donderdag 12 januari 2017

DE NADAGEN VAN EEN MISLUKKELING

Nog maar enkele weken tot 20 januari, de dag dat Donald Trump officieel President van Amerika gaat worden. Nog steeds is het niet duidelijk of we daar blij mee moeten zijn of niet. Daarvoor is nog te veel onzeker. Wat wel zeker is, is dat we blij moeten zijn met het einde van het tijdperk Obama. Nog blijer moeten we zijn met het feit dat er geen tijdperk Hillary Clinton aanbreekt. Dat zou de wereld pas echt in een ramp hebben gestort. Maar laten we nu kijken naar de man die, als de eerste zwarte president in de geschiedenis van het land, beweerde dat als kon en dat alles mogelijk was. We kennen allemaal nog zijn kreet: “Yes, we can”. Helaas voor zijn aanhangers, en dat waren er niet weinig, werd dat al snel: “Sorry, we can’t.” Woorden die aangeven dat het hele presidentschap van Obama een totale mislukking is geweest. Het zoveelste Amerikaanse sprookje dat eindigde in een nachtmerrie, niet alleen voor de Amerikanen, maar voor de hele wereld.

Ondanks dat de sporen van zijn mislukt beleid overal zichtbaar zijn, is hij er wel in geslaagd om de vele fouten en verkeerde keuzes zo goed als mogelijk toe te dekken. Dat doet hij vooral met grote woorden die over het algemeen nooit werden gevolgd door daden. Door zijn toedoen is het aanzien van Amerika nog meer afgenomen dan eerder al het geval was. Hij zou een einde maken aan oorlogen en conflicten, maar in plaats hiervan heeft hij alleen meer etterende wonden achter gelaten. Ook aan zijn handen kleeft het bloed van miljoenen. Niets anders dus dan bij zijn voorgangers. Maar zijn beleid van gas geven en remmen is erger, omdat juist de onzekerheid en de halve maatregelen meer conflicten en problemen uitlokken. Over oplossingen hoeven we al helemaal niet te praten. Obama heeft gewoon niets opgelost. Niet in Amerika, niet in het Midden Oosten, niet in Europa en ook niet in de rest van de wereld. Dat is al erg genoeg, maar door te gaan voor schijnoplossingen en ondoordachte dreigementen heeft hij alles alleen maar erger gemaakt. Zelfs Amerika’s grootste bondgenoot, Israel, heeft hij op alle mogelijk manier geschoffeerd. Er zijn weinig voormalige presidenten die dat voor elkaar hebben gekregen.

Misschien is nog wel zijn grootste misdaad de verslechtering die hij heeft aangebracht in de relatie met Rusland. Met zijn trouwe partners, de criminelen Nuland en Biden, en gesteund door lakeien als Merkel, dacht hij de hele Oekraïne zonder moeite te kunnen overnemen. Het liep anders want grote delen van het land hebben meer vertrouwen in Rusland dan in Washington. Dus stemde De Krim voor aansluiting bij Rusland en kwamen de oostelijke republieken in opstand. Door toedoen van Washington brak er een oorlog uit in Midden Europa. Het is dat Rusland op gepaste wijze en met overleg reageerde, anders had de Derde Wereld Oorlog nu al een feit kunnen zijn. Het resultaat van Obama’s beleid is nu duidelijk te zien. Een verdeeld land met in Kiev de fascisten aan de macht. Wat een schande voor een president die beweerd te staan voor democratie en mensenrechten wereldwijd.

Natuurlijk ging dit conflict niet alleen over de Oekraïne, het was een poging om Europa te verzwakken en Rusland te provoceren. Om dit proces te versterken liet hij Turkije duizenden vluchtelingen naar Europa sturen. Europa moest nog trouwer aan Amerika worden dan nu al het geval is. Iemand met een beetje verstand en gevoel voor geschiedenis zou al lang hebben ingezien dat dit alles een heilloos streven is. Maar niet Obama. Hij leert niet van zijn fouten, maar vindt iedere dag nieuwe uit. Dat maakt het een verademing dat hij nu binnen enkele weken zal verdwijnen. Het kan eigenlijk niet snel genoeg gaan.

Ook loyaliteit behoort niet tot de gaven die Obama rijk is. Zelfs zijn meest naaste collega’s moeten het ontgelden als de zaak niet uitpakt zoals hij had verwacht. Na de verkiezingen, die door Trump, werden gewonnen, zei hij dat de Democraten zeker gewonnen zouden hebben als hij de kandidaat was geweest. Dat was een vernietigende klap voor Clinton, die hij eerder zonder twijfel had gesteund. Ze werd zonder mededogen de grond in gestampt door Obama, zonder zelfs een spoor van medelijden. Dat haar nederlaag deels aan zijn eigen beleid te wijten is, kwam natuurlijk totaal niet bij hem op. Een wereldvreemde blijft een wereldvreemde, ook al is hij 8 jaar president van het machtigste land op aarde geweest.

Sinds de verkiezingen is Obama alleen nog maar bezig geweest met rotzooi trappen en schade aanrichten. Of het nu gaat om Syrië of Israel, het binnenlandse beleid of de overdacht, steeds opnieuw heeft Obama getoond dat hij alleen in staat is tot speeltuinpolitiek. Natuurlijk waren zijn grootste aanvallen op Rusland gericht. We schreven al eerder over het uitwijzen van Russische diplomaten. Maar daar bleef het niet bij. Obama heeft Rusland steeds beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de cyberaanvallen tijdens de campagne, die Clinton de das zouden hebben omgedaan. Het gaat dan niet om de beruchte e-mailaffaire maar het hacken van de Democratische Partij servers waardoor veel vuile was over Clinton naar buiten is gekomen. Obama gaf de CIA opdracht om de situatie te onderzoeken, maar maakte al meteen duidelijk dat hij alleen Rusland als schuldige zou accepteren.

Afgelopen week kwam het rapport, als je het tenminste een rapport kunt noemen, van de CIA naar buiten, en inderdaad blijven de zogenaamde speurneuzen beweren dat Rusland de aanvallen door hackers heeft uitgevoerd. Er was alleen een klein probleem; de bewijzen ontbraken. Men beweerde niet alles te kunnen publiceren, maar dat hebben eerder gehoord. Als er geen bewijzen zijn dekt men zich in met beweringen over de nationale veiligheid. Omdat er geen bewijzen zijn kon het rapport alleen maar zeggen dat er pogingen waren geweest tot inmenging, niet alleen via hacks, maar ook via de Russische media. Dat dit twee geheel verschillende zaken zijn werd totaal genegeerd. Het was logisch dat de Russische media schreven liever Trump in het Witte Huis te zien dan Clinton. Clinton was immers de kandidaat van de oorlogshitsers. Een mening geven is nog geen inmenging.

Als dat wel zo is kunnen we nog wel een paar andere voorbeelden noemen. Obama zelf bedreigde de Britten met tegenmaatregelen als ze voor de Brexit zouden stemmen. Zijn “advies” werd genegeerd. Ook de Kiev fascisten probeerde het Nederlandse referendum over het associatieverdrag te beïnvloeden. Er kwamen emotionele geluiden uit Kiev om het Nederlandse volk onder druk te zetten. Ook deze chantage werkte niet. Dan is er nog het feit dat praktisch alle Europese leiders zich uitspraken voor Clinton tijdens de verkiezingen en Trump een “clown” en een “gevaarlijke gek” noemden. Dat zijn ze intussen natuurlijk vergeten, maar ook dat was inmenging als we de criteria van het CIA rapport gebruiken. We zien zelfs dat men dreigementen niet schuwde. De figuren die nu het hardst “inmenging” roepen hebben dus een enorme laag boter op het hoofd.

Als we even serieus naar het onderzoek kijken zien we meteen dat het een nepzaak was. Iedere onderzoeker weet dat je een onderzoek begint op de plaats van het delict. In dit geval dus de Democratische computer servers. Daar immers waren de hackers binnen gekomen, en zullen ze zeker sporen hebben achter gelaten. Maar tijdens het onderzoek heeft de CIA nooit een aanvraag gedaan om de servers te onderzoeken. De Democratische Partij heeft het ook niet aangeboden of voorgesteld. Men was niet geïnteresseerd in de echte hackers, maar zocht alleen maar stokken om Rusland mee te slaan.

Wikileaks, dat veel van de gelekte documenten naar buiten heeft gebracht, heeft steeds gezegd dat de bron niet Russisch was maar veel dichter bij huis lag. Er wordt al een tijd gefluisterd dat het uit de Democratische Partij zelf kwam. De organisatie zegt ook dat de documenten via een individu kwamen, niet via een staat. Daarom ook moet de bron beschermd worden. Ook de baas van McAfee, de grootste virusbestrijder ter wereld, heeft gezegd dat het niet om een Russische operatie ging. Toch blijven de beweringen en de leugens door gaan. Het is waarschijnlijk de grootste “fake news’ operatie in de recente geschiedenis. Moskou trekt zich weinig van al de beweringen aan en heeft steeds gezegd niets met de cyberaanvallen te maken te hebben.


Dat is natuurlijk niet genoeg voor Obama die zijn laatste weken gebruikt om te laten zien dat hij toch wel wat spierballen heeft, hoe klein ze dan ook mogen zijn. Lang zal het allemaal niet meer duren. De eerste verhuiswagens zijn al voor het Witte Huis gezien. Over een paar dagen is de periode Obama ten einde. We zullen dan getuige zijn van het verdwijnen van een mislukkeling. Voor de wereld, maar ook voor de Amerikanen, kan dit moment niet snel genoeg komen. Dan kan Obama de weg van zijn voorgangers gaan, en rijk worden door het houden van speeches bij dure eetclubs. Hij is immers goed met grote woorden. Schade kan hij dan niet meer aanrichten, en daar mogen we allemaal dankbaar voor zijn.