Er gaat bijna geen jaar voorbij of er
ontstaat een schandaal over de veiligheid van ons voedsel. Of het nu gaat om
paardenvlees, gevaarlijk komkommers of nu weer de eieren, steeds opnieuw blijkt
dat er veel meer aan schort dan dat er aan deugd. De term “smakelijk eten”
kunnen we eigenlijk net zo goed afschaffen. Ook een andere slogan “weet wat je
eet”, heeft eigenlijk geen waarde meer. Het schandaal rond de eieren bewijst
opnieuw dat we er totaal geen weet van hebben wat we eten, en wat de gevolgen
zijn van de zaken die we via ons eten binnen krijgen. Als we gezond willen eten
zal het roer om moeten. En niet zo’n beetje ook.
Een ander punt dat door de
eierencrisis opnieuw wordt bevestigd is dat er van echte onafhankelijke
controles op de veiligheid van het voedsel geen sprake is. De zogenaamde
waakhonden zitten zo dicht op de industrie dat ze praktisch alles laten door
gaan, en alleen alarm slaan als het helemaal niet anders meer kan. Een bewijs
hiervoor is dat er vorig jaar waarschijnlijk ook gif in de eieren heeft
gezeten, maar toen is er niets aan gedaan omdat de veiligheidsniveaus anders
lagen. Als of dat voor de gezondheid iets uitmaakt. Gig is gif en daar valt
niet aan te tornen, wat een stel gewetenloze ambtenaren ook zegt. Ook het feit
dat dit soort zaken altijd heel klein begint, en dan plotseling tot ontploffing
komt, geeft aan dat van de controles eigenlijk helemaal niets deugd. We worden
voorgelogen en bedrogen waar we zelf bijstaan.
Het kan zelfs nog gekker. Het bedrijf
uit Barneveld dat het gif in de kippenstallen heeft gebruikt heeft geen
registratie en ook het personeel is niet gediplomeerd. Niemand die daar ooit
achter heeft gekeken. Waar zijn dan de waakhonden en de controle-instanties? Als
verzachtende omstandigheid zou je nog kunnen denken dat ze allemaal hebben
zitten slapen. Maar dat is niet het geval. Ze zien wel degelijk wat er gebeurd,
maar laten het gaan omdat het slecht is voor de bedrijven, voor de export en
uiteindelijk de winsten. Want dat is altijd het sluitstuk en de hoofdzaak, het
feit dat er winst gemaakt moet worden. Als de veiligheid van het voedsel dan in
de weg staat wordt er snel weggekeken. Immers wij kunnen toch niet checken wat
er achter de schermen allemaal wordt afgeknoeid. Wij mogen betalen en het
verontreinigde voedsel eten tot de dood er op volgt. Zo ernstig is het
namelijk.
Als een minkukel als Van Vollenhoven
al gaat zeggen dat hij geen vertrouwen meer heeft in de veiligheid van het
voedsel, moet het er wel heel slecht voorstaan. Hij is immers onderdeel van het
systeem en dus de heersende klasse. Dit soort figuren trekt niet zo snel aan de
bel, omdat het hun vriendjes in de buidel treft. Doen ze wel de mond open,
kunnen we er gerust vanuit gaan dat het goed mis is. Dat geldt overigens niet
alleen voor wat er in het voedsel zit, maar ook hoe het wordt geproduceerd. Is
er nog iemand die gelooft in labels als: scharreleieren, vrij uitloopeieren, of
de mooiste van allemaal, blije kip eieren? Voor vlees geldt hetzelfde. Een
label is snel geprint en een stempel is snel gezet. Maar wie controleert of dit
allemaal wel klopt? En wie gaat na of biologisch wel echt biologisch is?
Precies, dezelfde figuren die wegkijken als er weer eens iets in het voedsel
zit wat er niet thuishoort. Verder bewijsvoering is eigenlijk niet nodig. In
België gaat men nog verder, daar is het schandaal de hele zomer verzwegen.
Zogenaamd in het belang van het onderzoek.
Er is niets in de westerse wereld waar
zo veel oplichterij aan te pas komt als aan de productie van voedsel. Maar
moeten we daar verwondert over zijn? Nee, natuurlijk niet. Zo lang ons voedsel
in handen is van het kapitalisme en het alleen maar gaat over winst en niet
over de mensen, zal de situatie alleen maar erger worden. Dan zullen het aantal
enge en vreemde ziektes blijven toenemen, immers de stille getuigen van deze
knoeierij bevolken de begraafplaatsen en kunnen weinig bewijs meer leveren. En,
het volgende schandaal loert al weer om de hoek. Dan zien we weer hysterisch
gekrijs in de media en gejammer over de miljoenenschades voor de producenten en
supermarkten. Als dan de wind weer is gaan liggen, gaat alles weer gewoon door
als voorheen. Het winstmotief blijft, dus waarom zou er ook iets veranderen.
Intussen mogen wij ons platgezegd blijven dood vreten.
Een groot deel van de
verantwoordelijkheid voor dit alles ligt bij de Europese Unie. Het beleid van
deze misdadigers werkt de boven beschreven toestanden in de hand. Er moet
steeds meer en sneller geproduceerd worden, en dan is er nog het idiote gesleep
met voedsel van het ene land naar het andere land. De gevaren komen dus van
alle kanten. Om toch nog aan hun winsten te komen zullen de producenten alles
doen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dat de post veiligheid dan als eerste
geschrapt word staat zonder meer vast. Als er dan ook nog niemand werkelijk controleert
maakt de gelegenheid de dief.
Zolang het kapitalisme hier de dienst
uitmaakt zullen dit soort schandalen zich blijven herhalen. We zeiden het al;
het gaat allemaal om de winst. Daar zijn zowel wij als de dieren het
slachtoffer van. Nu zullen er stemmen opgaan die zeggen dat we dan allemaal
maar vegetariër moeten worden of zelfs veganist. Dat kan natuurlijk, maar het
zal weinig verschil maken. Ook de producten die je dan eet worden voor de winst
geproduceerd, dus kan ook in die sector geknoei en oplichterij niet worden
uitgesloten. Ons eigen voedsel allemaal zelf produceren zal moeilijk gaan. Er
zit dus maar een ding op; het kapitalisme afschaffen en de productie zelf controleren.
Niet af en toe, of met een steekproef, maar overal en altijd. Tot dat moment is
aangebroken, kunnen we alleen maar zeggen; smakelijk eten!