donderdag 20 april 2017

OVERPEINZINGEN

Dit keer een wat ander artikel dan normaal. Geen analyse of een oproep tot strijd, maar gewoon wat dingen om over na te denken. We leven in een wereld die in een enorm tempo aan het veranderen is, en dat zeker niet ten goede. Als we daar op willen reageren, en veranderingen aanbrengen voor zo ver mogelijk en nodig, moet daar goed over nagedacht worden. Het lijkt er steeds meer op dat er binnen links veel te weinig wordt nagedacht, en dat reacties voortkomen uit een soort automatisme. Dat zal ons niet verder brengen en alleen maar in de kaart spelen van onze vijanden. Laten we dus rustig even gaan zitten, en wat zaken bekijken die ons bedreigen, verdelen of misschien juist perspectief bieden. En vergeet niet; de antwoorden liggen uiteindelijk bij ons zelf.

Ze zeggen dat: we binnenkort een rechtse regering zullen hebben met een groen sausje. Dat sausje zal worden opgediend door GroenLinks. Niet dat dit in de praktijk veel zal uitmaken. Samsom wordt Klaver en GroenLinks wordt over 4 jaar net zo'n verliezer als de PvdA nu. Maar laten we hier toch even bij stil staan. Zal er een GroenLinks stemmer zijn geweest die had gedacht met zijn stem Rutte aan een derde kabinet te helpen? Heeft diezelfde stemmer geloofd dat Jesse Klaver een nieuwe beweging van de grond aan het tillen was? Dat zal zeker zo zijn geweest. Hoe snel zullen dit soort dromen eindigen in de nachtmerrie van een rechtse coalitie? En, nu we er toch over spreken, hoeveel spijkers slaat Klaver met zijn club in de doodkist van links Nederland? Natuurlijk is het allemaal nog niet zeker en kan Klaver nog rechtsomkeert maken, of moet dit linksomkeert zijn? Maar we kunnen eigenlijk alleen maar voorbereid zijn op het ergste. En hoe het dan verder moet op links, dat is nog de grootste vraag van allemaal.

Ze zeggen dat: er binnen niet al te lange tijd oorlog komt tussen Amerika en Noord Korea. Soms lijkt het er op dat velen het verstand hebben verloren, en nooit de lessen hebben geleerd uit vorige conflicten. Maar is dat wel zo? Lijkt het er eigenlijk niet veel meer op dat ze die lessen wel hebben geleerd en die nu juist gebruiken om hun macht te vergroten? Is het niet zo dat het ze helemaal niet interesseert of daarbij slachtoffers vallen, zo lang ze er zelf maar de vruchten van plukken? Als dat zo is, wordt het dan niet tijd dat we opkomen voor onze eigen belangen? Dat we eindelijk de schadelijke bondgenootschappen uit de weg ruimen die ons leven sinds 1945 hebben bepaald? Bondgenootschappen die ons nu dreigen mee te sleuren richting een Derde Wereld Oorlog. Alleen zeggen dat een aantal leiders het verstand heeft verloren is niet voldoende en klopt ook niet. Boze opzet, dat lijkt veel meer de reden voor de huidige spanningen.

Ze zeggen dat: Erdogan het referendum in Turkije heeft gewonnen. Op zich niet verwonderlijk na al zijn dreigementen en het uitschakelen van de oppositie. Maar heeft hij wel gewonnen? De cijfers later veel ruimte voor manipulatie en fraude. En wie controleert het eigenlijk? Precies, de aanhangers van Erdogan zelf. Kun je dan een eerlijk beeld verwachten? Als hij daadwerkelijk heeft gewonnen is het misschien nog niet eens zo slecht. Kan de EU het dan nog maken om met deze fascisten in onderhandeling te blijven? Tot nu toe konden ze tegen beter weten in nog steeds beweren dat Turkije een soort democratie was. Nu de dictatuur in de grondwet wordt vastgelegd zal dat een stuk moeilijker worden. Dat geeft ook minder kans aan verraders zoals Merkel, die kruipen voor de bloedsultan. Of zullen ze alles gewoon negeren en naar de pijpen van Ankara blijven dansen? Wordt het dan niet eens tijd om daar eigenhandige een einde aan te maken? En nog even iets anders; de Turken in de Europese landen die mochten stemmen hebben in meerderheid voor Erdogan gestemd. Terwijl ze onder zogenaamde democratie leven en ook altijd de eerste zijn om hier hun rechten op te eisen, stemmen ze massaal voor een dictator en groen fascist. Is dat niet het allerbeste bewijs dat de integratie totaal mislukt is?

Ze zeggen dat: de ontwikkelingen in Syrië en Irak tot een vrij Koerdistan zullen leiden. Het klopt inderdaad dat de Koerden in een sterkere positie zitten door de strijd tegen de ISIS. Maar is het gelijktijdig ook niet zo dat de Koerden opnieuw door verschillende machten worden gebruikt voor de eigen doeleinden? Een kijkje naar de geschiedenis leert ons dat dit in het verleden heel vaak is gebeurd, en dat de Koerden, ondanks allerlei beloften en toezeggingen, uiteindelijk weer met lege handen stonden. De tragedie daarvan was, en is, dat de onderdrukking daarna alleen maar erger werd, tot aan massamoorden toe. Natuurlijk kun je profiteren van kansen die zich voor doen. Maar daarbij niet vergeten dat alleen wat je door eigen strijd wint, ook langdurige waarde heeft. Is er iemand die denkt dat de machten in het Midden Oosten de Koerden zomaar als natie zullen accepteren, als de huidige strijd straks voorbij is? Er is wel iets dat misschien wat kan opleveren. Op dit moment geven verschillende machten wapens aan de Koerden. Het beste advies is om die gewoon aan te pakken en later tegen diezelfde machten te gebruiken voor de bevrijdingsstrijd. Koekje van eigen deeg dus. Als een vrij Koerdistan op die manier tot stand komt zal dat misschien een echte vooruitgang betekenen. Want, laten we eerlijk zijn, heeft een volk van 40 miljoen niet het recht op een eigen land? En heeft men dan niet het recht om dat land ook te verdedigen? Ook al gaat het met “georganiseerde” wapens.

Ze zeggen dat: de economische crisis voorbij is en dat het nu alleen maar beter wordt. Maar als dat zo is, hoe komt het dan dat er steeds meer voedselbanken komen, en dat diezelfde voedselbanken de vraag niet eens aan kunnen? Hoe komt het dat we steeds opnieuw horen dat bedrijven en instellingen mensen op straat gooien? Hoe komt het dat zelfs de grootste winkelketens gewoon failliet gaan, en de winkelstraten steeds meer lege panden vertonen? En dan hebben we het nog niets eens gehad over de prijsstijgingen en de verhoging van allerlei belastingen. Als het allemaal zo goed gaat, waarom merken we daar dan niets van? Waarom betalen we dan steeds meer voor de zorg, terwijl de dienstverlening met sprongen achteruit gaat? Zou het misschien aan de penningmeesters in Den Haag liggen, of is die verbetering in de economie alleen maar oplichterij? Cijfers zijn immers voor alles te gebruiken.

Ze zeggen dat: de Britse premier May vervroegde verkiezingen heeft uitgeschreven omdat ze dan haar eigen positie kan verbeteren en voorlopig veiligstellen. Maar kan het niet ook zijn dat zij nog steeds bezig is om onder de Brexit uit te komen, om zo de wil van het Britse volk te niet te doen? Is het niet vreemd dat deze verkiezingen nu midden in de onderhandelingen vallen en dus waarschijnlijk een vertraging tot gevolg zullen hebben? Het Britse kapitalisme is steeds tegen de Brexit geweest. Is men misschien nu op deze manier toch nog op zoek naar een achterdeurtje? En nu we het er toch over hebben, hou de oorlogsmisdadiger Blair in de gaten. Hij zou de verkiezingen wel eens kunnen misbruiken.

En tot slot, ze zeggen dat: de politici, die beweren ons te vertegenwoordigen, hardwerkende mensen zijn die alleen maar in het vak zijn gegaan om het voor ons beter te maken. Als dat zo is, hoe komt het dan dat er steeds meer aan het licht komt, waaruit blijkt dat we met zakkenvullers en carrièrejagers te maken hebben? Hoe komt het dat politici, inclusief ministers, die bewezen de fout in gaan, gewoon mogen blijven zitten? Hoe kan het dat zaken waar gewone mensen de gevangenis voor indraaien, in de wereld van de zogenaamde machthebbers als heel normaal worden gezien? Hoe is het mogelijk dat er steeds meer fantasiebelastingen komen, die ons het geld uit de zak kloppen, terwijl niemand weet waar het blijft? De grote vraag staat dus nog steeds overeind; worden we geregeerd door oplichters en dieven, of niet?


Soms is het goed om een beetje aan reflectie te doen. Al was het alleen maar om glashelder voor ogen te houden wie onze ware vijanden zijn.