donderdag 1 december 2016

KOUDE OORLOG IN HET EUROPEES PARLEMENT



De Europese Unie en het Europees Parlement zien zichzelf graag als kampioenen van de democratie. We weten dat dit alleen maar façade is, want echte democratie, waarbij het volk regeert, is in Europa nergens te vinden. Toch is het mooi als de EU parlementariërs soms even laten zien hoe democratisch ze werkelijk zijn. Zo’n staaltje was er vorige week, toen het EU parlement een resolutie over de Russische media aan nam. Een nieuw bewijs dat de vrijheid van meninguiting niet voor iedereen geldt.

Het ging bij deze zaak ook niet om zo maar een resolutie. Het stuk, dat van Poolse oorsprong is, beweert dat de Russische media propaganda bedrijven die gelijk staat aan de propaganda van islamitische terreurorganisaties als de ISIS. Hierbij worden voornamelijk genoemd het TV station Russia Today en het Sputnik nieuwsagentschap. Beiden zouden proberen om de westerse bevolking te beïnvloeden. Het EU parlement wil nu dat het westen zelf propaganda gaat bedrijven om de Russische mediaorganisaties tegen te werken. Als of het westen geen propaganda bedrijft. Alsof we niet al jaren een campagne hebben gezien waarbij zowel westerse regeringen als ook de media er alles aan doen om Rusland zwart te maken. Om van het demoniseren van President Poetin nog maar te zwijgen. Als of de NOS na de dood van Fidel Castro niet de  Cubaanse renegaten in Miami aan het woord liet, in plaats van met de mensen in Cuba zelf te spreken.

We weten allemaal dat ieder land op een of andere manier propaganda maakt. Dat is normaal en ook geen probleem. Een probleem wordt het pas als bepaalde krachten gaan proberen om niet wel gezinde nieuwsuitzendingen te stoppen, te verbieden of te bemoeilijken. Als er beschuldigingen en verdachtmakingen worden geuit waarvoor nooit bewijzen zijn. Blijkbaar is men in het Europees Parlement zo bang voor de Russische media dat men een resolutie als deze nodig acht. Wel moeten we er bij vermelden dat veel parlementsleden de hele zaak belachelijk vonden en weigerden te stemmen. Zeker is het zo dat het hierbij om een stuk ging van vooral Poolse leden. Maar dat betekend niet dat we geen betekenis aan deze resolutie moeten geven. Het is wel degelijk een nieuw teken dat delen van de westerse heersende klasse een confrontatie met Rusland willen.

Een interessante vraag is wat het nu precies is waar het westen zo bang voor is als het om de Russische media gaat. Als we de genoemde media bedrijven volgen zien we dat er heel veel informatie voorbij komt die je in de westerse media niet ziet. Het beleid van de Russische regering komt natuurlijk aan de orde, en verder ook alles wat de Russische belangen betreft. Maar er is meer. We zien ook veel rapporten van dingen die in het westen gebeuren, maar waarover in de westerse media wordt gezwegen. Terwijl vorig jaar de Duitse media de duizenden vluchtelingen verwelkomden, lieten de Russische media zien dat er in Duitsland ook veel tegenstand was tegen de open deur van Merkel. Dat zag je in de westerse media pas veel later. Verder zie je nu ook weer het verschil als het gaat om de veldslagen in Mosul en Aleppo. De westerse media rapporteren alleen over doden en gewonden in Aleppo, omdat dat daar het Syrische leger en het Russische leger in actie zijn. Natuurlijk worden daar dan weer de nodige beschuldigingen aan verbonden over beschoten ziekenhuizen en scholen.

In Mosul zijn het de Amerikanen en het Iraakse leger die aanvallen. Hierover hoor je alleen af en toe wat nieuws over overwinningen. Over slachtoffers en schade zwijgt men. Er is zelfs een informatie black-out die er voor zorgt dat niemand weet wat er in Mosul gebeurd. Iedereen met een beetje militaire kennis weet dat je een stad niet kunt bevrijden zonder slachtoffers onder de burgerbevolking. Maar volgens de Amerikanen is Mosul op dat gebied een uitzondering. Over propaganda gesproken.

De Russische media bediscussiëren ook al een paar jaar de mogelijkheid van een Derde Wereld Oorlog door het steeds verder opdringende westen. In het westen zelf hoor je dat alleen onder actievoerders en kleine nieuwsgroepen. De mainstream media negeren dit alles. Ook de gevaarlijke kanten van de Amerikaanse presidentskandidaat Clinton kwamen bijna nergens aan de orde. Veel zaken worden expres uit het nieuws gehouden. Het is dan natuurlijk lastig als mensen in het westen dit soort dingen wel horen en lezen bij Russia Today en Sputnik.

Er is een lange traditie van het onderdrukken van nieuws uit landen waar men een probleem mee heeft. Radio-uitzendingen werden in het verleden door stoorzenders geblokkeerd, of de zogenaamde “Mexicaanse Hond” jankte er door heen. De Nazi’s van Hitler gingen in dit alles nog het verst. Er werd een radiotoestel ontworpen dat alleen Duitse radiostations kon ontvangen. Er zat geen Korte Golf op, dus was ontvangst van de BBC of Radio Moskou onmogelijk. Deze toestellen waren eenvoudig en dus goedkoop. Duitsers die toch via andere toestellen naar zogenaamde “vijandelijke zenders” luisterden riskeerden de doodstraf. Dat stond netjes op een briefje dat op de meer standaard radiotoestellen was aangebracht door de producent.

Het is duidelijk dat de geest van het Derde Rijk, als het gaat om propaganda, binnen het Europees Parlement nog steeds aanwezig is. Of er ook daadwerkelijk iets met de resolutie gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Moskou heeft gezegd dat er maatregelen zullen volgen als Russische journalisten of mediaorganisatie in het westen worden ingeperkt. Op dit moment zijn er geen beperkingen, maar als dit soort Koude Oorlog initiatieven worden doorgezet zal de Russische regering een passen antwoord vinden. Nu er een andere Amerikaanse leiding komt kan het zijn dat ook de sfeer wat zal veranderen. Daar zij de oorlogshitsers in landen zoals Polen ook bang voor en vandaar dat ze alvast in de aanval gaan.

Rusland heeft duidelijk gemaakt dat het geen vreemde praktijken zal accepteren, en terecht. Mensen in het westen die de Russische media willen volgen, moeten dat zonder belemmeringen kunnen doen. Dat de Russische media op dit gebied meer succesvol zijn dan de media in het westen kan reden geven tot westerse jaloersheid. Maar als dat tot belemmeringen of censuur gaat leiden, geeft het opnieuw aan hoe diep het westen intussen is gezonken. En die beweringen dat regeringen in het westen de kampioenen van de democratie en de vrijheid van meningsuiting zijn….. Ach, dat is waarschijnlijk gewoon propaganda.