donderdag 4 februari 2016

MET GESLOTEN OGEN TEN STRIJDEMisschien hebben velen het niet in de gaten, maar Nederland is opnieuw in oorlog. Het is niet de eerste keer en zal zeker ook niet de laatste zijn, als de huidige machthebbers vasthouden aan hun beleid. Vorige week besloot het kabinet dat Nederlandse F-16’s nu ook doelen in Syrië gaan aanvallen. Het gaat dan vooral om doelen van de ISIS, tenminste dat wordt beweerd. Een zelfde soort aanvallen loopt ook al een poosje in Irak. Toch is dit niet hetzelfde. De Nederlandse F-16’s zijn namelijk niet welkom in Syrië, terwijl dat wel in Irak het geval is. De Iraakse regering stemt met de aanvallen in, maar de regering van Syrië doet dat niet en dat maakt de aanvallen illegaal. Sterker nog ze kunnen worden gezien als een oorlogsdaad.

Onder de internationale wetten is het alleen toegestaan om dergelijke operaties uit te voeren als het betrokken land instemt of als er een VN mandaat is. Dat is op dit moment niet het geval, dus is de Nederlandse operatie, net als de Amerikaanse en de Britse, illegaal. De westerse regeringen proberen hier onder uit te komen door te beweren dat de ISIS een bedreiging voor het westen vormt. Dit zou de aanvallen legitimeren. Dit zijn echter leugens. Het westen breekt de internationale regels en maakt alleen gebruik van de internationale wetten als het hen uitkomt. Dat is al een aantal keren gebeurd en daardoor kunnen we er eigenlijk wel van uit gaan dat de internationale wetten niet meer bestaan.

De hele zaak kent geen enkele logica. Niet alleen zijn de aanvallen illegaal, ook is het zo dat de Nederlandse missie in het Midden Oosten bijna voorbij is. In juli van dit jaar worden de F-16’s teruggetrokken en door Belgische toestellen vervangen. De Nederlandse regering is eerder niet aan de aanvallen op Syrië begonnen omdat de PvdA tegen was. Vorige week draaide de sociaal democraten om als een blad aan een boom. De rat van buitenlandse zaken, Koenders, kwam het met veel trots vertellen. Als een kwispelende hond verscheen hij voor de camera’s. Hoe kon dit alles gebeuren en waarom worden er nu nog zoveel risico’s genomen terwijl de missie bijna voorbij is? De kans is namelijk groot dat Nederland nog meer dan voorheen doelwit van ISIS aanslagen zal worden.

Het antwoord op de vraag laat niet lang op zicht wachten; Den Haag gaat in de aanval omdat de Amerikanen het willen. Eigenlijk moeten we zeggen omdat de Amerikanen het bevelen. Niet dat er nu honderden Nederlandse bommen op de ISIS zullen neerdalen. Ook de Britten besloten met veel krijgsvertoon om in de aanval te gaan. Maar sinds de beslissing is genomen zijn er maar een handvol werkelijke aanvallen geweest. De Nederlandse bijdrage zal niet anders zijn. Het is dus allemaal een symbolische onderneming om de oorlogshitsers in Washington ter wille te zijn. Het is opnieuw een kwestie van knielen voor Uncle Sam. Dat hierdoor de levens van veel Europeanen in gevaar komen interesseert de Amerikanen natuurlijk geen barst. Het is zelfs zo dat aanslagen in Europa, de Europese volkeren nog meer zouden verzwakken, wat opnieuw Washington in de kaart speelt. Voor de Yanken is het dus een win-win situatie.

Het plan is lang een heet hangijzer in politiek Den Haag geweest. Rutte en de VVD stonden al maanden in de startblokken om de Amerikaanse eis in te wilgen en met de aanvallen te beginnen. Maar, zoals gezegd, de PvdA lag dwars. Samsom wilde alleen bombarderen al er kans was op een vredesregeling. Plotseling is dit blijkbaar niet meer belangrijk. Immers de onderhandelingen in Geneve kunnen met de beste wil van de wereld niet als vredesregeling worden beschreven. Dan komen we vanzelf aan de vraag waarom de sociaal democraten nu plotseling wel overstag zijn. Het antwoord hier op zou wel eens met chantage te maken kunnen hebben. We praten dan over twee terreinen. Ten eerste zijn de sociaal democraten als de dood voor verkiezingen. Er zijn bijna geen PvdA kiezers meer te vinden, en dat geeft Rutte natuurlijk een stevige stok om mee te slaan.

Maar het zou ook nog wel eens veel verder kunnen gaan. De Amerikanen maken veelvuldig gebruik van chantage om hun buitenlands beleid aan de zogenaamde “bondgenoten” op te leggen. Hierbij wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de geheime diensten. Een bevestiging van dit alles vinden we in de woorden van Professor Werner Weidenveld. Hij coördineerde 12 jaar lang de relaties tussen Duitsland en Amerika.

Weidenveld zegt hier het volgende over:  “Als er sprake was van een meningsverschil tussen Duitsland en Amerika, en het om een serieuze zaak ging, legde de Amerikanen geheime informatie van de veiligheidsdiensten op tafel, dat Duitsland in een slecht daglicht plaatste. Er werd dan bij gezegd: je werkt mee of we publiceren. Dat zal je einde betekenen.” Zo eenvoudig is het dus. De kans bestaat dat de PvdA leiding een zelfde boodschap heeft gekregen. Iedere partij en iedere partijleiding heeft zaken die men liever onder de tafel wil houden. Precies daar wordt gebruik van gemaakt. Ver gezocht? Waarschijnlijk niet, want een dag na de Nederlandse beslissing spraken de Amerikanen al hun genoegdoening uit. Dat geeft aan hoeveel belang Washington aan de Nederlandse deelname hechtte.

Interessant zou zijn om te weten waar de PvdA leiding mee gechanteerd is. Daar zullen we niet snel en misschien wel nooit achter komen. Maar dat er smerige zaakjes in Hen Haag lopen is zeker. Immers het onderzoek naar het lek uit de Commissie Stiekem heeft nog steeds niets gevonden. Vreemd, omdat er eigenlijk maar een paar kandidaten zijn voor het naar buiten brengen van gegevens over AIVD/NSA telefoonaftapping in Nederland. Eerder al waren er geruchten dat Samsom als verdachte werd aangemerkt. Nu kan men plotseling niets meer vinden, terwijl men weet wie er in die tijd met journalisten van het NRC gebeld hebben. Maar dat lijstje blijft geheim. Wat kun je ook anders verwachten. Heeft de PvdA misschien daarom plotseling een andere mening over de bommen op Syrië? Moet Samsom de schande worden bespaard van een aanklacht van ambtsmisdrijf? Het blijft gissen, maar het is allemaal wel heel toevallig.

Nu we het toch over schandaaltjes hebben; ook de Teevendeal is nog steeds onderwerp van gesprek. Men is er immers achtergekomen dat het bekende ontbrekende bonnetje op een zeker moment bijna was hersteld door computerdeskundigen. Toen dit werk zo goed als compleet was kregen deze deskundigen de order om er mee op te houden en de herstelprocedure te staken. Wie die order gaf is nog steeds niet duidelijk. Maar de kans dat het een VVD’er is geweest is meer dan aannemelijk. Kortom; als de Amerikanen Nederland willen chanteren om zo een nieuwe oorlog af te dwingen is er aan onderwerpen geen gebrek. Eigenlijk is het allemaal kinderlijk eenvoudig. Mocht er iemand zijn die over deze gang van zaken wil klagen en zich inzetten voor de mogelijk slachtoffers van dit onzalige beleid, is het niet aan te bevelen om dat in Den Haag te doen. Dat is water naar de zee dragen. De klachtenbrief en de compensatieclaim kunnen beter richting Washington worden verstuurd, met als ontvangstadres een groot Wit Huis. Wie daar zetelt, mag iedereen zelf invullen.