donderdag 21 februari 2013

Schaf feodale instellingen af, vandaag nog

In de laatste weken hebben we een paar herinneringen ontvangen die ons er op wijzen dat onze wereld nog steeds een paar feodale instellingen bevat, die zonder problemen geschrapt kunnen worden. Eerst maakte de Nederlandse koningin Beatrix bekend dat ze in april zal aftreden. Daarna kwam het bericht dat de paus, het hoofd van de katholieke kerk, eind februari het bijltje er bij neer gooit. Dit laatste bericht was totaal onverwacht omdat over het algemeen een paus in functie blijft tot hij in zijn kist ligt. Deze twee bekendmakingen, die tot totale hysterie in de media hebben geleid, zijn een prima aanleiding om eens naar de instellingen te kijken die bij dit alles betrokken zijn.

Laten we eerst een blik werpen op het koningshuis. Opnieuw is het dus zo ver dat er een nieuwe vorst verschijnt, die als enige aanbeveling voor zijn nieuwe baan heeft dat hij in de juiste familie is geboren. In geen enkel bedrijf zou een dergelijk manier van aanstellen worden geaccepteerd. Daar komt nog bij dat het zogenaamde nieuwe staatshoofd niet bijzonder intelligent is, en is getrouwd met de dochter van een Argentijnse fascist. Zijn CV ziet er dus niet bijzonder veelbelovend uit. Om over zijn initialen, W A, nog maar te zwijgen. Het maakt herinneringen los aan zwarte uniformen en marcherende laarzen. Op zich is dat voor de familie van W A niet zo heel bijzonder. Opa Bernhard was lid van de Nazi partij en de SS. En als we nog verder terug gaan in de geschiedenis zien we dat de hele Oranje familie bol staat van de schandalen, onechte kinderen, foute vrienden enzovoort. Men schijnt zelfs via oplichting en bedrog aan de troon te zijn gekomen. Hier is nog lange tijd juridische strijd over gevoerd. Het zal dus je staatshoofd maar wezen.

Nog af gezien van de staat van dienst van de Oranje familie, moet duidelijk zijn dat het instituut koningshuis een lang achterhaald antiek voorwerp is dat is overgebleven uit de feodale tijd. Overbodig, peperduur, maar ook gevaarlijk. Want laat niemand aankomen met de oude smoes dat de Oranjes alleen maar een PR functie hebben en geen macht. Macht hebben ze wel degelijk, al is het alleen maar door het enorme kapitaal dat over de jaren bij elkaar is gestolen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Argentijnse bruine invloeden. Een instelling waarvan het hoofd door geboorte wordt bepaald, en niet door kwaliteiten en kennis, is niet meer van deze tijd en dient binnen de kortst mogelijk tijd te verdwijnen. De nu aangekondigde troonswisseling biedt een prachtige gelegenheid om het hele koningshuis op te heffen, het Oranje kapitaal te onteigenen, de bezittingen te verkopen en de opbrengst te gebruiken om de crisis te bestrijden. Dan zijn de huidige bezuinigingen ook niet meer nodig. Een gekozen president, die sober leeft, kan dan de PR taken over nemen. Het is in iedere geval een stuk democratischer.

Dat brengt ons bij de tweede aftreding, de eerste Duitse paus in de geschiedenis wil naar het verzorgingshuis verhuizen en niet in zijn ambt sterven. Een rariteit in deze wereld die op zich al de nodige rariteiten vertoont. De katholieke kerk is niet zomaar een religie, maar een machtsbasis die in de geschiedenis al meerdere keren een zeer onfrisse rol heeft gespeeld. Natuurlijk is iedereen bekend met de vele aanklachten van misbruik en mishandeling door dienaren van deze kerk, en de wrede manier waarmee er met de slachtoffers is omgegaan. Maar dat is zeker niet het einde van het verhaal. Door het gebruik van condooms en abortus te verbieden is de kerk verantwoordelijk voor de toenemende armoede in de wereld en de enorme AIDS epidemie in Afrika. De slachtoffers van dit beleid zijn niet te tellen. En laat niemand zeggen dat dit alleen komt omdat er een aantal keren een conservatieve paus aan het stuur heeft gezeten. De hele kerk maakt het beleid en vernietigd zo dagelijks duizenden levens.

Daar komt nog bij dat de katholieke kerk al eeuwen een bron is geweest van antisemitisme en homohaat. Op sommige vlakken mag daar aan de top iets zijn verandert, maar in de lagere rangen gaan deze uitingen en verdachtmakingen nog steeds door. En daar word niet tegen opgetreden, in tegendeel. De macht van de kerk wordt vaak gebruik om deze vooroordelen in stand te houden. Het mag dan zo zijn dat het Vaticaan een wat andere houding tegen over de Joodse gemeenschap heeft aangenomen, de rol van de kerk in de Jodenvervolging van de Tweede Wereld Oorlog is opnieuw een inktzwarte bladzijde in de geschiedenis van het Vaticaan.

Toen Nazi Duitsland in 1945 instorte was het vooral de katholieke kerk die honderden oorlogsmisdadigers naar Zuid Amerika hielp ontsnappen. Op deze zogenaamde rattenlijn zorgde het Vaticaan voor valse papieren en andere zaken die Hitler’s beulen nodig hadden om aan hun gerechte straf te ontkomen. Zelfs nu nog weigert het Vaticaan de archieven over de Tweede Wereld Oorlog te openen. De bruine beerput zou de hele kerk best eens weg kunnen vagen. En daar zit men natuurlijk niet op te wachten.

Dan zijn er nog de banden met de maffia en de vreemde bankzaken waar de kerk bij betrokken is. In de gewone wereld zou je het Vaticaan in feite kunnen beschrijven als een criminele vereniging. Verwonderlijk is het niet. Het gaat om een soort staatje, met eigen kranten en andere media, een klein legertje en bovenal, enorm veel geld. Het kapitaal dat de kerk over de vele jaren bij elkaar heeft gestolen is in cijfers nauwelijks uit te drukken. Geld dat afkomstig is van arme mensen die worden gedwongen in hun nood nog iets af te staan zodat de in wit geklede machthebbers kunnen leven als prinsen.

Ook deze instelling hoort op de nominatielijst om te worden afgeschaft. En ook daarvoor is nu een mooi moment aangebroken. Het kapitaal en de bezittingen kunnen worden gebruikt om de slachtoffers van de vele misdaden begaan door de dienaren van de kerk schadeloos te stellen en wat overblijft, kan worden gebruikt om de armen eten te geven en te kleden. Misschien zien we dan toch nog de naaste liefde waar de katholieke kerk altijd de mond zo vol over heeft.

Of nou het Huis van Oranje of Vaticaan is, het gaat om feodale instellingen die in de huidige wereld geen plaats meer hebben. Er komt altijd een tijd waarin een grote schoonmaak noodzakelijk is. Als de oude barrières worden weggevaagd om plaats te maken voor iets nieuws. Dat tijdstip is nu aangebroken. Waar wachten we nog op?

1 opmerking:

  1. De AIDS-explosie is ontstaan door krankzinnige uitgangspunten van onmatige wellustelingen wereldwijd! Daarnaast hebben mensen zich laten indoctrineren waardoor ze 'slaaf' zijn geworden van institutionele machtsinstellingen; en ja, waarvan eigenlijk? Ook kun je 'slaaf' zijn van je eigen emotionaliteiten. Mensen wordt wakker en neem je eigen verantwoordelijkheid! Resumerend is uw berichtgeving: er moet worden samengedeeld opdat een ieder waar ook een rechtvaardig én waardig leven zal hebben waar de Aarde ook mee gediend zal zijn. Zie voor aanvullende informatie: www.sharenl.org of www.share-international.org en mvg MJV

    BeantwoordenVerwijderen