donderdag 31 oktober 2013

Telefoonveiligheid in handen van slijmjurken en kruipersHet Amerikaanse afluisterschandaal begint intussen gigantische proporties aan te nemen. We kunnen ons intussen niet meer aan de indruk ontrekken dat iedereen en alles door de Amerikaanse NSA wordt afgeluisterd, getapt of op een andere manier in kaart gebracht. Als linkse activisten hebben we er altijd rekening meegehouden dat er wordt meegeluisterd. We weten het en we nemen onze maatregelen. Of dat nu door de NSA gebeurt of door de AIVD maakt geen verschil. Het oor van de vijand is nooit ver weg. Soms is het wel leuk om hier spelletjes mee te spelen en het trouwe luisterpubliek op het verkeerde been te zetten. Want natuurlijk, als links doen ook wij aan contra spionage. De heren en dames aan de andere kant van de lijn zullen dat wel als primitief zien, maar ook primitieve dingen werken, en soms zelfs nog beter als de glanzende kastjes vol lampjes waar de zogenaamde professionals gebruik van kunnen maken. Wij winden ons over dat meeluisteren dus al niet eens meer op.

Maar intussen is gebleken dat het afluisteren veel verder gaat dan alleen maar de tegenstanders van de heersende orde. Cijfers die nu in de pers verschijnen geven aan dat alleen in Nederland, in december 2012, meer dan 1.8 miljoen telefoongesprekken zijn afgetapt en opgeslagen. Daar kan dus iedereen mee te maken hebben. Daarna kwam het bericht dat de Amerikanen intussen ook de mobiels en andere communicatiemiddelen van 35 wereldleiders op regelmatige basis aftappen. Als communisten hebben wij altijd gezegd dat het kapitalisme niet homogeen is, en dat de onderlinge concurrentiestrijd geen minuut stil ligt. Maar nu lijkt het er op dat de Amerikanen in feite geen enkel bevriend staatshoofd meer hebben. Iedereen wordt als potentiƫle bedreiging gezien die in de gaten moet worden gehouden. De informatie die hierdoor wordt verkregen wordt zowel militair als ook economisch gebruikt. Wat een fijne bondgenoten zijn het toch onder elkaar. Wat een vertrouwen en wat een brutaliteit. Als deze raddraaiers niet onze levens zouden controleren, zou je omvallen van het lachen.

Toen de eerste informatie over het afluisteren naar buiten kwam werd er door de meeste regeringen een beetje sceptisch op gereageerd. Nu blijkt dat de regeringsleiders zelf worden bespied is het in eens heel anders. De Duitse kanselier Merkel ging uit haar dak toen bleek dat haar aftandse Nokia door de NSA werd afgetapt. De Belgen schreeuwde moord en brand toen bleek dat er bij Belgacom was ingebroken door de trouwe bondgenoten aan de andere kant van de oceaan. De Franse minster sloeg met zijn vuist op tafel, brulde dat het allemaal onacceptabel was en eiste antwoorden van de Amerikaanse president Obama. Kortom, de rapen waren nu echt gaar.

En hoe zat het met Nederland? Eerst bleef men volhouden dat er hier in ieder geval niets aan de hand was. De polder lag er vredig bij en Amerikaanse oren had men nog nooit gezien. Zelfs geen kleintjes. Tot de berichten binnensijpelden over de 1.8 miljoen afgeluisterde gesprekken. Dat was even schrikken natuurlijk. Maar in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk bleven hier boze reacties vanuit het kabinet uit. Plasterk van Binnenlandse Zaken werd naar Pauw & Witteman gestuurd om de gemoederen tot bedaren te brengen. Hij begon met te zeggen dat we eigenlijk niets zeker weten. Over de 1.8 miljoen gesprekken zei hij dat dit waarschijnlijk de gesprekken tussen Nederland en Amerika waren. Blijkbaar vindt hij het normaal dat er wordt getapt als je met Amerika belt, al is het maar met je bejaarde tante. Toen hij onder druk kwam te staan met betrekking tot een tegenactie kwam hij niet verder dan zich te verschuilen achter een Europese commissie die de boel aan het onderzoeken was.

Plasterk eiste geen uitleg van de Amerikanen en hij sloeg ook niet met zijn vuist op tafel. In het hele gesprek gedroeg hij zich als een gehoorzame loopjongen van de Amerikaanse heersers. De baas had gesproken dus hij mocht alleen maar kwispelen en af en toe een beetje piepen. Het was wel leerzaam om te zien dat onze telefoonveiligheid in handen van dit soort slijmjurken is. Dat weten we natuurlijk wel, maar voor iedereen die dit nog niet begrepen had was dit een afschrikwekkend voorbeeld. Van de Nederlandse regering is op dit terrein niets te verwachten. Ze zouden niet durven. Immers als er niet genoeg word gekropen mag Nederland misschien niet mee doen met de volgende militaire interventie, en daar zijn ze juist zo gek op in Den Haag. Wel met andermans kinderen natuurlijk, hun eigen gebroed wagen ze daar niet aan.

De hele afluisteraffaire toont opnieuw aan wie en wat de Amerikanen eigenlijk zijn. Amerika kent geen bondgenoten of bevriende naties, men wil alleen volgelingen en onderdanen. Als het opperhoofd in Washington spreekt moet iedereen gehoorzamen. En om zeker te zijn dat dit ook gebeurd wordt iedereen en alles afgeluisterd. Vervolgens wordt daar dan ook weer over gelogen, dit als camouflage om nog een grotere afluisteroperatie op poten te kunnen zetten. Dat zijn de figuren die Plasterk “vrienden” noemt. Je vraagt je af wat voor beeld hij dan van vijanden heeft

Dan is er nog de vraag wat je eigenlijk tegen deze Amerikaanse aanvallen zou kunnen doen, zeker als klein land. Het antwoord is helder, want er zijn mogelijkheden zat. Je zou de Amerikanen kunnen vertellen dat ze hun atoombommen die op Volkel liggen moeten weghalen. Waarom moeten wij dit gevaarlijk schroot nog steeds voor ze bewaren en zelfs laten vernieuwen? Je kunt je ook terugtrekken van bijvoorbeeld de afspraken over paspoorten. Het feit dat er in Europese paspoorten nu vingerafdrukken en andere technische snufjes zitten is omdat de Amerikanen het eisen. Gewoon opzeggen die onzin, en er ook nooit meer aan beginnen. Hetzelfde geldt voor het zogenaamde Swift akkoord, wat de Amerikanen het recht geeft om in Europese bankrekeningen te snuffelen. 
Zelfs dat snuffelen is niet genoeg want de Yanks vonden het nodig om in dit systeem in te breken en onbeperkt gegevens te bemachtigen. Gewoon verscheuren dat akkoord, dichtgooien die deur en de boel beter beveiligen.

Voor alle duidelijkheid de Nederlandse AIVD is geen haar beter en doet dezelfde dingen als de Amerikaanse NSA. Dat krijg je als dit soort organisaties de mogelijkheid krijgen om een staat binnen de staat te vormen. Zonder controle en zonder het afleggen van verantwoording. Maar het belangrijkste van deze hele zaak is dat het aantoont wat voor mentaliteit Amerika er op na houdt. De voormalige president en oorlogsmisdadiger George Bush zei ooit: “Wie niet voor ons is, is tegen ons.” Dat was maar de halve waarheid, want zelfs de zogenaamde bondgenoten worden als tegenstanders en vijanden behandeld. Het Amerikaanse imperialisme kent geen vrienden, alleen maar slachtoffers.

2 opmerkingen: