donderdag 25 april 2013

Van de oranje Comedy of Errors naar de 1 Mei


Als je naar het oranje geneuzel van de laatste maanden kijkt moet je je echt afvragen of we in dit land niets anders te doen hebben. Staat de wereld stil alleen omdat een aftandse Oranje feodaal plaats maakt voor een oerdomme nieuwe oranje feodaal? Natuurlijk is dat niet het geval. De heersende klasse mag met alle oranje onzin proberen om de realiteit met een bedwelmend sausje te overgieten, maar men zal er spoedig achter komen dat dit niet gaat werken. Het hele oranje spektakel staat ondertussen bol van de fouten en de mislukkingen. Het begon er al mee dat de Amsterdamse burgervader met 150.000 oranje ballonnen bleef zitten die hij persoonlijk met veel kabaal de lucht in wilde jagen. Dit verkwistende plannetje ging niet door omdat de ballonnen schadelijk zijn voor het milieu en dan vooral de vogels. Had van der Laan nooit bij gedacht.

Dat is niet zo verwonderlijk, want hij loopt het hele jaar alleen maar te denken hoe hij Ajax iedere inhuldiging in het centrum van de stad door de neus kan boren. Deze karikatuur van een burgemeester schijnt allergisch voor inhuldigingen te zijn. Tenminste als het rood witte inhuldigingen zijn. Als de kleur oranje er aan te pas komt kan hij er plotseling prima mee over weg. Hij staat immers toe dat het oranjegespuis de hele Dam en omgeving in beslag kan nemen, wat veel meer rotzooi zal opleveren dan welke inhuldiging van Ajax dan ook. Als of deze oranjebende een inhuldiging heeft verdiend. Terwijl Ajax het hele seizoen vecht om het kampioenszilver naar de stad te brengen hebben de oranjes nog nooit een moer voor Amsterdam gedaan. Toch mogen ze hun feestje komen vieren, dat gevolgd zal worden door een nog veel dikkere rekening dan van der Laan nu op rekent. En als of het niet genoeg is zit hij nu dus ook nog met een schuur vol ballonnen. Voor de eerste 1000 verjaardagen hoeft hij geen ballonnen meer te kopen.

En dan is er nog het koningslied. Daar is eigenlijk alles al over gezegd. Dieper dan deze rampzalige compositie kon er eigenlijk niet gezonken worden. Eerst was deze muzikale miskraam er, toen was het weg en een paar dagen later weer terug. De buurlanden liggen dubbel van het lachen als ze naar dit non-event rond het “lied” kijken. In Duitsland ging men zelfs zo ver dat de vreselijke tekst naar het Duits werd vertaald zodat de Duitsers zich nog meer konden bescheuren. De reputatie van de Hollanders stond daar toch al zo hoog aangeschreven. Maar de misbaksels van het inhuldigingscomité houden vast aan “hun” lied, met taalfouten en al. Dat is ook geen wonder. Het comité bestaat al uit net zo veel afdankers en oudgedienden als de zogenaamde artiesten die zich met deze hele onzin hebben ingelaten. De Gooische matras heeft altijd wel wat wrakhout over als er ergens geld aan valt te verdienen.

Dat zijn dus al twee mislukkingen op een rij en het hele gebeuren is nog niet voorbij. Wie weet wat voor flaters en tegenvallers er nog op de loer liggen om het oranjefeestje verder te verstoren. Zo kan het zo maar gebeuren dat er een horde potvissen opduikt in de Amstel of het IJ, en dan is het natuurlijk afgelopen met de koningsvaart. Het zou ook nog kunnen dat er een invasie van boktorren in de Nieuwe Kerk wordt ontdekt, die in een razend tempo het dak aan het opvreten zijn. Dan kan natuurlijk de ceremonie daar niet door gaan. Stel dat het aangevreten dak net tijdens de ceremonie naar beneden komt en een oranje hersenpan treft. De ellende zou niet te overzien zijn, hoewel het met de schade wel mee zou vallen. Er is immers niet veel te beschadigen. Waar niet is…….we kennen het spreekwoord allemaal. We kunnen nog een serietje rampen opnoemen, maar achteraf zouden we wel eens kunnen vaststellen dat deze hele ‘comedy of errors’ een bittere nasmaak heeft. Immers we zitten straks met een zogenaamd staatshoofd dat niets kan, niets weet en ook niets bij zal leren. Geen wonder dat WA geen probleem heeft met een ceremonieel koningschap, van andere vormen heeft hij immers geen sjoege. Alleen geld kosten, daar zal hij geen probleem mee hebben.

Het gaat dan om geld dat we eigenlijk niet hebben en zeker niet kunnen missen. Want het is nog steeds crisis en daar worden miljoenen mensen iedere dag het slachtoffer van. Dat kan geen oranje feestje afdekken of veranderen. Er mag nu een sociaal akkoord zijn tussen de bonden, werkgevers en de regering, maar dat betekend niet dat de problemen als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. De werkloosheid stijgt steeds verder naar nieuwe hoogten, en de armoede grijpt om zich heen.

De voedsel en kledingbanken hebben nog nooit zo veel aanloop gekend. Daar mag men wel eens over nadenken in de Nieuwe Kerk volgende week. IJdele hoop natuurlijk, want de volgevreten elite heeft nog nooit van een crisis gehoord, laat staan van een voedselbank. De enige crisis die zij kennen is als de butler even te laat is met de volgende fles champagne, of het blik kaviaar niet open wil. Maar de mensen die iedere dag tegen de armoede moeten vechten weten maar al te goed wat crisis betekend. En daar komt geen enkel feestje aan te pas.

Omdat te veranderen hebben we strijd nodig, en gelukkig komt na 30 april altijd weer 1 Mei. Deze strijddag wordt nog steeds gevreesd door de heersende klasse. Zij weten dat ze op geleende tijd leven en dat er een dag zal komen dat het volk pakt waar het recht op heeft. Als de rode vlag op 1 Mei wappert, smaakt de rode wijn van de elite meteen een stuk zuurder. Laten we dus het oranjegespuis achter ons laten en uitkijken naar 1 Mei. De dag van strijd en bevrijding. Laten we de rode vlag uithangen en de straat opgaan. De elite mag denken dat de tijd van het socialisme voorbij is. Ze hebben het verkeerd. En dat zullen ze binnen niet al te lange tijd merken. Het liefst vandaag nog. Want de toekomst behoort aan ons. Leve de 1 Mei!! Leve het socialisme!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten