overtreft alles als het gaat over hardheid en onbegrip, en dan zijn de zogenaamde Klijnsma verslechteringen nog niet eens doorgevoerd. Een groot deel van de armoede komt door de opstelling van deze dienst. Maar dat interesseert van der Laan niet. Het is natuurlijk veel leuker en minder gevaarlijk om een poosje met Zwarte Piet te stoeien. We moeten daar wel bij aanmerken dat het wel gevaarlijker aan het worden is. In Groningen schijnen 8 gewapend Pieten mee te hebben gelopen in de optocht. Of hun pistool in de zak van Sinterklaas verborgen zat, is nog niet bekend. Daar zal de Telegraaf nog wel met onthullingen over komen. Een foute krant en een foute traditie, dat past dus aardig bij elkaar.

Toch hebben wij de hele discussie als een achtergrond issue gezien. Immers terwijl Zwarte Piet de voorpagina’s vult kunnen de PvdA en de VVD rustig doorgaan met ons te bestelen. Dat doen ze dan ook met veel inzet en veel enthousiasme. We sprake al over de Klijnsma plannen om de bijstand uit te kleden en alle mensen die op deze dienst zijn aangewezen tot dwangarbeiders te maken. Een vooraanstaande communist uit Duitsland zei ooit dat de sociaal democraten altijd de bloedhonden leveren, en dat blijkt ook met deze regering weer het geval. De nieuwe dwangarbeiders zullen worden ingezet om de open plekken op te vullen van banen die zijn wegbezuinigd. Intussen word de werkloosheid alleen maar groter. We willen nog even hier op wijzen; het ontvangen van een uitkering is een recht waar we zelf duur voor hebben betaald. Het is geen liefdadigheid of aalmoes, waar een tegenprestatie voor nodig is. Als de rijken denken dat hun rechten worden geschonden, zoals met de inkomensafhankelijke zorgpremie en de wijzigingen in het belastingstelsel schreeuwen ze moord en brand en is de PvdA de eerste die voor ze door het stof kruipt.

Maar gewone mensen het brood uit de mond stoten en ze dan ook nog eens als profiteurs neerzetten, daar hebben de sociaal democraten geen moeite mee. Sterker nog, daar kicken ze op. Het oude spreekwoord over deze klassenverraders geldt nog steeds; naar boven likken en naar onderen trappen. Dan zegt Klijnsma ook nog dat er best “een stok achter de deur mag staan”. De enige stok die nodig is, is de stok die haar en haar verraderlijke trawanten uit de regeringsbanken slaat. We waren natuurlijk gewaarschuwd. Klijnsma heeft voordat ze minister werd haar best gedaan om de FNV te verkloten, en dat is behoorlijk gelukt. Daar is de heersende klasse haar dan ook eeuwig dankbaar voor. Nu is ze op weg naar een nog hoger niveau. Ze kan gerust zijn, er ligt al een mooie serie baantjes op haar te wachten, als haar verraderlijk werk er op zit.

Dan word er ook nog met veel trompetgeschal beweerd dat Nederland uit de recessie is. Misschien is dat zo voor de beursen, de banken en de andere onderdelen van het uitbuitingssysteem. Maar voor de gewone mensen neemt de crisis alleen nog maar toe, met alle gevolgen van dien. En dat zal nog jaren zo blijven. Maar dat maakt de parasieten aan de bovenkant niet uit. Zolang het aantal miljardairs maar blijft toenemen is hun wereld perfect in orde. Weet iemand nog dat er een jaar geleden over nivelleren werd gesproken? Heeft iemand daar intussen iets van gemerkt? Wij ook niet!! Het was het zoveelste sociaal democratische sprookje dat tot een pure nachtmerrie werd.

Al deze dingen vonden wij net iets belangrijker dan het geneuzel over Zwarte Piet. Er zal nu snel weer een nieuw onderwerp van gesprek moet komen om de brood en spelen traditie voort te zetten. Anders zouden de echte problemen en eisen wel eens aan de orde kunnen komen. En precies daar hebben de heersers totaal geen behoefte aan.

1 opmerking:

  1. Zo is het. Geen liefdadigheid of aalmoes. Maar in de staat die U voorstaat krijgt ook Iedereen een Baan. Er is dus zowaar nog een positief aspect aan! (rijm van Sinterklaasgedichtniveau)

    BeantwoordenVerwijderen