donderdag 21 januari 2016

MH17; DE ONDERSTE STEEN NOG STEEDS NIET BOVENHet is intussen meer dan ander half jaar geleden dat de MH17 neerstortte in de vrije republieken van Novorossia. Ondanks deze toch lange tijd is het nog steeds niet duidelijk wat er precies met het vliegtuig en de 298 slachtoffers is gebeurd. Dit betekend dat onze eerdere voorspellingen, dat de waarheid waarschijnlijk nooit aan het licht zal komen, nu aan het uitkomen zijn. We schreven toen al dat er te veel westerse belangen op het spel staan. Het liefst zouden de westerse regeringen de zaak gewoon vergeten. Maar dat lukt nog niet, omdat ook de nabestaanden er nog zijn die informatie eisen. Informatie die ze nog steeds niet hebben gekregen.

In de afgelopen week werd duidelijk dat de nabestaanden hun geduld aan het verliezen zijn. Ze hebben het helemaal gehad met het onderzoek en ook met de Nederlandse regering. Ze eisen nu dat de regering de radarbeelden van Amerika, Rusland en de Oekraïne gaat opeisen. Beelden die nog steeds geheim gehouden worden. De brief met de eis is intussen bij de regering, en eerder al schreef een van de nabestaanden een brief aan de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Kerry. Op beiden brieven is nog geen antwoord gekomen. Een van de briefschrijvers zei dat ze zich nog goed kon herinneren dat Rutte op de avond van de ramp had gezegd dat de onderste steen boven zou komen. Dat was zijn persoonlijke belofte. Nu, 18 maanden later, heeft ze de eerste steen nog niet eens gezien.

Het schijnt dat de Nederlandse regering ook maar nauwelijks contact met de nabestaanden onderhoudt. De herdenkingen zijn voorbij en de mediamogelijkheden dus uitgeput. Met als resultaat dat de regering gewoon naar de orde van de dag overgaat en de ramp en haar nasleep op de sudderbrander heeft gezet. Men hoopt dat door het verstrijken van de tijd de hele zaak op een zeker moment wel weg zal gaan. Dat dit de tactiek zou zijn stond al heel vroeg vast. Maar daar schieten de nabestaanden natuurlijk niets mee op. Zij richten al hun hoop nu op de radarbeelden die toch moeten tonen wat er op die dag precies met de MH17 is gebeurd, en of er ook andere vliegtuigen in de buurt waren.

Maar hoe zit het nu precies met die radarbeelden? Rusland zegt dat al het mogelijke materiaal dat Moskou heeft aan het onderzoek is aangeboden. Alleen had het onderzoeksteam hier weinig interesse in. Een aantal malen heeft Rusland zelf rapporten gepubliceerd over de zaak waarin is aangetoond dat de Buk raket, die het toestel waarschijnlijk heeft getroffen, uit gebied kwam dat in handen was van de Kiev fascisten. Daar wil het westen niets van horen, want het onderzoek is niet gestart om de waarheid boven tafel te halen, maar om de Oekraïne te ontlasten. Als immers zou blijken dat het de Kiev troepen waren die de raket afvuurden is Amerika en het hele westen medeverantwoordelijk. Zij hebben immers de fascisten in Kiev in het zadel geholpen en de oorlog aangedreven.

Maar terug naar de radarbeelden. De Oekraïne beweert geen beelden te hebben omdat de radar uitstond. Dat kan alleen maar een nieuwe leugen van Kiev zijn, omdat het een drukke tijd was en ook nog een oorlogssituatie, om juiste deze twee redenen zou de radar nooit uit staan. De Amerikanen beweren de beelden wel te hebben, en zij beweren ook dat de milities de raket afschoten. Maar de beelden worden niet vrijgegeven omdat men niet wil dat anderen weten hoe men er aan is gekomen. Dat is natuurlijk pure onzin. Iedereen weet dat de Amerikanen alles in de gaten houden, en intussen is het ook geen geheim meer hoe ze dat doen. De waren reden kan dus alleen maar zijn dat er dingen op de beelden te zien zijn die men niet wil of mag zien. Kortom; waarschijnlijk tonen zij de ware toedracht en is die niet acceptabel voor Washington. Washington eist nu dat wij hen op hun woord geloven. Dat is sterk van een regering die al jarenlang over van alles en nog heeft gelogen.

De nabestaanden eisen nu dat Rutte naar de Amerikanen gaat en vrijgave eist. Een moedige, maar ook naïeve eis, want dat gaat Rutte niet doen. Hij zal altijd kiezen voor de belangen van de Amerikanen en die boven de Nederlandse belangen plaatsen. Het enige wat we op dit gebied zien is dat de rat Koenders van Buitenlandse Zaken nog steeds jammert dat er geen VN tribunaal over de zaak is gekomen. Een tribunaal dat hij wilde gebruiken om zonder bewijzen Rusland schuldig te verklaren. Rusland stak hier terecht een stokje voor en Koenders kon met de staart tussen de benen vertrekken. Dit heerschap gaat echt niet in Washington om beelden vragen die zijn vriendjes in Kiev zouden belasten. Op dit gebied is er dus geen enkele hoop voor de nabestaanden. Ze kunnen alleen maar toekijken hoe de tijd verstrijkt en er niets gebeurd.

Even was er hoop toen er mysterieuze beelden met Oekraïense en Russische teksten opdoken. Maar dit bleken oude beelden te zijn die het onderzoeksteam al eerder had gezien. Opnieuw werd dus de hoop de bodem ingeslagen. Zulke momenten zullen er zeker nog meer komen. We schreven het al eerder; de kans is groot dat na het verstrijken van veel tijd wordt geconcludeerd dat het onmogelijk is om 100% vast te stellen wat er precies is gebeurd. Als dit eenmaal een feit is kan er van vervolging ook geen sprake meer zijn. Dan verdwijnt het hele dossier naar het archief, waar het een dikke laag stof mag opbouwen. Als dit gebeurd zal de woede en de teleurstelling van de nabestaanden groot zijn. Maar dit zal Washington, Kiev en eigenlijk ook Den Haag weinig kunnen schelen. Als zij maar van de zaak af zijn is het allemaal prima in orde.

Zijn er toch nog mogelijkheden? Misschien een paar. Het westen begint steeds meer genoeg van de problemen en de corruptie in Kiev te krijgen. Pogingen van de Amerikanen om de oorlog weer op te starten zijn mislukt en er wordt hier en daar gezegd dat Amerika op zoek is naar een uitweg. Als dat klopt, en dat lijkt er steeds meer op na de gesprekken tussen Rusland en Amerika in Kaliningrad afgelopen weekend, konden de dagen van de Kiev junta wel eens geteld zijn. Dan is de kans groter dat er toch nog informatie naar buiten komt. Misschien zal dat zelfs met opzet worden vrijgegeven om de junta uit de weg te ruimen.

Verder is de kans ook groot dat Rusland nog meer informatie heeft, waar mee bewezen kan worden dat de Oekraïne verantwoordelijk is. Deze informatie zal achter de hand worden gehouden voor het geval de Amerikaanse leugens te groot worden. Ook in het verleden heeft Moskou vaak informatie achter de hand gehouden als een soort wisselgeld om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Dat kan nu weer het geval zijn. Zoals we al zeiden; de MH17 geschiedenis is onderdeel van de machtspolitiek van dit moment. Dan is het altijd moeilijk om de juiste informatie te pakken te krijgen. Helaas voor de nabestaanden is de kans groot dat ze nog een poos moeten wachten. Niet plezierig, maar in het huidige klimaat onvermijdelijk.