donderdag 9 augustus 2012

Onze gezondheid in hun handen

Als mens zijn we goed gelovig. Helaas, moeten we zeggen, omdat we onszelf op die manier veel schade berokkenen. Ondanks het feit dat het systeem ontelbare keren heeft bewezen niet te vertrouwen te zijn, geloven we nog steeds dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Helaas word onze goedgelovigheid steeds opnieuw uitgebuit en tegen ons gebruikt. Kijk maar weer naar de asbestcrisis in Utrecht.

Al jaren wordt ons verteld dat asbest levensgevaarlijk is. We moeten asbest mijden en het rapporteren als we het ergens tegen komen. Jammer genoeg is dit vaak want asbest werd tot in de jaren 90 in heel veel, vooral sociale huurwoningen, gebruikt. We weten dit en gaan er van uit dat als asbest ergens opduikt het door de autoriteiten veilig en snel wordt verwijderd. Natuurlijk is dit een enorme fout, want we hebben te maken met het kapitalistische systeem waar de winsten altijd voor de mensen komen.
Als er asbest wordt gevonden gaan de autoriteiten, in dit geval de woningbouwverenigingen en de gemeentes, op zoek naar niet de veiligste maar de goedkoopste manier om het te verwijderen. Dit betekend dat er bedrijven in de arm worden genomen die het met de veiligheid niet zo nauw nemen. De winst moet immers ergens vandaan komen. In Kanaleneiland, in Utrecht, werd het asbest in 2 flats zo onveilig verwijderd, dat de omliggende straten totaal verontreinigd raakten.

De gebeurde op een maandag, maar pas de volgende zondag werd alarm geslagen en werden de mensen hals over kop geƫvacueerd. Ze hadden toen al bijna een week in het asbest geleefd. Door de woningbouwvereniging Mitros en de Gemeente Utrecht werd gelogen, gedraaid, overdreven en paniek veroorzaakt. Het enige wat niet echt gebeurde was het voorzien van betrouwbare informatie. En precies daar hadden de bewoners behoefte aan. Nu keren de mensen deels naar huis terug. Maar is het veilig? Niemand die het echt weet.
Als er zoiets gebeurd staan we steeds opnieuw verbaasd te kijken. Het zou ons helemaal niet moeten verbazen, want we hadden al lang kunnen leren dat onze gezondheid in hun handen niet veilig is. Integendeel. Dus laten we nu de lessen trekken. Kijk altijd zelf kritisch bij alles wat er om ons heen gebeurd. Blijf zelf denken en laat je niet in de luren leggen door mooie woorden en schijnbaar betrouwbare personen.

Als er iets gebeurd of dreigt te gebeuren zijn de autoriteiten experts in liegen en om de tuin leiden. Dat is in hun belang, maar niet in het onze. Vertrouw dus niemand in autoriteit. Zij werken in het belang van het systeem, niet in ons belang. Dat mogen we nooit vergeten.

1 opmerking: