donderdag 28 september 2017

DE STEMMING IS TE SNIJDEN

Terwijl de leiders van Amerika en Noord Korea elkaar voor rotte vis uitmaken, en het conflict steeds meer richting een explosie lijkt te gaan, houden andere landen en volkeren zich bezig met stemmen. Verkiezingen in Duitsland en referendums in Catalonie en Zuid Koerdistan, hebben in de laatste dagen de media bezig gehouden. Twee zaken spelen hierbij een doorslaggevende rol; spanning en onzekerheid. Wacht er een nieuwe morgen, of blijft alles toch maar weer bij het bekende en beruchte oude? Tijd voor een kleine analyse.

De verkiezingen in Duitsland zijn wel zo ongeveer gelopen als was voorspelt. “Mutti” Merkel is weer de grootste, maar ze heeft wel een behoorlijk pak stemmen moeten inleveren. Veel van die stemmen gingen naar de populistische AfD, die voor het eerst in het parlement vertegenwoordigd zal zijn. Beiden ontwikkelingen zijn een niet mis te verstane erfenis van de vluchtelingencrisis. De AfD is meteen derde partij geworden achter de sociaal democratische SPD, die haar grootste nederlaag in de geschiedenis incasseerde. Ook dat is een erfenis, maar dan van 4 jaar aan de rokken van Merkel hangen. De SPD voerde een hopeloze campagne, met een hopeloze kandidaat. De sociaal democraten gaan nu in de oppositie om hun wonden te likken. Dat de AfD het zo goed heeft gedaan is een bittere pil voor de politieke elite. Men raakt er dan ook niet over uitgepraat. Zelfs de kleine winst voor Die Linke, normaal altijd een mikpunt voor de pers en de andere woordvoerders van de heersende klasse, werd maar nauwelijks benoemd.

Het politieke establishment moet er nog aan wennen dat de kiezers niet meer alleen kijken of ze persoonlijk winnen of verliezen op economisch gebied, maar dat men ook nadenkt over de toekomst van het land en de eigen identiteit. Ook in deze verkiezingen is duidelijk geworden dat veel mensen zich zorgen maken over de invloed van de politieke islam en de machthonger van de EU. Er wordt weer gezocht naar een overtuiging die tastbaar is, in tegenstelling tot de loze woorden en beloften van de systeempartijen. Men is de politieke correctheid meer dan zat, en wil niet meer luisteren naar de grijsgedraaide mantra dat er geen alternatief zou zijn. We hebben eerder gezegd dat de populisten de problemen niet gaan oplossen. Maar ze spreken wel de problemen aan waar heel veel mensen mee zitten. Problemen die door de systeempartijen steeds op de achtergrond worden gehouden.

Dit gevoel van onvrede en machteloosheid zal op een zeker moment verder gaan dan alleen een proteststem uitbrengen. Hoe die reactie er uit zal zien, als hij komt, valt nog niet te voorspellen. Op dit gebied zal veel afhangen van veranderingen op links. Grote delen van de bevolking voelen zich genegeerd en niet serieus genomen door links. Als dat niet snel verandert, kunnen er gevaarlijke scenario’s aan de horizon verschijnen. Protest kan zo maar tot overtuiging worden. Dan zijn er geen grenzen meer.

Merkel moet nu proberen om een nieuwe coalitie te vormen. De SPD wil immers niet meer, dus komen de FDP en Die Grunen in beeld. Beiden hebben niet veel echte principes, dus zullen er ook niet veel rode lijnen zijn. Maar men moet natuurlijk wel naar het voorbeeld van de SPD kijken. Merkel een meerderheid geven kan een zelfmoordcommando zijn. Er zal dus nog wel wat denkwerk aan te pas moeten komen.


Een andere plek waar de stemming te snijden is, is in Spanje. De leiders van Catalonie hebben het plan opgevat om op 1 oktober een referendum te houden over afscheiding van Spanje. Democratisch als ze zijn, proberen de heersers in Spanje alles te doen om dit referendum de kop in te drukken. Eerst al werden lokale bestuurders in Catalonie opgepakt en hun gebouwen doorzocht. Nu is de Catalaanse politie onder directe orders van de Spaanse politie geplaatst. Er zijn ook veel Spaanse politieagenten naar Catalonie gestuurd. Dat heeft weer tot een woedende reactie van zowel de Catalaanse politie als ook van de bevolking geleid. Zelfs mensen die eigenlijk niets in het referendum zagen, willen nu de strijd met Spanje aanbinden. Het lijkt er dus op de Spaanse autoriteiten hard bezig zijn om zichzelf in de voet te schieten.

De hele zaak geeft opnieuw aan hoe dun het zogenaamde democratische laagje werkelijk is. Zolang iedereen naar de pijpen van de heersers danst is er geen vuiltje aan de lucht, en hangt men de modeldemocraat uit. Maar als er tegenwind komt is de sleutel naar de dictatuur heel snel gevonden. De hele democratische schijnvertoning is een farce, en het is juist dat Catalonie zich door deze oplichters niet van de wijs laat brengen. Wat het resultaat ook mag zijn, de strijd voor een onafhankelijk Catalonie zal alleen maar sterker uit de bus komen. Dat zal zelfs nog meer het geval zijn als Madrid haar ramkoers voortzet. Catalonie heeft het recht op een eigen toekomst, en dat zal Spanje vroeger of later moeten accepteren.

Ondanks alle druk en dreigementen hebben de kiezers in Zuid Koerdistan massaal voor onafhankelijkheid van Irak gestemd. Met een opkomst van 72% stemde de bevolking met meer dan 90% voor onafhankelijkheid. De Koerdische leiders zijn niet gezwicht voor de snoeiharde kritiek uit vele hoeken, en hebben het referendum doorgezet. Dat was ook de enige juiste beslissing. Maar ook zij krijgen meteen met de zogenaamde “democraten” te maken. Zowel nepdemocraat Erdogan van Turkije, als de kliek die zich de Iraakse regering noemt, dreigen nu met militair ingrijpen. Als dit werkelijk gebeurd, zal het interessant zijn om de verschillende reacties te bekijken. Zouden al die westerse leiders, die steeds roepen dat militair ingrijpen nooit een oplossing kan zijn, een eventuele inval in Zuid Koerdistan veroordelen? Zullen ze met sancties komen tegen de aanvallende landen? Of zullen ze de andere kant op kijken, en de Koerden opnieuw in de steek laten? Dat laatste ligt voor de hand.


We leven in een wereld waarin het kapitalisme de heersende kracht is. Dat heeft met democratie of recht op zelfbeschikking niets te maken. Alleen het uitroeien van het kapitalisme kan de weg vrijmaken voor andere manieren van leven. Daar komen steeds meer mensen achter, hoewel de lessen vaak hard en soms dodelijk zijn. Maar de tegenbewegingen roeren zich, ook al verschillen de onderwerpen, en zijn door de kapitalisten nog nauwelijks in bedwang te houden. Daarom ook is de stemming te snijden in een toenemend aantal delen van de wereld. De tegenstellingen beginnen zichtbaar te worden, en steeds vaker begint het te botsen. Dat is een belangrijke ontwikkeling. Het is zeker nog niet het einde van het kapitalisme, maar het kan wel de aanvang zijn van het begin van het einde.