donderdag 4 april 2013

Banken vertrouwen? Vergeet het maar!

Nog maar nauwelijks is de internationale bankenwereld de crisis in Cyprus te boven, diende zich al weer een nieuwe crisis aan, dit keer in Nederland. Begin deze week ontstond er een complete paniek onder klanten van de ING. Op zich al niet de meest betrouwbare bank, maar wat zich nu afspeelde was in de Nederlandse bankgeschiedenis nog nooit voorgekomen. Er zijn eerdere storingen geweest van het internetbankieren. Maar die zijn meestal lastig, zonder al te veel overlast te bezorgen. Maar dit keer ging het verder. Veel klanten konden niet inloggen op hun rekening, maar zij die dat wel konden zagen de meest vreemde dingen.

Op onverklaarbare wijze waren grotere bedragen van de rekeningen verdwenen, bij anderen waren die juist bijgeschreven en veel posten waren dubbel afgeboekt. Het resultaat was dat het saldo totaal niet klopte en dat zelfs veel mensen plotseling rood kwamen te staan. Dit zorgde nog voor meer chaos want in eens werkten passen niet meer en konden klanten in de supermarkt of elders niet meer pinnen. Kortom, de ellende was compleet. ING weigerde in eerste instantie commentaar te geven en mompelde alleen dat het iets met niet verwerkte boekingen te maken had. Het commentaar van de klanten was er wel, en ook nog in groten getale. Op Twitter en Facebook werd er schande gesproken over het optreden van ING. Pas toen het al helemaal uit de klauwen was gelopen ging ING wat advies geven. In de avond werd het hele internetbankieren afgesloten en een paar uur later was de storing plotseling verholpen.

ING bleef voortdurend beweren dat het iets met de boekingen te maken had en dat de bank niet gehackt was. Maar of dit wel klopt valt te betwijfelen. Als boekingen niet zijn verwerkt zou je ze gewoon niet terug zien. Dan zou je rekening een paar dagen achter lopen. Dat kan lastig zijn, maar hoeft niet voor paniek te zorgen. Met het saldo of het afboeken van rare bedragen heeft dit niets te maken. Er moet dus iets anders aan de hand zijn geweest wat ING niet naar buiten wil brengen. Op hetzelfde moment was er een storing bij de RABO bank. Deze storing was kleiner en had minder effect. Maar is het niet vreemd dat dit gelijktijdig gebeurd? Natuurlijk beweren ING en RABO dat er geen link is tussen de twee storingen, maar dat zouden ze natuurlijk altijd zeggen als ze iets te verbergen hebben.

Een feit is dat er iets heel vreemds is gebeurd en dat het zeker niet uitgesloten is dat dit weer gaat gebeuren. Blijft de vraag wat hier achter kan zitten. Het zou nog best eens kunnen dat dit allemaal terug te voeren is naar de grote cyber aanval van vorig jaar toen criminelen uit Oost Europa een enorm blok computerdata hebben gestolen. Deze data kwam vooral van Nederlandse bedrijven, waaronder veel sleutelbedrijven zoals gas, water en elektriciteit. Bij elkaar werden door het uitgestuurde virus meer dan 150.000 computers getroffen van bedrijven, instellingen en Nederlandse gemeenten. De kans dat hierdoor ook banken zijn getroffen is groot. De aanval is door de Nederlandse overheid praktisch genegeerd. De betrokken bedrijven werden niet of nauwelijks gewaarschuwd. De servers die het virus hadden verspreid werden stilgelegd, maar de gestolen data bleef in handen van de criminelen.

Recentelijk is bekend geworden dat het bij deze data vooral ging om inloggegevens, paswoorden en andere controle mechanismen. Wat dit allemaal omvat en hoe groot het risico is, is altijd onder de pet gehouden. Ook nu nog. Hier komt nog bij dat banken internetfraude zelden melden of aangifte doen omdat ze bang zijn dat hun klanten het vertrouwen verliezen. Het zou dus best eens kunnen dat ING wel degelijk gehackt is en dat men het te laat in de gaten heeft gehad om de boel tijdig af te sluiten. Vandaar ook de paniek en het gebrek aan communicatie. Als het inderdaad om hackers ging zal ING miljoenen hebben verloren. Dat mogen de klanten later natuurlijk weer aanvullen door hogere bankkosten, die toch al de pan uit zijn gestegen.

Het hele debacle heeft opnieuw aangetoornd dat het klopt wat we al eerder zeiden; de banken zijn niet te vertrouwen. Door het elektronische betalingsverkeer zijn we niet meer de baas over ons eigen geld. Als Dijsselbloem niet langs komt om een deel van je spaargeld te stelen, zullen de cybercriminelen het wel doen. En als die toevallig een vrij dag hebben stelen de bankdirecties je geld door er op een verkeerde manier mee te investeren en te speculeren. Plotsklaps zijn dan je dure spaarcentjes verdampt en meneer de directeur zit op de Malediven in de zon dikke sigaren te roken. In de verte zie je dan een welwillende knikkende Dijsselbloem. Van hem hebben de bankparasieten geen problemen te verwachten hoe hard hij ook roept dat hij de banken sector wil aanpakken. Allemaal schijn, een façade.

De waarheid is dat de banken niet aan te pakken zijn onder het huidige systeem omdat ze de ruggengraat van het kapitalisme vormen. Als je de banken wilt aanpakken, moet je het kapitalisme afschaffen en dat zien we Dijsselbloem en zijn medestanders echt niet doen. Banken kunnen alleen op een juiste en nuttige wijze functioneren als ze onder controle van het volk staan. Nationalisatie dus. En dan niet zoals bij de SNS Reaal waar een nieuw groepje dieven het oude groepje dieven heeft afgewisseld. Maar onder echte controle van het volk. Het is ons geld, dus moeten ook de banken van ons zijn. Tot deze situatie optreedt, kunnen we maar een ding doen: heb absoluut geen vertrouwen in de banken. Het advies van de vorige keer blijft onveranderd. Houd alleen in je rekening wat noodzakelijk is en haal de rest er af. Blijf de ontwikkelingen goed volgen en haal je rekening meteen leeg als er iets mis dreigt te gaan. Leg geen onnodig geld in handen van de bankparasieten. Dan kun je het beter meteen in de Amstel smijten. Vergeet een ding nooit; de witteboordencriminelen zitten overal, achter hun computers in Oost Europa en in de directies van de banken direct onder onze neus. Blijf dus waakzaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten