donderdag 6 augustus 2015

TURKSE AKP STAAT VERKLAARD OORLOG AAN PKKIn de laatste weken is de Turkse AKP regering begonnen met luchtaanvallen op de stellingen van de PKK in Zuid Kurdistan (Noord Irak). Het is de eerste keer in een aantal jaren dat er weer op de Kurdische stellingen wordt geschoten. Bij de bombardementen zijn tot nu toe een klein aantal Guerrillastrijders om het leven gekomen. Er zijn wel veel meer slachtoffers onder de burgerbevolking. Zo werd een dorp vlak bij het PKK Hoofdkwartier in Kandil door de Turkse luchtmacht platgebombardeerd. De nieuwe oorlog begon nadat een terrorist, waarschijnlijk van de IS, zichzelf had opgeblazen tijdens een bijeenkomst van Jonge Socialisten in Suruc, niet ver van de grens met Syrië. Hierbij vielen 32 doden en vele gewonden. Omdat de Turkse staat de IS al jaren steunt en bewapend en dus medeverantwoordelijk is voor de aanslag, liquideerde de PKK kort daarna twee Turkse politieagenten. Later was er ook nog een bomaanslag in Amed waarbij tenminste 1 militair omkwam. Sinds het begin van de luchtaanvallen zijn ook de aanvallen van de Guerrilla toegenomen. Een logische reactie op de oorlogsverklaring van Erdogan.

De Turkse staat gebruikte kort na Suruc de verschillende aanslagen als excuus om een offensief te beginnen tegen zowel de IS als ook de PKK. Tenminste zo luidt de officiële lezing. In feite wordt er maar beperkt opgetreden tegen de IS terwijl de hoofdaanval tegen de PKK is gericht. Immers de AKP en de IS zijn nog steeds broeders en de aanvallen over en weer zijn maar show. Turkije staat nu wel toe dat een Turkse luchtmachtbasis wordt gebruikt door de Amerikanen voor de aanvallen op de IS. Dit groene licht was nodig om van de Amerikanen gedaan te krijgen dat Turkije de PKK weer mocht aanvallen. Overigens worden deze aanvallen in veel Europese landen maar met lede ogen aangezien. Immers de Koerden zijn de enigen die echt tegen de IS vechten en ook succes hebben. De Europeanen willen eigenlijk niet dat deze situatie in het gedrang komt. Zoals gewoonlijk trekken de Amerikanen zich hier niets van aan. Hun gebruikelijke doel is alleen maar om meer oorlogen en conflicten aan te stoken. Ook de NAVO heeft zijn steun uitgesproken voor de Turkse regering. Omdat de Amerikanen de NAVO controleren is dit geen verrassing.

Naast de luchtaanvallen op Kandil en andere PKK gebieden zijn er ook in heel Turkije arrestaties uitgevoerd. Men beweerd dat het hierbij om IS en PKK aanhangers gaat, maar ook dat is een leugen. Het zijn meest Koerden en linkse Turken die worden opgepakt. Overigens waren de militaire operaties al een aantal weken aan de gang, en namen de provocaties toe. Men zocht een aanleiding voor een volledige aanval en die werd geleverd door de aanslag in Suruc. De IS heeft de dictator Erdogan dus weer in de kaart gespeeld. Zo als gebruikelijk zul je hier in de westerse media weer niets over terug vinden.

De achterliggende reden voor het nieuwe AKP offensief is de verkiezingsuitslag van bijna 2 maanden geleden, toen de AKP haar meerderheid verloor en de pro-Kurdische HDP over de 10% kiesdrempel heen kwam. Dit blokkeerde het plan van Erdogan om een officiële presidentiële dictatuur te vestigen. Hij probeert het nu op deze manier opnieuw. In een coalitie was hij nooit geïnteresseerd. Immers een dictator wenst niemand naast zich. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. De groene fascisten van de AKP zijn hetzelfde als de kemalisten van vroeger. De kleur mag verschillend zijn, maar het karakter is niet veranderd. Ze gebruiken dezelfde tactieken en uitvluchten. Erdogan wilde nooit een vredesproces om de Kurdische kwestie op te lossen, hij wilde alleen maar tijdwinst boeken om verkiezingen te winnen en intussen de PKK van binnenuit te vernietigen. Dit laatste is hem niet gelukt, zoals het ook eerder de kemalisten, met als drijvende kracht het leger, niet lukte.

De PKK zegt nu dat het staakt-het-vuren van de laatste paar jaar geen zin meer heeft. Dat is de juiste benadering. Nu blijkt ook hoe correct de beslissing van de PKK leiding was om de wapens niet in te leveren, zoals in de vredesvoorstellen van Abdullah Öcalan stond. Deze wapens zijn nu hard nodig om de strijd tegen de fascisten, zowel de AKP als ook de IS, voort te zetten. De ontwikkelingen van de laatste dagen hebben bewezen dat de zogenaamde aanval op de IS alleen maar schijn is, en dient als camouflage voor de aanval op de Kurden. Ook de bovengenoemde geluiden uit Europa, dat de aanval op de PKK niet juist is, moeten we met een korreltje zout nemen. Deze dingen worden alleen maar gezegd omdat Europa bang is voor de IS en in de Kurden handige “bondgenoten” zien die tegen de IS kunnen strijden, zonder dat er Europees bloed wordt vergoten. Als het er op aan komt zal Europa altijd de kant van Turkije kiezen, tegen de PKK en de Kurden. Ook vanuit Europa is dus niets te verwachten. Over de terroristen in Washington hoeven we al helemaal niet te praten, want zij zijn de aanstokers van al deze ellende.

De ware bedoelingen van Erdogan werden ook al snel duidelijk op het politieke toneel. AKP parlementsleden hebben opgeroepen tot een verbod op de HDP. De partij zou verbonden zijn met de PKK. Er lopen ook onderzoeken tegen HDP leider Demirtas. De AKP zal er alles aan doen om de HDP uit te schakelen of tenminste te beschadigen, zodat Erdogan de volgende verkiezingen kan winnen. Deze verkiezingen zullen niet lang op zich laten wachten. Erdogan kan zich zelf dan weer afschilderen als de beschermer van de Turkse staat. Zo is de cirkel dan weer rond. We kunnen alleen hopen dat steeds meer Turken zullen begrijpen dat Erdogan geen redder is maar een machthongerige dictator met bloed aan zijn handen.

Voor de PKK en de Kurden blijft er maar een weg open; strijden voor een vrij en onafhankelijk Kurdistan. Gewoon dus het oude doel waar het al die jaren geleden mee is begonnen. Alleen wat je zelf met strijd wint heeft waarde en zal duurzaam zijn. Alles wat gegeven wordt heeft een prijs en is maar tijdelijk. Een volk van 40 miljoen is sterk genoeg om zich vrij te vechten. Alle andere wegen lopen dood. Het was geen fout om deel te nemen aan de vredesonderhandelingen, ondanks het feit dat het vanaf het begin twijfelachtig was of the AKP regering wel serieus was. Onderhandelen is altijd beter dan oorlog voeren. Maar de kaarten liggen nu op tafel en het is duidelijk dat er niets meer is om over te onderhandelen.

De Kurdische vrijheidsbeweging zal de blik nu op Kurdistan moeten richten, met de successen in Rojava als richtsnoer. Van Ankara was en is niets te verwachten. Alleen maar bommen, granaten, dood en verderf. Een oplossing binnen de Turkse grenzen is door Erdogan eigenhandig aan flarden geschoten. De oplossing ligt in de eenheid van de Kurden. Als die eenheid er komt zal het Kurdische volk een kracht zijn in het Midden Oosten waar rekening mee gehouden moet worden. Precies dat is Erdogan’s ergste nachtmerrie.

De oorlog zal nu voorlopig doorgaan en de uitkomst is ongewis. Grote delen van het Midden Oosten zijn in rep en roer en het beeld verandert iedere dag. Voor het Kurdische volk betekend dit een aantal mogelijkheden om de toekomst in eigen hand te nemen. Niet meer toegeven aan kolonialisten of andere duistere krachten. Geen uitverkoop meer van Kurdische belangen, en een einde aan de onderlinge verdeeldheid. De tijd is gekomen dat het Kurdische volk aan de eigen toekomst gaat werken. Een toekomst die onherroepelijk verbonden is met de PKK en haar ideologische basis. De nieuwe toekomst, waar de Kurden al zo lang op wachten, is er, maar zal alleen realiteit worden als iedereen er zelf in geloofd en tot actie over gaat. Biji PKK! Biji Kurdistan!

In samenwerking met de Informatiedienst Kurdistan-Nederland (IKN)