donderdag 29 september 2016

JEREMY CORBYN SLAAT ALLE AANVALLEN AFAfgelopen zaterdag gebeurde er iets wat het hele Britse establishment probeerde te voorkomen: Jeremy Corbyn werd opnieuw gekozen als leider van de Labour Party. Het was de tweede keer in een jaar tijd dat hij een mandaat kreeg van de leden van de partij. Meer dan 500.000 leden deden mee in de stemming wat de opkomt 77.6% maakte. Jeremy Corbyn werd niet alleen herkozen, maar hij had nu zelfs meer steun dan een jaar geleden. Toen was het 59.5%, nu werd zijn tegenstander Owen Smith totaal verslagen. De uitslag: Jeremy Corbyn 61.8%, Owen Smith 38.2%. In totaal stemden 313.209 voor Jeremy Corbyn, en 193.229 voor Owen Smith. Een groter en breder mandaat is eigenlijk niet mogelijk, en Corbyn is nu de leider van de partij tot minimaal de volgende algemene verkiezingen. Dat is een nederlaag voor de rechtse Blair vleugel, maar gelijktijdig ook een totale nederlaag voor het Britse establishment, dat alles heeft gedaan om Jeremy Corbyn uit te schakelen.

Dat maakt het de derde nederlaag voor de Britse kapitalisten in een jaar tijd. Vorig jaar konden ze niet voorkomen dat Corbyn werd gekozen, later verloren ze het EU referendum omdat de Britse arbeidersklasse voor de Brexit stemde, en nu heeft Jeremy Corbyn opnieuw alle aanvallen afgeslagen die er in het laatste jaar tegen hem en de linkervleugel zijn ingezet. De heersende klasse heeft dus een groot probleem. De heersers zijn niet meer in staat om de arbeiders, de Labour en vakbondsleden, te intimideren of angst aan te jagen. Dat was immers het recept dat zo lang heeft gewerkt. Nu niet meer. De Britse arbeiders klasse heeft de angst en de twijfel afgeworpen, en beslist nu met het hart, ondanks druk van de media en alle andere slaven van het systeem. Dat legt een bom onder het hele kapitalistische systeem in Groot Brittannië en daarbuiten.

Laten we dit even duidelijk stellen; door opnieuw Jeremy Corbyn te kiezen is Labour nog lang geen revolutionaire partij. De kans dat Corbyn Groot Brittannië naar het socialisme zal leiden is heel erg klein. Maar het is nog niet vaak gelukt om het systeem twee keer zo fors te verslaan als Corbyn nu heeft gedaan. Dat is zonder meer een overwinning voor de hele Britse arbeidersklasse. Om dit te laten slagen moesten er immers nog al wat barrières uit de weg worden geruimd. Eerst heeft men zoveel druk op Jeremy Corbyn gezet dat er al vanuit gegaan werd dat hij vanzelf zou opstappen. Daarna is er een poging gedaan om hem buiten de verkiezing te houden. Er moest zelfs een rechter aan te pas komen om Labour haar eigen regels uit te leggen. Toen dit dus ook niet werkten zijn duizenden leden door de rechtse bureaucraten van de verkiezing uitgesloten omdat ze “overtredingen” zouden hebben begaan. Ook deze heksenjacht heeft niet gewerkt. Jeremy Corbyn is nu in een nog sterkere positie om zijn eigen programma uit te voeren.

Als je naar de recente opinieonderzoeken kijkt zul je zien dat Labour er niet echt goed voor staat. De Tories gaan nog steeds aan de leiding met een behoorlijk verschil. Dat was al voor de leiderschapsverkiezing, en het tumult dat de campagne tegen Corbyn heeft veroorzaakt heeft daar nog eens flink aan bijgedragen. Je zou je dus kunnen afvragen waarom de heersende klasse er zo op is gebrand dat Corbyn als Labour leider wordt afgezet. Er zou voor de heersers eigenlijk geen gevaar te duchten zijn. Maar zo denken deze kringen niet. Ze willen zelfs het kleinste risico uitsluiten. Het spreekt voor zich dat de heersende klasse het liefst de Tory party aan de macht heeft. Maar om de façade van de parlementaire democratie op te houden, moet natuurlijk ook af en toe iemand anders een kans krijgen.

Net zoals de meeste sociaal democratische partijen wordt Labour door de heersers als het B elftal gezien. Dat werkt heel goed zolang er klassencollaborateurs binnen Labour de touwtjes in handen hebben. Bijna iedere Labour leider viel binnen deze categorie met als duidelijke dieptepunten Ramsey MacDonald en Tony Blair. Alleen George Lansbury en Michael Foot waren principiële socialisten, maar zij werden dan ook snel weggewerkt. Jeremy Corbyn is nu de derde in deze rij en dat verstoord natuurlijk het systeem. Een Corbyn regering zou voor de heersers een gruwel zijn, dus zullen ook nu de complotten door gaan. Zoals gezegd staat Labour er niet goed voor, hoewel er wel wat bijverkiezingen zijn gewonnen. Daar komt nog bij dat de huidige Tory regering tot 2020 kan zitten. Toch is dat niet voldoende voor de heersende klasse.

Nu moeten we er bij zeggen dat Jeremy Corbyn wel anders is dan de meeste anderen. Hij was jarenlang alleen parlementslid en stemde principieel tegen alles wat niet met zijn ideologie overeen kwam. De meeste Labour leiders uit het verleden zagen hem als een dwarsligger. Het was dan ook een volkomen verrassing toen hij vorig jaar ging mee doen aan de leiderschapsverkiezing, en men dacht dat hij geen enkele kans maakte. Maar Corbyn heeft intussen bewezen dat hij mensen kan overtuigen. Hij is open, zegt wat hij denkt en blijft bij zijn principes. In de wereld van politieke leugenaars en oplichters is dat een verademing. Veel Labour leden die gewend waren aan de Blair oplichters zagen plotseling een echte socialist verschijnen, en dat sloeg aan. Hij is enorm populair onder de leden, en daar kan tot nu toe geen complot tegen op.

Binnen de heersende klasse is men nu als de dood dat hij op een zelfde manier bij de kiezers gaat overkomen. Ook de kiezers zijn de leugenaars en de oplichters zat, en ook de kiezers laten zich niet meer bang maken. Dat zou een Corbyn regering al een stuk dichterbij brengen. Er zullen dus nog meer complotten en smerige trucs komen, maar dat zal weinig effect hebben. Precies om deze reden luiden niet alleen de alarmklokken in Londen, maar ook in Brussel en Washington. Steeds meer kiezers keren zich af van de gevestigde politiek, en vaak komt dat op dit moment vooral de populisten ten goede. Maar dat is maar voor de korte termijn omdat in bijna alle landen links niet met de juiste antwoorden komt. De populisten zullen snel door de mand vallen en als er dan iemand als Corbyn zijn boodschap blijft uitdragen kan hij een echte machtsbasis bouwen. Dat zal nog niet tot socialisme leiden, maar iedere klap die we aan de heersende klasse kunnen uitdelen is winst. De kapitalisten hebben dus ondanks hun macht reden om bang te zijn. Precies dat is een goede stap in de juiste richting.